Etter besøket i Sofia går turen vår videre på en rundreise i Bulgaria. Vi besøker både kystbyer ved Svartehavet og koselige steder inne i landet.

Les mer om vårt opphold i hovedstaden Sofia

Plovdiv – Bulgaria

Plovdiv er Bulgarias nest største by, og ligger på syv åser. Byen bærer preg av mange ulike epoker, og det mest interessante område er The old Town of Plovdiv som er et arkitekturreservat. Dette er et veldig artig sted med unike bygninger rundt hvert gatehjørne, og det er også her man finner de mest interessante historiske severdighetene.

Vi besøkte Nikola Nedkovich sitt hus, som er et eksempel på en bolig eid av en bulgarsk kjøpmannsfamilie. De finnes også et museum, “Plovdiv Regional Ethnograpic Museum” som er en samling av kulturelle møbler, klær, verktøy og andre vanlige eiendeler. Dette ga oss et inntrykk av hvordan det var å leve i Plovdiv før i tiden. 

I løpet av besøket i Plovidv rakk vi også innom The Ancient Theater of Philippopolis, både på dagtid og kveldstid. På kveldstid fikk vi overvære generalprøven til en opera, Jon Giovanni. Dette var en opplevelse! Innimellom ble det tid til lokal vinsmaking på Villa Yustina. Her var vinen god og alt som det skulle være ellers på en vinsmaking.

Sozopol og Burgas

Vi fortsetter turen fra Plovdiv til kystbyene Sozopol og Burgas. Sozopol er en idyllisk liten plass som anbefales dersom du ønsker å ferie langs kysten.

I løpet av våre dager langs svartehavskysten rakk vi også en båttur til øya St. Anastasia. Øya er ikke stor, men har et gammelt klosteret som er gjort om til restaurant. Et sjarmerende sted hvor det er verdt å legge inn en lunsj eller middag. De serverte spennende mat og har også sitt eget øl!

Lake Atanasovska – Svartehavskysten

Som et av de siste stoppene langs svartehavskysten besøkte vi en saltsjø like utenfor Burgas, Lake Atanasovska. Her ble det både bading i den salte sjøen, gjørmebad og en dukkert i Svartehavet. Under oppholdet i Burgas bodde vi på Grand Hotel og Spa Primoretz.

Svartehavskysten, Bulgaria

De færreste vet om Bulgarias rosa saltsjø – Lake Atanasovska.

Det som gjør Bulgarias rosa salt-innsjø verdt et besøk er at du kan svømme i den, og den sies å ha medisinske egenskaper. Mange reiser hit hvert år for å kurere diverse helseplager.

Innsjøen er stor, og delt opp i flere deler. Den ene delen preges av en spennende rosa/rød farget nyanse, mens den andre delen likner mer på en vanlig innsjø. Innsjøen ligger i umiddelbar nærhet til Svartehavet, er ca. 5 km lang, og delt i to av en sandstripe i midten. Innsjøen er spesielt kjent for mangfoldet av dyre- og planteliv.

Svartehavkysten, Bulgaria

På grunn av Atanasovsko-sjøens høye saltinnhold, har det blitt produsert og utvinnet salt her siden 1906. Innsjøens nordlige del, som har vært et naturreservat siden 1980, er forbundet med en kanal til Svartehavet, mens den mindre sørlige delen, som for det meste brukes til saltproduksjon, fungerer som buffersone for reservatet.

Hvis du besøker stedet anbefales det å ta et bad og selv om det luktet noe spesielt, var det en opplevelse å smøre kroppen inn i den mineralrike gjørmen. Vi badet i 20 minutter. Lenger enn dette frarådes da det ikke er sunt på grunn av de store mengdene med salt. Videre smurte vi oss inn med gjørme, før vi tok et avsluttende og forfriskende bad i Svartehavet

Les mer om vårt opphold ved Dødehavet her!

Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo er siste by vi besøker på denne rundreisen, og dette viser seg å være litt av en avslutning på turen! Vi har nå beveget oss et stykke innover i landet igjen for å komme til denne vakre byen, som også viser seg å være Bulgarias eldste. Byen dateres til å være hele 5000 år gammel.

Byen har ikke bare en lang historie, men også en svært spennende en. Under det andre Bulgarske riket mellom 1100- og 1300-tallet var Veliko Tarnovo i sin storhetstid. Byen ble på denne tiden Bulgarias hovedstad og utviklet seg raskt. Mange av kulturminnene fra denne tiden kan ses hvis du besøker byen i dag.

Det som gjør denne byen enda mer unik er hvordan den er plassert i terrenget. Vi spiste lunsj på en restaurant kalt Shtastliveca, som er en kjederestaurant i Bulgaria. Den første restauranten ble etablert i Veliko tarnovo i 1997 og bærer preg av 1930-tallets urbane stil. Her er du sikret å få smakfull lokal mat og god stemning, i tillegg til vakker utsikt over byen!

Terrenget gjør det også spennende å vandre rundt i de trange gatene. Har du tid, ta gjerne turen innom handlegaten Samovodska Tcharshia. Gaten er full av familiebedrifter og her finner du alle mulige lokale, håndlagde produkter. Bulgaria er blant annet kjent for sine keramikkprodukter. Todor, byens beste sølvsmed og Valeri som driver et vev-verksted, er eksempler på noen som holder til her.

Tsarevets fortress

Et besøk ved middelalderborgen Tsarevets fortress er noe som bør prioriteres hvis du er i byen. Dette var den viktigste festningen i det Bulgarske riket under storhetstiden, og sto sentralt under kampen om Bulgarias frihet. Her har du utsikt over hele byen, og muligheten for å se en vakker solnedgang.

På toppen av borgen ligger det en kirke, Ascension Cathedral. Den ble rekonstruert i 1970-årene og preges av moderne og helt unike freskomalerier.

Hvordan reise til Bulgaria?

I sesongen går det pakkereiser til Bulgaria, men det er fullt mulig å reise på egen hånd. Du må beregne en mellomlanding. Priser fra Kr. 1350,- t/r.

Ved hjelp av google flights er det enkelt å finne flyavganger.

Til info

Bulgaria har langt mer å by på en Sunny Beach, og både stedet, maten og kulturen har vært enestående. I tillegg skal det sies at kostnadsnivået er svært bra, sett med norske øyne.

Jeg var invitert på denne presseturen av Turistdepartementet i Bulgaria. Reise og opphold ble dekket, men det er ikke lagt føringer på hva jeg skal skrive, eller hva jeg skal skrive om. Alle betraktninger er mine egne.

Andre reisemål som kan inspirere

Hvis du likte reiseforslaget kan du pinne det på Pinterest, så har du det til senere.

Bulgaria

Del gjerne innlegget via knappene nedenfor 🙂


Sandra Moltzau

Hei, mitt navn er Sandra! Jeg er 27 år gammel, eventyrlysten og medforfatter av denne reisebloggen. Reiselysten har ført med seg en unik mulighet til å oppleve varierte kulturer, historier og naturskjønnhet, og jeg trives med å omfavne mangfoldet verden har å tilby. Utforsk verden med meg, både på land og under vann, og følg med for spennende fortellinger, praktiske tips og inspirasjon til å utforske verden på dine egne vilkår. I tillegg til min lidenskap for reising, har jeg studert byggeteknikk og arkitektur, noe som reflekteres i noen av mine artikler.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.