Den russiske hovedstaden Moskva er en av verdens største og mest folkerike byer. I tillegg er den er en stor kulturell destinasjon.

Vassilijkatedralen, Moskva

Vår tur med den Transsibirske jernbane starter i Moskva. Dette er den første reportasjen om byene langs den transsibirske jernbane.

Det er mange grunner til å besøke Moskva, og vi har satt av tid til å få med oss de viktigste høydepunktene.

READ IN ENGLISH

1. Kreml

Kreml er et historisk festningsverk midt i hovedstaden, og ble anerkjent som et UNESCOs verdensarvsted i 1990. UNESCO inkluderte Kreml ikke bare på grunn av sin enestående design, men også på grunn av sin rike historiske og politiske kobling.

Kremel, Moskva
Det finnes Kreml i mange russiske byer. En kreml er den indre, sentrale borgen i russiske middelalderbyer.

Dette er det mest kjente Kreml, og består av fire palass og fire katedraler, blant annet Secret Garden og Ivan the Great Bell Tower. Anlegget er omringet av Kremlmuren med Kremltårnet.

Langs Kreml-muren ligger gravsteinen til de fleste sovjetiske ledere, inkludert Stalins.

Kremel, Moskva

Tsars Bell – Kreml

Tsar Bell ble støpt i 1733-1735 på bestilling av keiserinne Anna Ioannovna og klokkemakeren Ivan Motorin. Sålangt regnes tsarklokken for å være den største i verden. Den veier rundt 202 tonn, er 6,14 meter høy og diameteren er 6,6 meter.

Kremlin, Moskva
Tsars Bell

Historien om å lage klokken er full av mange vanskeligheter, feil og katastrofer. En brann i 1737 førte til at det falt kaldt vann ned på klokken. Den sprakk og et enormt stykke på 11,5 tonn falt av. Gjentatte forsøk på å heise den opp misslykkedes og det endte med at den ble tatt ut av støpegropen tilslutt. Den står der fortsatt som et eksempel på kunsten å støpe.

Kremlin, Moskva
The Assuption cathedral

Kreml fungerer også som den russiske presidentens bolig, og du finner Armory Chamber Museum og Russian Diamond Fund her.

Moskva, Kart over Kreml.

Kreml er lokalisert på Borovitsky-høyden, på vestsiden av Den røde plass.

Etter å ha besøkt Kreml kan man gå direkte ned på Den Røde Plass.

2. Den Røde Plass – Moskva

Den Røde Plass er hjertet av Moskva og her det hele skjer. I sovjettiden ble den brukt til store militærparader men også i dag brukes den til større arrangementer.

GUM varehus

Rundt plassen ligger betydningsfulle katedraler og bygninger. Langs den ene siden ligger det erverdige GUM-varehuset, kjent som State Department Store under sovjettiden. Et besøk i varehuset er en opplevelse i seg selv, med flotte skulpturer, fontener og utsmykking.

Den røde plass

I enden av plassen ligger den berømte Vassilij katedralen.

3. Vassilijkatedralen – Moskva

Katedralen er det mest kjente landemerke i Russland, med sine dekorerte tårn.

St. Basil’s Cathedral-historien startet i 1555 på ordre fra Ivan den Grusomme. Kazans nedederlag skulle feires, det siste gjenværende grepet av det mongolske riket på europeiske land.

Historikere hevder at Ivan den Grusomme blindet arkitekten rett etter at konstruksjonen var ferdig,  for å forhindre at han bygde en annen katedral så fantastisk som den. 

Da bolsjevikene kom til makten ble katedralen stengt, klokkene smeltet, og erkepresten ble drept. 

En annen gang katedralen var i fare var da Stalin bestemte at den var et hinder for hans militære parader. Rivningsplanen var utarbeidet, men arkitekten truet med at hvis katedralen ble ødelagt, ville han kutte over strupen. På mirakuløst vis endret Stalin mening, og den modige arkitekten Piotr Baranovsky fikk noen års fengsel for å redde St. Basil’s.

Til tross for problemene som alltid så ut til å omgi den, har St. Basil’s forblitt symbolet på den russiske ortodokse kirken, spiritualitet og patriotisme.

Man kan gå inn i katedralen men utsiden er uten tvil min favoritt.

4. De dekorerte gatene

Rundt Den Røde Plass er gatene dekorert med lykter og lys, året rundt. Det begynte som dekorasjon til jul men folket synes det var så fint. Det ble således hengende året rundt.

Moskva har lange tradisjoner for å dekorere og i tiden rundt jul tar det virkelig av i hele Moskva, med girlandere, figurer og juletrær.

Dekorerte gater året rundt

5. Moskva metro

Moskvas metro er verdensberømt og ble bygget i 1935. Den ble designet som et “palass for folket” i sovjettiden, og lever opp til ambisjonen. Alle stasjoner er forskjellige og utsmykket med noe særegent, være seg kunst eller arkitektur. Mange ser ut som palasser eller kirker og selv de enkleste har vakre dekorerte tak eller utsmykkede skulpturer og statuer.

Metroen har 12 linjer og dekker også Moskvas nabobyer Krasnogorsk og Reutov. Den samlede lengden er 325 kilometer og den er en av de mest effektive i verden. I tillegg er togene rene og fri for reklame.

Biltrafikken i Moskva er omfattende. Med tog som går hvert 3.dje minutt, er det et godt alternativ til å forflytte seg.

Moskva

Metro
Mayakovskaya Metro Station er den fineste i Moskva og utformet som en ballsal.

6. Gorky Park

Gorky Park er hovedstadens sentrale park, med mer enn 40 000 besøkende på hverdager og 250 000 i helger.

Parken er stedet hvor lokalbefolkningen går for piknik, iskrem og aktiviteter.

Siden 2011 har parken satt en ny standard.. Den er blitt Russlands første park i verdensklasse og gir rom for rekreasjon, sport, dans og utendørs spill.

Det anbefales å spasere gjennom parken langs elven.

7. Bolsjoi teater

Bolsjoiteateret viser opera, operetter og ballett i verdensklasse. Teatret ble grunnlagt i 1776 av prins Peter Urussov og Michael Maddox.

Hvis du ikke har anledning til å se en forestilling kan du melde deg på en guidet tur. Da kan du få omvisning i bygningen og ta en titt på The Tsars box, som er stedet der Tsaren pleide å sitte. Du får også høre om teateres hemmeligeter, titte bak kulissene og kanskje overvære en prøve på en forestilling.

Bolsjoj theater
Bolsjoj theater

Overnatting

Moskva tilbyr overnatting fra under 200-lappen. Du finner også dyrere alternativer til mange tusen, for de beste 5* hoteller. Pris avhenger også av hvor sentralt man vil bo.

Fasade Marriot Moschow Grand hotel

Vi bodde på Moscow Marriot Grand hotel
Hotellet har 2 restauranter, basseng og treningssenter. Det er i gangavstand til sentrale severdigheter.

Private dining, Marriot Grand Hotel
Den ene restauranten hadde mulighet for “private dining”, ved at gardinene kan trekkes for.

Visum

  • Man må ha visum for å reise til Russland, samt et offisielt invitasjonsbrev eller en turistinvitasjon. En del større hoteller gir dette.
  • For å søke om visum selv bør du besøke ambassadens nettside. Ambassadeavgiften er fra kr.555,-
  • Vi brukte Visumservice til å håndtere våre søknader, da vi skulle ha visa for Mongolia og Kina i tillegg.

Les også -> Transsibirske jernbane fra Moskva til Beijing

Om Moskva

Er du interessert i kultur, arkitektur og historie er Moskva å anbefale. Innbyggerne er vennlige, det er bra shopping og kostnadsnivået er lavere enn i Norge.

Moscow Mule

I Russland står vodkaen sterkt i kurs, både å drikke, bar men også blandet. Her kommer en oppskrift på Moscow Mule.

Moskva

Fyll et highball-glass eller et krus med is.
4 cl vodka
2 cl frisk lime juice
Fyll opp med Ingefær-øl

Rør om og pynt med lime-båter.

Språk

Selv om langt flere snakker engelsk i Moskva enn i resten av Russland, er det noen viktige fraser man bør kunne:

Overlevelsekurs i Russisk  – del 1

Ja – uttales da
Nei – uttales njet
Hei – uttales privjet
Ha det – uttales paka
Takk – uttales spas´iba
God morgen – uttales d´obraye ´utro
Unnskyld – uttales izvinitje
Lykke til – uttales ud´ashi
Jeg skjønner ikke (russisk) – uttales Ja ni panimaio
Snakker du engelsk? – uttales Vy gavarite pa-angliski?

Vi besøkte Moskva i juli 2019.

Les våre artikler langs den transsibirske jernbane.

State Historical Museum

Vi var med på en organisert tur i regi av Zaren Gold. I Moskva er det fullt mulig å ta seg rundt på egen hånd, enten til fots eller via metroen. Eller du kan melde deg på en tur med organisert turgruppe. Da får man ofte vite litt mer om stedene man besøker. Du kan ordne og betale for dette på forhånd med for eksempel GetYourGuide. Flere av turene har Skip-the-line Ticket.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

10 Comments

Desirée travels · 23. September 2019 at 09:59

Wow. Moskva ser utrolig spennende ut. Er alt like stort og majestetisk som det ser ut som på bildene? Jeg tror det som lokker mest med Moskva er all “glitz n glam”, pynten og gulldetaljene, samt de majestetiske bygningene. Og å teste en original Moscow Mule, da, selvfølgelig. ;D

Rundt Ekvator · 23. September 2019 at 17:11

Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, det er mange store flotte bygninger der. Er du glad i arkitektur og historie er det absolutt stedet å reise til. Når det gjelder glam tror jeg helt klart du hadde likt desmber der. Har sett bilder og det er helt utrolig hvordan de pynter. Det som også overrasket litt var hvor mye mindre “sikkerhet” det var nå en da vi var i St. Peterburg i 2005. Da følte vi oss skikkelig “overvåka”. Var sikkert det nå også men merket det i alle fall ikke 😀 Det var som hvilke som helst annen stor hovedstad. Jeg har drømt om Vasilijkatedralen i mange år så det var stort å endelig se den 🙂

Marianne - Glimt av verden · 26. September 2019 at 22:37

Moskva er en by jeg forbinder med store, påkostede bygninger med mye dekor. Jeg har aldri vært i Russland, men både Moskva og flere av de andre byene i landet står på ønskelisten (vil gjerne reise med den transmongolske jernbanen).

Rundt Ekvator · 27. September 2019 at 06:14

Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, arkitekturen er det ikke noe å si på. Selv om høydepunktet mitt var Vassilijkatedralen ble jeg positivt overrasket over både Kreml, Den Røde Plass og metroen 🙂 Håper du får tatt deg en tur i nærmeste fremtid 🙂

Renates Reiser · 10. October 2019 at 10:15

Så flott og omfattende innlegg om Moskva! Det er virkelig en flott og storslagen by. Det var en av de første skikkelige storbyene jeg besøkte og jeg husker hvor imponert jeg var. Jeg gikk rundt å tenkte “Wow, hvorfor snakker ikke flere om å reise til Moskva?!” hele tiden mens jeg var der, haha. De lysene de har prydet byen med var veldig flotte! Gir en slik spesiell stemning. 🙂

Rundt Ekvator · 10. October 2019 at 16:33

Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, Moskva er en overraskende fin by 🙂 Det hadde vært spennende å være der i desember også 🙂

Jørn - Bilivoka · 20. October 2019 at 18:23

Moskva virker veldig spennende. Bare synd at det er så mye stress med visum. Når man først skal reise videre i Russland så er det jo greit, men hvis man bare skal ta en weekendtur (som flypriser fra Oslo gjør at man kan) så blir det fryktelig mye styr for noen dager. Men å kombinere det med den transsibirske jernbanen som dere har gjort virker flott og noe jeg har veldig lyst til å gjøre en dag. 🙂

Rundt Ekvator · 21. October 2019 at 06:41

Ja, Moskva er en utrolig flott by og kan virkelig anbefales. Når det gjelder visum så brukte vi Visumservice, da vi skulle ha tre forskjellige visa for denne turen. I og med at man trenger en invitasjon for å få visum til Russland kan det anbefales å bruke et byrå. Men det er så klart en kostnad man må legge til. Sønnen min var i Moskva en uke før togreisen startet, sammen med en kamerat. Kameraten endte opp med å måtte bruke Visumservice han også. Han klarte ikke å få ordnet visum på egen hånd, da han ikke hadde en invitasjon.

Ligaya · 25. October 2019 at 19:02

Det var en flott beskrivelse og av stedet og mange flotte byggverk. Synd at det foreligger triste historien blant noen av bygningene. Mange gale ledere altså. Fint at bygningene ble bevart.
Jeg har veldig lyst å reise til Russland personlig og takk derfor til veldig deltaljert informasjon i bloggen din.

Rundt Ekvator · 26. October 2019 at 09:49

Takk for hyggelig tilbakemelding. Moskva overrasket veldig positivt. Jeg ante ikke at det var så mye fint å se. Gale ledere er det dessverre mange steder.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.