Når Maldivene nevnes er muligens søppel det siste man tenker på. De lite kjente fakta er at øya Thilafushi er laget av søppel, og er Maldivenes søppeløy.

Maldivenes søppeløy, Thilafushi
Hva vi turister ser når vi besøker Maldivene

Thilafushi har fått global oppmerksomhet og er omtalt av blant annet BBC og Discovery Channel. Øya samler søppel fra mange av atollene og resortene over hele landet. Papir, plast og metall resikuleres, og matavfall brennes. Byggavfall dumpes i sjøen for å forlenge arealet. Det sies at øya vokser raskt. 330 tonn dumpes her daglig.

Lagune ble søppeløy

Til å begynne med var Thilafushi en lagune av korallrev. I 1992 bestemte regjeringen seg for at øya skulle bli et søppeldeponi for den blomstrende turismen. Det nyervervede landet ble leid ut til entreprenører for bruk til industriell aktivitet. Øya har lidd av det tilfeldige avfallet, men det er ikke det eneste problemet.

Maldivenes søppeløy, Thilafushi

Søppelbåtene har måtte vente opptil 7 timer for å få losset, noe som har ført til dumping i lagunen. Fotokreditt: flicr/haniamir

I tillegg til kommersiell aktivitet har det vært dumping. Dette har ført til  en overflod av søppel og giftige materialer i lagunen. Når dette blandes seg med røyken fra brent husholdningavfall, skapes et skadelig slam. Konsekvensen er at luften og atmosfæren oversvømmes av skadelige stoffer.

Maldivenes søppeløy, Thilafushi
Fotokredit: Wikipedia

Ambisiøse planer for å løse problemet på Thilafushi

Kun 1% av Maldivene er over havet og landet består av øyer. Problemet er hvor man skal gjøre av det. Den Maldiviske regjeringen jobber med en ambisiøs plan for å kjempe mot trusselen, og for å bedre forholdet på Thilafushi. Et tiltak er å overføre søppelet til langdistanseskip, for resirkulering til plastbaserte stoffer.

Dumping er også blitt forbudt. Det ser således ut at myndighetene har begynt å ta problemet på alvor.

Maldivenes søppeløy, Thilafushi
Fotokreditt: Wikipedia

En turist på Maldivene skaper dobbelt så mye søppel i løpet av et døgn som det en en lokal gjør.

I disse dager er søppel på agendaen som en global utfordring. Her hjemme er det stort fokus på plast i havet. Hva gjør du for å minske mengdene av unødig avfall?

Her kan du lese om oppholdet vårt på resorten LUX*South Ari Atoll  på Maldivene. Det er ett av de vakreste stedene jeg har vært.


Thilafushi ligger 7 kilometer fra hovedstaden Malé

Andre reisetips!

Guide til 7 høydepunkter i Moskva
Dødehavet i Jordan – guide med reisetips og råd!
Irkutsk – høydepunktene du bør få med deg
Magnetic Island – idyllisk natur og unikt dyreliv
Tasmania – 8 høydepunkter å få med seg


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

7 Comments

OnTrip.dk · 29. April 2018 at 16:27

Det er også en af de smukkeste steder vi har været Laila. Vi håber, en dag at vi kommer tilbage på en af disse smukke øer 😉

/Annette

OnTrip.dk · 29. April 2018 at 16:29

Det er også en af de smukkeste steder vi har været Laila. Vi håber en dag at vi kommer tilbage på en af øerne 😉

/Annette

Rundt Ekvator · 29. April 2018 at 19:27

Ja, det var utrolig vakkert og fint der 🙂

Marianne - Glimt av verden · 29. April 2018 at 20:41

Trist og viktig å få ut informasjon om sånt som du skriver om her. Det er jammen bra at det har blitt økende oppmerksomhet rundt plast, forsøpling og forurensing den siste tiden. Håper virkelig at fokuset ikke dabber av, men at det arbeides stadig hardere med gode løsninger for avfallshåndtering, rydding av naturen, bevisstgjøring rundt søppelproblemet og ikke minst utvikling av miljøvennlige alternativer.

Reiselykke · 29. April 2018 at 21:40

Uff da, dette er virkelig nedsiden av turisme … Ikke et godt tegn at turistene bidrar med dobbelt så mye avfall som innbyggerne. Her bør det være marked for flere øko-resorter. Selv har jeg ikke vært på Maldivene ennå, men skjønner av også andre at søppelproblematikken der er langt større enn det turistene får se på de typiske turistøyene.

/Mette

Rundt Ekvator · 30. April 2018 at 06:15

Ja, det er virkelig trist. Det verste er at regjeringen der ikke virker å ha noe fullstendig svar på hvordan de skal løse problemet. Og i mellomtiden siver det giftige stoffer ut i havet.

Rundt Ekvator · 30. April 2018 at 06:28

Ja, vi får virkelig håpe at det globale fokuset får regjeringen til å gjøre nødvendige tiltak. Nå siver det giftige stoffer ut i lagunen og forgifter både fisk og miljø ellers. Det virker som regjeringen har fått stoppet dumping av søppel i lagunen i vertfall. Men de har fortsatt en lang vei å gå. Et populørt dykkersted i nærheten av Thilafushi har virkelig fått se hvordan dette påvirker. Det virker heldigvis som både verden og Norge har fått øynene opp for problemet. Vi får alle prøve å gjøre våre små ting i hverdagen.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.