Til tross for sjarm bærer Aguas Calientes preg av å være et sted hvor et stort antall reisende kun er innom noen få timer – før og etter et besøk i Machu Picchu. Det er stor pågang fra selgerne, og en service som gir inntrykk av at man er en engangskunde.

Aguas Calientes, nå offisielt kjent som Machu Picchu by, ligger i en kløft avskåret fra alle veier og er omgitt av fjell, regnskog og to brusende elver. Byen ble grunnlagt tidlig på nittenhundretallet under byggingen av jernbanen mellom Cusco og Santa Ana. Det var først på 70-tallet, etter en periode med begynnende turisme for Machu Picchu at byen begynte å blomstre opp. Det ble bygget hus, hoteller og butikker i tillegg til at byen fikk elektrisitet.

Med tog til Aguas Calientes

Muligheten til å komme seg til Aguas Calientes er med tog. Hvis man starter fra Cusco er nærmeste stasjon Poroy, som ligger noen få kilometer fra Cusco by. Togturen går gjennom vakkert landskap og tar ca. 3,5 timer hver vei.  Byen er siste stoppested før Machu Picchu, og det er busser som frakter deg opp til Inkaenes hovedstad.

Selve togturen er som å  boarde et fly, med profesjonelle og hyggelige vertinner. Første tur starter kl. 07.30 og det serveres rundstykker, saft og kaffe/te. På hjemturen serveres et lett måltid hvor det er muligheter for å kjøpe øl og vin. Etter matservering blir vertinnenes område gjort om til bar og de går rundt med vogn hvor det selges suvernier, klær og bøker.

Aguas Calientes togstasjon er et frodig og velholdt område. Byen ligger omringet av regnskog og elver. Rundt 1500 besøkende er innom hver dag. Dette er også det antallet som kommer inn i Machu Picchu daglig. Byen lever kun av turisme.

På vei til inkabyen

Så fort man kommer ut av stasjonsområde omringes man av selgere. Byen har et stort marked med masse boder og butikker hvor man kan kjøpe inkasuvernier og alpacaklær. Det produseres ingen ting i Aguas Calientes så alt fra byggvarer til mat, drikke og suvernier leveres fra Cusco.

ivrige selgere
“Er denne hatten kledelig?”

Arkitektonisk sett bærer byen preg av litt halvferdige og tilfeldig oppsatte bygninger. Armeringsjern, betongbygninger og treskur er et vanlig skue.

Under en flom for noen år siden gikk elvene over sine bredder, og raserte store deler av veier og bygningsmasse.

Høyt prisnivå i Aguas Calientes

Prisene på de fleste ting er nokså høye, spesielt i hovedgaten. Hvis du går opp mot den lokale delen av byen vil du finne mer fornuftige priser.

Generelt kan det være greit å være forberedt på høye priser og feilaktige regninger. Vi bodde i Cusco og tok morgentoget til Aguas Calientes. Byen har også mange overnattingssteder for de som ønsker tidlig avgang til inkabyen.

Aguas Calientes
Toglinjen fra Poroy til Santa Ana går rett igjennom byen.

Andre artikler fra Sør-Amerika

Link til PeruRail: Klikk her

Kart Machu Picchu

Vi booket inngang til Machu Picchu og togbilletter på egen hånd, men hvis du vil ha det litt mer organisert kan du bruke f.eks. Get Your guide. De tilbyr både organiserte dagsturer og Inka trail over flere dager:

Hvis du likte innlegget om Aguas Calientes, så del det gjerne ved hjelp av knappene nedenfor 🙂


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

14 Comments

Nann Karin · 15. January 2018 at 22:56

16 åringen her i huset var i Peru i sommer. Han var der med en som hadde bodd der noen år, og han var superfornøyd med turen. resten av gjengen skulle gjerne vært på den turen han var på

Rundt Ekvator · 15. January 2018 at 23:03

Oi, så spennende for en ung mann 🙂 Dere for få han til å guide dere i Peru. Mye fint å se og oppleve 🙂

OnTrip.dk · 16. January 2018 at 07:21

Spændende og interessant læsning, Laila. En by og et sted som jeg stadig drømmer om at opleve en dag 🙂 Tak fordi du tog mig med dertil.

/Annette

GlobetrotterElisa · 16. January 2018 at 08:59

Dette vekket gode minner! Vi bodde 1 natt i Aguas Calientes. Vi hadde gått Lares Trek og tok toget inn på ettermiddagen. Det er som du sier, det er bare korttidsbesøkende her, noe byen bærer preg av. Det var allikevel hyggelig atmosfære om kvelden da alle besøkende trakk ut i gatene, satt på caféene og restaurantene 🙂

Rundt Ekvator · 16. January 2018 at 20:08

Ja, den har sin sjarm og er verdt et besøk 😉 Takk for tilbakemelding : )

Rundt Ekvator · 16. January 2018 at 20:09

Helt klart har byen sin sjarm 🙂

Renates Reiser · 16. January 2018 at 20:53

Aguas Calientes, ja! Her fikk jeg en av mine beste massasjer, husker jeg. Å dusje etterpå fikk jeg også, noe som var spesielt godt og etterlengtet etter fire dager på vandring i fjellene og overnatting i telt. 🙂 Hehe, togturen tilbake til Cusco var både merkelig og morsom. Venninnen min ble trukket ut for å være med i en slags motevisning i midtgangen på toget for lokale klær i alpakkaull, og jeg ble dratt ut for å danse med et eller annet mytologisk vesen som holdt show der. Timene på toget gikk med andre ord fort!

Iselin Renée · 16. January 2018 at 20:59

Så mange spennende steder du reiser til 🙂

annebe · 16. January 2018 at 22:27

Flott og særpreget sted…:) Selv om jeg kanskje hadde følt meg litt innestengt mellom så bratte fjell..og den flommen hørtes skummel ut.. Jammen mye spennende du opplever rundt i verden <3

Jørn - Bilivoka · 18. January 2018 at 20:53

Machu Picchu er fantastisk! Husker at et lite barn lekte på togskinnene i Aguas Calientes når jeg var der, og det virket tydeligvis helt normalt, selv om toget kjører forbi flere ganger om dagen. Litt annerledes enn hva vi er vant til i Norge… Heldigvis kom ikke toget mens han var der da 🙂 Synes togturen fra Aguas Calientes til Ollantaytabo var veldig fin og flott at togene er laget for at man skal ha litt utsikt 🙂

Rundt Ekvator · 21. January 2018 at 08:40

Ja, Aguas Calientes var et utrolig spesielt sted.Sikkerheten virket ikke helt på topp nei 🙂 Enig at selve togturen var spektakulært. Ikke bare Norge som har vakker natur 🙂

Rundt Ekvator · 21. January 2018 at 08:42

Utrolig spesielt sted. Enig med deg at det fort kunne blitt trykkende å bo slikt til 🙂 Flommen ble vist på Discovery Channel og det var spesielt å komme dit i ettertid, med tanke på hvilke ødeleggelser vann kan gjøre.

Rundt Ekvator · 21. January 2018 at 08:43

Ja, det var en artig plass å besøke 🙂

Rundt Ekvator · 21. January 2018 at 08:45

Kan tenke meg det var godt med en dusj etter trailen 🙂 Det må forresten ha vært en flott opplevelse å gå den:) Ja, togturen var noe For seg selv 🙂 Artig opplevelse og fin natur 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.