PRESSETUR / Pristina, hovedstaden i Kosovo er den første av byene jeg skal besøke på min rundreise i Kosovo. Hovedstaden er med sine 220 000 innbyggere en fascinerende by hvor man får en kombinasjon av både historie og nåtidens energi. I sentrum finner man både historiske landemerker og moderne arkitektur, noe som gjenspeiler byens kulturelle arv og den raskt voksende økonomien.

The-Cathedral-of-Saint-Mother-Teresa_pristina

Landet Kosovo

Kosovo erklærte uavhengighet fra Serbia først i februar 2008, så det er et veldig ungt land. Vår guide Bekim Xhemili forteller at gjenomsnittsalderen i Kosovo er omtrent 30 år. Dette gjør Kosovo til en av de yngste nasjonene i Europa. Dette har naturlig nok stor innvirkning på landets kulturelle dynamikk og økonomiske utvikling.

Republikken er lokalisert i Sørøst-Europa på Balkanhalvøya, og har et variert landskap som blant annet inkluderer fjell og fruktbare sletter. Har du lyst på en vandretur i fjellene kan dette nettstedet anbefales: Vandring på Balkan
Elisabeth arrangerer turer i både Kosovo, og ellers på Balkan.

Høydepunkter og attraksjoner i Pristina

Pristina har flere interessante høydepunkter. Fra den imponerende Çarshi-moskeen fra det 13. århundre til det futuristiske utseendet til Nasjonalbiblioteket. Pristina representerer en fin blanding av gammelt og nytt.

Her finner du kart over alle høydepunkter, overnattingsteder og restauranter.

Monumenter

New Born-monumentet: Dette er et ikonisk monument i Pristina, som ble oppført for å feire Kosovos uavhengighet. Bokstavene i monumentet kan oppleves i ulike farger og dekorasjoner gjennom året, avhengig av forskjellige hendelser og feiringer.

New Born monument

Heroines-monumentet: Også kjent som “Monumentet til heltinnene”, er det et viktig minnesmerke, dedikert til kvinnene som deltok i Kosovo-krigen på slutten av 1990-tallet. Monumentet hedrer heltemotet og offeret til kvinnene som spilte en viktig rolle både som krigere, og som støttespillere i konflikten. Monumenter er laget av 20 145 medaljer.

The Brotherhood and Unity-monumentet: Monumentet står som en symbolsk minnemarkør for Jugoslavias politikk i det tidligere Jugoslavia. Det ble reist i 1957 under Jugoslavias ledelse av Josip Broz Tito. Monumentet skal vise ideen om samhold og samarbeid mellom de forskjellige etniske gruppene, og republikkene som utgjorde det tidligere Jugoslavia.

The-Brotherhood-and-Unity-monument

Museer og kulturinstitusjoner

Etnologisk Museum: Dette er et sjarmerende museum som ligger i en vakker ottomansk stilbygning fra det 18. århundre. Museet gir innsikt i Kosovos kulturelle arv gjennom kunstgjenstander, tradisjonelle klær og håndverk.

Nationalbiblioteket: Bibliotekets oppgave er å samle, bevare og gjøre tilgjengelig Kosovos dokumentariske og intellektuelle arv. Det holdes utstillinger her, og de har også et arkiv med nasjonale aviser. Det jeg synes er den mest imponerende delen av biblioteket er selve bygningen. Den har totalt 99 kupler i forskjellige størrelser, og er dekket av et metallfiskenett.

Nasjonalbiblioteket, Pristina

Nasjonalgalleriet: Dette er tidligere kjent som Kosovo Nasjonalkunstgalleri, og fokuserer på kunst fra det 20. århundre. Galleriet har jevnlige utstillinger, og ved mitt besøk var det en interessant tekstilutstilling.

Religiøse bygninger

Çarshi-moskeen: Også kjent som Bazaar-moskeen og Taş-moskeen, representerer et viktig kulturelt og historisk landemerke. Med røtter som strekker seg tilbake til 1392, er det den eldste bevarte bygningen i byen. Moskeens beliggenhet ved inngangen til gamlebyen understreker dens rolle som et kulturelt og sosialt knutepunkt i Pristina gjennom tiden.

Çarshi-moskeen, Pristina
Foto credit: Maria Gjaci

The Cathedral of Saint Mother Teresa: En imponerende romersk-katolsk katedral som står som et symbol på religiøs mangfold og kulturell toleranse i Pristina. Den er dedikert til ære for den kjente nonnen og misjonæren. Bygningen er en hyllest til livet og arbeidet til Moder Teresa, som viet sitt liv til omsorg for de fattige og trengende over hele verden.

Annet å få med seg

Moder Teresa-boulevard: Dette er det sentrale bytorget i Pristina, og et levende møtested omgitt av kafeer og butikker. Boulevarden er oppkalt til Moder Teresas ære for å anerkjenne hennes albanske røtter og den inspirerende innflytelsen hun hadde gjennom sitt humanitære arbeid. På Pristinas hovedtorg står det også en statue av henne, laget i bronse.

Mother-teresa_staue

Markedet i Pristina: Ofte referert til som “Çarshia e Madhe” eller det store markedet, er det en spennende destinasjon som gir et innblikk i byens handelskultur. Med røtter som strekker seg tilbake i tid og en atmosfære som er full av liv og energi, er markedet et av de mest levende stedene i Pristina. Her er det fin atmosfæren, fargerike boder og en vennlig stemningen. Det er også et flott sted å oppleve den kosovanske kulturen på sitt mest levende, og gir en smak av det lokale livet i byen.

Ulpiana Park: Et historisk område kun 8 kilometer fra Pristina. Området er av stor arkeologisk betydning, da det en gang var en viktig by i det antikke Illyria og senere en blomstrende romersk koloni kjent som Ulpiana.

Ulpiana Park er fint å utforske for de som er interessert i historie, arkeologi og natur. Man kan spasere blant ruinene av gamle bygninger, tempelruiner og mosaikker som dateres tilbake til romertiden.

Ulpiana Park, Pristina

Er du interessert i arkeologi og utgravinger kan jeg anbefale en artikkel om vårt besøk til Knossos på Kreta.

Vi ble guidet av Bekim Xhemili. Vi har lært om landets historie, byen, og om severdighetene på en engasjerende måte. Bekim er sertifisert turistguide, og har studert etnologi. Jeg kan anbefale Bekim hvis du trenger en guide i Kosovo. Han har følgende kontaktinformasjon: Kosovo Local Guide

Tips til gode restauranter

Jeg testet ut 3 forskjellige restauranter som alle serverte god mat.

The White Tree, er en trendig dekorert restaurant som serverer rimelig internasjonal mat.
Det ble lunsj på Pishaut Restaurant, som serverer god tradisjonell mat.
Siste kvelden ble det middag på Shpija e Vjetër  Her får man også servert deilig tradisjonell mat i veldig hyggelige lokaler.

Alle tre anbefales!

Tips til overnatting i Pristina

Grand Boutique Hotel
Et enkelt, men sjarmerende hotell med 9 rom, med mange høydepunkter i nærheten. Velutstyrte rom med minibar, nyoppusset bad, og god rengjøring. Frokosten var fantastisk, og kan inntas inne, eller ute i den koselige bakhagen. Noen gode restauranter ligger i gangavstand få minutter unna.

Det familiedrevene hotellet drives av den hyggelige vertinnen Saramela og hennes søster. Saramela og familien bodde mange år i Tyskland, men flyttet etter hvert tilbake. Nå har de gjort om barndomshjemmet til hotell.
Rom kan bookes via hotellets nettside eller på booking.com

Hotel Sirius
Et stort foretningshotell hvor man får komfort og luksus på sitt beste med romslige rom og bad. Rommene er elegant designet med moderne innredning, og er utstyrt med gode fasiliteter for å sikre et bra opphold. Frokosten var god, personalet hjelpsomme, og hotellet har en takrestaurant med flott utsikt.

Hotellet ligger sentralt, og svært nær mange kafeer og restauranter. Rom kan bookes via hotellets nettside eller på booking.com

utsikt fra Sirius sin Rooftop Bar
Utsikt fra Rooftop-baren.

Annet som er verdt å vite

  • Flyplassen ligger ca. 10 kilometer fra Pristina. Norwegian flyr direkte 2 ganger pr. uke.
  • Valuta som brukes er Euro
  • Kosovo har en befolkning på omtrent 1.8 millioner mennesker. Majoriteten er etnisk albansk, men det finnes også betydelige samfunn av serbere og andre minoritetsgrupper.
  • De offisielle språkene i Kosovo er albansk og serbisk. Engelsk er også utbredt, spesielt blant de yngre.
  • Kosovo har en av de laveste inntektsnivåene i Europa, men økonomien har vokst stabilt med forbedringer i infrastrukturen og en økende interesse for utenlandske investeringer.

Min første tur til Kosovo har vært en opplevelse av historie, kultur og gjestfrihet. Utforskningen av kulturarven, og møter med mange vennlige menneskene har vært givende. Jeg ble også overrasket over deler av Pristinas moderne ansikt, der trendy restauranter og pulserende puber fletter seg inn i bybildet. Så en reise hit er ikke bare et møte med det gamle, men også et innblikk i det moderne og dynamiske Kosovo. 

Til info var turen sponset av Ministry of Foreign Affairs and Diaspora, Kosovo & Partners. Jeg var invitert av Kosovos ambassade i Oslo.

Andre har også lest


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.