Samosa er en populær indisk matrett som består av en trekantet formet deig fylt med en blanding av krydret poteter, erter, linser, eller kjøtt, og deretter fritert eller bakt til den blir sprø og gyllenbrun. Samosa er vanligvis servert som en forrett eller snacks, og den har blitt populær over hele verden på grunn av sin smakfulle fylling og krydret smak.

Samosa

Hver bit er som en smakfull reise gjennom India, og det er noe spesielt med å dippe dem i pikante chutneys eller sauser og nyte dem sammen med venner og familie. Samosa er rett og slett en smaksopplevelse som er vanskelig å motstå!

Jeg spiste Samosa første gang da en av mine indiske kolleger hadde det med på jobb, og jeg har fått oppskriften av han.

Ingredisenser til deigen

  • 2 kopper hvetemel
  • 4 ss smør eller vegetabilsk olje
  • 1/2 ts salt
  • Kaldt vann etter behov

Tips! Hvis du vil ha en raskere prosess kan du velge å bruke ferdige filodeigplater. 

Ingredisenser til fyllet

  • 250 g kylling lårfilet
  • 3 store poteter, kokt, skrelt og skjært i små biter
  • 1/2 kopp frosne erter, tint
  • 1 løk, finhakket
  • 2 grønne chili, finhakket (kan justeres etter smak)
  • 1 ts revet ingefær
  • 1 ts spisskummenfrø
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts karri pulver
  • Salt etter smak
  • Frisk koriander, finhakket. hvis du ikke er fan av koriander kan persille brukes
  • Olje for fritering
Bildet er tatt av darkness_s fra Pixabay

Fremgangsmåte Samosa

  1. Lag deigen:
    • Bland hvetemel og salt i en stor bolle. Tilsett smør eller olje og gni det inn i melet til blandingen ligner brødsmuler.
    • Tilsett gradvis kaldt vann og kna til du får en jevn, fast deig. Dekk til og la hvile i ca. 30 minutter.
  2. Lag fyllet:
    • Varm litt olje i en stekepanne. Tilsett spisskummenfrø og la dem svelle i noen sekunder.
    • Stek finhakket kylling
    • Tilsett finhakket løk, ingefær og grønne chili. Stek til løken er myk og gjennomsiktig.
    • Tilsett gurkemeie, karripulver og salt. Rør godt.
    • Legg til de kokte og moste potetene sammen med de tintede ertene. Bland godt og la det steke i noen minutter.
    • Tilsett hakket koriander og bland godt. Ta av varmen og la fyllet avkjøles.
  3. Forming av Samosa:
    • Del deigen i små baller og kjevle dem ut til tynne sirkler.
    • Skjær hver sirkel i halvdeler for å lage halvmåneformede stykker.
    • Ta en halvmåneformet del, brett den sammen for å lage en kjegle. Forsegl kantene ved å bruke litt vann.
    • Fyll kjeglen med blandingen og forsegl toppen ved å klemme kantene forsiktig sammen. Gjenta med resten av deigen og fyllet. Man kan også velge å fylle de som vårrull. Dette er enklere og raskere.
      • Denne oppskriften vil vanligvis gi omtrent ca. 20 samosaer avhengig av størrelsen du lager dem, og hvor tynt du kjevler ut deigen.

Fritering eller steking

  • Varm olje i en dyp stekepanne eller gryte til den er varm nok til fritering.
  • Senk samosaene forsiktig ned i den varme oljen og stek dem til de er gyldenbrune og sprø på begge sider.
  • Ta dem ut og la dem renne av seg på kjøkkenpapir for å fjerne overflødig olje.

Server samosa varme sammen med chutney eller dip etter eget ønske. Kos deg med denne herlige indiske retten!

Her har jeg valgt å bruke kylling, men du kan også velge å lage Samosa som vegtar, eller med oksekjøttdeig.

Likte du oppskriften samosa? Nedenfor kan du finne andre reiseinspirerte retter.

    Categories: Mat

    Rundt Ekvator

    Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

    This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.