Vil du kombinere frivillig arbeid med en helt unik opplevelse? Hvorfor ikke gjøre en forskjell, samtidig som du utforsker den magiske verdenen under vann! Dette programmet tar plass på øst-kysten av Sør-Afrika. Det passer for deg enten du vil forbedre dykker-ferdighetene dine, eller teste ut dykking for aller første gang! 

Marine Reef and Conservation - dykking

Etter godt over 24 timer, med mellomlanding i Dubai og Johannesburg, ankom jeg Exodus-camp som ligger i Sodwana Bay. Det er like utenfor Richards Bay. På campen bor det frivillige som er med på Marine & Reef conservation programmet sånn som meg, i tillegg til en gruppe som kaller seg “sozials”. De skal arbeide som frivillige i barnehager og på skoler i området.

Exodus camp

Leiren heter Exodus camp. Vi, “The divers” som de kaller oss, bor i tomannshytter midt i campen. Jeg innså fort at tysk-kunnskapene fra videregående måtte graves frem, da 95% av de frivillige er tyske. Av andre nasjonaliteter finner vi kun Petter fra Haslum, Niki fra Belgia og meg. De forteller på den andre siden at de pleier å ha frivillige fra hele verden. Deriblant  Italia, Japan, Spania, USA. Situasjonen sånn som den var nå var utenom det vanlige. 

Exodus camp, Marine Reef and Conservation - dykking og frivillig arbeid

På campen er det kjøkken og mange felles oppholdsområder. Vi har en liten inngjerdet plass med mulighet for grilling. Det er også et basseng for hygge og avslapping. I tillegg en større hytte med tv, sofa og brettspill. Campen har også et klasserom. Her tilbragte vi mange timer i sammenheng med arbeidet vi utførte og leksjonene vi hadde. Husene generelt er ganske primitive med do- og dusjannlegget i ett eget bygg utendørs. 

Sør-Africa11cc
Sør-Africa11ee
P1050080
P1050085
P1050066
P1050071
P1050070
Sør-Africa11ff

Vi lager vår egen mat på omgang. En gang i uken reiser vi til Richards Bay, ca 15 min unna Sodwana Bay. Da gjøres det storhandel for hele uka. Denne byen er heller ikke stor, men betraktelig større enn Sodwana Bay. Der kan man finne de fleste typer butikker, minibank og sykehus.

Frivillig arbeid ved Marine & Reef Conservation

Sodwana Bay er et knutepunkt for Marine Protected Area, som strekker seg langs Sør-Afrikas varme indiske hav til Mosambik-grensen i nord. Her finnes et variert havliv, inkludert noen av verdens sørligste korallrev. Knølhval migrerer forbi Sodwana årlig og hav- og lærskilpadder hekker på stranden hver sommer. Hvalhai og djevelrokker blir også sett jevnlig, og selv om bildeutvalget mitt er noe begrenset, var det et yrende liv med utallige farger og arter.

Sør-Africa11t
Sør-Africa11oo
0F2285F8-D4BD-42B9-B141-4497902CF99B
South-africa 1

Det frivillige arbeidet gikk ut på å lage en database over enkelte truede arter langs kysten. Artene vi fokuserer på er havskilpadder og fiskearten “Potato Bass”. Vår oppgave under vann var å fotografere og merke oss generell info som vi senere fylte inn i en database. Informasjonen ble videre sent til Ocean research project, som arbeider med kartlegging av artene langs hele den Sør-Afrikanske kysten.

Marine Reef and Conservation - dykking  med havskilpadder, frivillig arbeid

En av mange havskilpadder vi ble “kjent med”

Marine Reef and Conservation - dykking med potato bass, frivillig arbeid

“Potato bass”

Nå du dykker på østkysten av Sør-Afrika er du nesten garantert et nært møte med denne massive fisken. Den  blir opp til 1,5 meter lang.

Leksjoner om marinebiologi

Ellers i programmet har vi hatt leksjoner og sett dokumentarer. Gjennom dette har vi lært om det marine miljøet langs kysten av Sør-Afrika. I tillegg til mye generell info om marinbiologi. Vi har også sett utrolig mye forskjellig mens vi dykket. I tillegg til både hval, delfiner og flyvefisk fra båten.

I løpet av måneden var det 3 av oss som hadde drevet med dykking før. Vi oppgraderte dykkersertifikatene våres til “Advanced Open Water diver”. Vi sertifiserte oss videre til “Rescue Diver” og tok også et kurs i Nitrox. Det handler om balansen mellom nitrogen og oksygen i tanken. Resterende av de frivillige prøvde dykking for første gang, og ble sertifisert “Open Water diver”. 

rescue diver, dykking, frivillig arbeid

I tillegg til dykkesertifiseringen fikk vi  Project AWARE og Marine Ecology sertifikater etter gjennomført program. Jeg var med i programmet i 4 uker og hadde tilsammen 21 dykk. 

Sodwana Bay

Det tar omlag 3 minutter å kjøre igjennom byen, så den er ikke stor. Langs denne ene asfalterte veien finner vi noen restauranter og barer, et dykkesenter, “a bottle store” hvor du får kjøpt alkohol, to matbutikker med et svært begrenset utvalg og et spa. Ut fra hovedveien går det sandveier der vi blant spredte hus finner Exodus Camp. 

Sodwana bay tiltrekker seg turister av 2 grunner. Hovedsakelig havet og Sodwana Bay beach, med mulighet for dykking, fisking, snorkling og surfing. Tross gjennomgående skilting med farer som kan ta nattesøvnen fra de fleste, var det bare å få på dykkerutstyret og kaste seg utti. 

frivillig arbeid

Sør-Africa11p
Sør-Africa11l
Sør-Africa11n
Sør-Africa11o

Kjent for sine 3 barer og utelivet

Byen er liten og ryktene sprer seg fort om hvilken bar det skjer på den kommende kvelden. Alle drar naturligvis samme sted, så de andre stedene kan like så godt stenge for kvelden og bli med på festen de også. På sommere er det derimot så mye mennesker her at alle stedene har åpent hver kveld.

The Tree er en svært gjennomført restaurant/bar med tanke på design. Det er dit vi går om vi i utgangspunktet skal spise.

Vis-agie er kjent som beerpong baren. De arrangerer turnering hver onsdag.

Maak’n jol som betyr “make a party” på afrikansk lever opp til navnet. Her som alle de andre stedene finner vi biljardbord

Sør-Africa11b
Sør-Africa11a
Sør-Africa11c

Sosiale adspredelser i tillegg til dykking

Ved siden av dykking og frivillig arbeid brukte vi fritiden vår til å arrangere turer og opplevelser. Jeg var med på båtsafari på St Lucia Estuary og en kveld hos en zulu familie. Her var vi med på å lage mat og lærte om kulturen.  Det ble også Quad-tur til lake Sibaya og Reed festival. Mer om dette senere.

Sodwana Bay ligger nær kysten, like utenfor iSimangaliso Wetland Park. Dette er Sør-Afrikas første oppføring i UNESCOs verdensarvliste.

Etter dette oppholde reiste jeg videre til Cape Town. Her arbeidet jeg videre med frivillig arbeid for SAVE Foundation. Les mer her

Fakta om programmet Marine & Reef Conservation

Hvor: Sodwana Bay ved Richards Bay, Sør-Afrika
Lengde: 1, 2 eller 3 måneder
Program: Frivillig arbeid, dykking
Kvalifikasjoner: Du må kunne svømme og snakke/forstå engelsk. Det er ikke krav til å ha prøvd dykking.
Alder: 18 år+
Pris: Fra kr. 12900,-
Bestilt gjennom: GoExplore
 

 

Andre artikler du kanskje vil lese:


Sandra Moltzau

Hei, mitt navn er Sandra! Jeg er 27 år gammel, eventyrlysten og medforfatter av denne reisebloggen. Reiselysten har ført med seg en unik mulighet til å oppleve varierte kulturer, historier og naturskjønnhet, og jeg trives med å omfavne mangfoldet verden har å tilby. Utforsk verden med meg, både på land og under vann, og følg med for spennende fortellinger, praktiske tips og inspirasjon til å utforske verden på dine egne vilkår. I tillegg til min lidenskap for reising, har jeg studert byggeteknikk og arkitektur, noe som reflekteres i noen av mine artikler.

4 Comments

Renates Reiser · 18. November 2018 at 20:12

Så utrolig spennende! Bra påfunn å kombinere noe gøy med noe så viktig. 🙂 Hadde jeg bare vært litt tøffere i vannet, skulle jeg gjerne gjort noe lignende selv.

Desirée travels · 25. November 2018 at 15:07

For et utrolig kult opplegg – høres jo ut som “the best of both worlds” å kunne kombinere både så spennende ting som dykking og å besøke et eksotisk sted med en nyttig jobb. 🙂 En ting jeg lurte på; hvor mye jobb og hvor mye fritid hadde dere på dette oppholdet? Jeg har faktisk aldri prøvd meg på dykking (eller snorkling, for den saks skyld), men det er definitivt på lista over ting som må prøves. 😀

Rundt Ekvator · 26. November 2018 at 06:00

Takk for tilbakemelding 🙂 Ja, det var en stor opplevelse for datteren min.

Rundt Ekvator · 10. December 2018 at 05:16

Det var en utrolig opplevlese i følge datteren 🙂 De jobbet ca. 6-7 timer per dag. Gjerne dykking på begynnelsen av dagen og jobbing med databasen etter lunsj 🙂 Kvelder og helger var det fri med litt forskjellige opplegg man kunne melde seg på. Det var kun 3 stykker som hadde dykekt før så det er absolutt muligheter for en som vil prøve dykking for første gang 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.