Nord-Afrikas største øy, Djerba, ønsker meg velkommen med blendende hvite strender, majestetiske eukalyptustrær, velduftende acacia og en fortryllende aroma av blomster! Øya framstår uten tvil som et paradis, og dens sjarm, rike kulturelle arv og delikate kulinariske opplevelser gjør den til et himmelrike for sansene!

Øyparadiset Djerba
Soloppgang over Djerba

Tenk deg alt du har ved middelhavsområdene, men ispedd arabiske dufter, hvitkalkede hus med blå dører, og endeløse strender. Alt kledd i bougainvilla og annen blomsterprakt.

Du har sannynligvis aldri hørt om Djerba, og kanskje heller ikke vært i Tunisia? Hvis du leter etter nye eventyr og spennende kultur, les videre for å høre mer om dette øyparadiset.

Her er noen av grunnene til at du bør legge Djerba til listen

1. Houmt Souk

Den største byen og øyas hovedstad er Houmt Souk, med en befolkning på rundt 76 000.

Her finner du det største markedet på øya med blant annet håndtverk, sko, gull og krydder. Det finnes også et eget fiskemarked med tradisjonell auksjon. I tillegg oppdaget jeg flere fine lokale butikker i og rundt souken.

Det beste var at jeg synes at selgerne var mindre pågående enn på andre markeder jeg har vært.

Fiskemarkedet, Djerba

2. Fondouks

Fondouks er historiske hotell etablert langs de gamle caravanrutene mellom Sahara og Marokko for kjøpmenn, og deres fraktdyr. Kjøpmennene sov i rom på øverste nivå, mens kameler, hester og muldyr hvilte i den indre gårdsplassen på bakkenivå. Her holdt også håndtverkerne til. Foundouks er ofte plasser i medinaene.

I Houmt Souk besøkte vi flere, og de er virkelig sjarmerende. Noen er gjort om til kun å være spisesteder, men det finnes også Fondouks man kan overnatte i. Alt fra spartanske til de mer lukseriøse.

Det som begeistrer meg mest er at det fra gaten er skjult hva som venter innenfor døren. Det er definitvt noe jeg vil overnatte i ved en senere anledning.

Djerba
Folk var utrolig hyggelige på Djerba. Disse to gjestene på Hôtel Marhala spurte om jeg ville dele maten deres med dem.

3. Djerba Explore Park

Et besøk i Djerba Explore Park kan anbefales for både store og små. Velg de områdene du vil besøke, eller ta alle. Du bør beregne fra 1 til 4 timer på hvert område. I parken ligger også restauranter og overnattingssteder, hvis du vil tilbringe flere dager her.

I denne parken kan man både lære og ha det gøy! Vi besøkte kun Djerba heritage, og det var virkelig interessant! Man går tilbake i tid og ser hvordan øyboerne levde i gamle dager.

 • Djerba heritage
  • Her kan du se alle de tradisjonelle byggeteknikkene som er perfekt tilpasset leveforholdene på øya. Den typiske boligen ble kalt houch. Den ser ut ser ut som en liten festning, og har en utvendig lukket arkitektur. Alle rommene er strukturert rundt det indre gårdsrommet. På soverommene er sengen plassert i en alkove, kalt doukhana. Åpningene ble laget for å optimalisere den ytre temperaturen. Buene og takkuplene holder på friskheten. Store krukker plassert under gargoylene mottar regnvann til husholdningsbruk.
 • Krokodilleparken
  • Over 400 krokodiller lever i bassenger og tropiske glasshus. Det er den største krokodillefarmen langs middelhavet. Det er også mulig å få med seg matingen.
 • Lalla Hadria Museum
  • Et stort museum for kunst og historie. Her finnes 15 gallerier hvor man kan se upubliserte verk fra det 7. til begynnelsen av det 20. århundre. Det er blant annet kunst, keramikk og abbasittiske metaller fra tunisisk kostymer, mesterverk av persisk og ottomansk dekorativ kunst, og stammekunst.

En typisk houch

4. La Ghriba Synagogen

La Ghriba er en av de mest kjente synagoger i verden, i tillegg til at den skal huse den eldste Torahen. Den er derfor en populær destinasjon for pilegrimsreiser.

Djerba har et av de viktigste jødiske samfunnene i verden (den såkalte siste arabiske jødiske), som dateres tilbake til det 6. århundre f.Kr.

5. Erriadh

I gangavstand fra La Ghriba finner du den lille landsbyen Erriadh. Byen har blitt et viktig sted for kunstnere fra ulike kulturer. Den har vært vertskap for verkene til rundt 100 gatekunstnere av 30 forskjellige nasjonaliteter under Djerbahood-begivenheten. Kunstnerene er gitt fritt spillerom til å dekorere vegger og fasader på husene.

Ved å legge hånden på hjertet blir man vistnok gift innen et år

Djerba er kjent for religiøs toleranse og multikulturalisme. Erriadh er et godt symbol på dette. Beboerne lever sammen i god naboskaps ånd. Byen har både en synagoge og en moske som viser det gode forholdet mellom de to kulturene her på øya.

En annen god grunn til å besøke Erriadh er de koselige gjestehusene. Fra gatenivå ser man bare en dør og en fasade. Men innenfor er det et indre gårdsrom /atrium i midten, med uteområde, trær, planter og blomster. Rommene er plasser rundt dette uteområdet. Gjestehusene finnes med forskjellige standard, alt fra budsjett til lukseriøse overnattigssteder med basseng.

Her i Erriadh i et slikt gjestehus vil jeg bo ved en senere anledning. Det var så sjarmerende. Tenk om man kunne bygge slik her i Norge!

6. Grand fort Gazi Mustapha

Ghazi Mustapha er et gammelt fort som ligger ved siden av fiskehavnen i Houmt Souk. Fortet er fra år 1289 og er bygget på gamle romerske ruiner. Gjennom tidene har det vært okkupert av flere regjerende riker. Bygget er rektangulært, med runde og firkantede tårn rundt. Det er i dag et museum innredet som antikvarium med gjenstander som er funnet på stedet.

7. Thalassoterapi

Tunisia er kjent for Thalassoterapi-behandling. Djerba er inget unntak, og vi fikk besøkt Radisson Blu Palace Djerba. Her kan du nyte massasjebehandlinger og badstu i spaet, eller hva med en avslappende svømmetur i måneskinn?

I Thalassoterapi brukes ingredienser fra det maritime miljøet. Sjøvann, sand, tang og marin gjørme brukes til helbredende formål, samt å gi en intens avslapning. Anbefales!

Følg gjerne med fremover for mer om Thalassoterapi-behandlingen og min opplevelse med dette.

Foto credit: Radisson Blu Palace and Thalasso, Djerba

8. Andre aktiviteter på Djerba

Sol og strandliv er en selvfølge på Djerba. I tillegg kan man prøve ut mange andre aktiviteter:

 • Golf
 • Hesteridning i Sidi Yeti lagunen ved solnedgang. Stedet er kjent for sine rosa flamingoer
 • Kamelridning
 • Dykking
 • Surfing og vannsport
 • ATV-kjøring
 • Tur til Saharaørkenen

Djerba var stedet hvor utendørsscenene i den første Star Wars-filmen ble gjort. Mange valfarter til Djerba på grunn av dette.

9. Overnatting i Djerba

Djerba har mange fine overnattingssteder, og tilbyr alt fra luksusresorter til koselige gjestehus. Eller hva med overnatting i en Foundouk? Vi overnattet på 5* Radisson Blu Palace, men besøkte flere gjestehus som jeg gjerne vil fortelle mer om. Følg gjerne med fremover, for å få noen gode tips!

Maten på Djerba

Noe av det jeg synes er mest spennende ved å reise er å prøve ut mat fra andre kulturer. Tunisisk mat overrasket stort, og flere av rettene er allerede testet ut hjemme. Middelhavsmat med en touch av afrikanske smaker kan aldri bli feil. Fersk fisk, grønnsaker, lam og sjømat er på de fleste menyer.

Tunisia har en lang historie med vintradisjon, og selv om det er et muslimsk land produseres det rundt 40 millioner liter i året.

Vi testet ut lunsj to steder:

Houmt Souk

Ristorante Haroun ligger nede ved fiskehavnen, og har et variert utvalg av herlig sjømat. De holder til i trivelige omgivelser, og er helt klart verd å prøve ut.

Erriadh

Dar Dhiafa (som også er gjestehus) har et bredt utvalg av retter som kan nytes i sjarmerende omgivelser. Det var utrolig god mat på dette stedet!

Om Djerba

Øya har en rolig atmosfære, og er veldig familievennlig. I tillegg finnes det mange spennende aktiviteter for ungdom. Djerba passser for både familier, par og venner. Det er et godt alternativ til Hellas, Spania og Tyrkia, og til å være et muslimsk land er det veldig tolerant.

Temperatur

Djerba har på dagtid god norsk sommertemperatur fra mars til november. Ta eventuelt med en jakke til kveldene. De virkelige varme månedene er i perioden mai til oktober.

Transport

Det er billig å ta taxi på øya. Vurderer dette for å forflytte deg, alternativt meld deg på et tur med en organisert turgruppe. Du kan bestille og betale for dette på forhånd med for eksempel GetYourGuide her:

Vi brukte egen guide på Djerba. Jeg kan anbefale Tarek, som var veldig hyggelig og kunnskapsrik.

Mail: Maalitarek83@gmail.com
Mob: +21 620 78 0153

Hvordan reise til Djerba?

Øya har internasjonal flyplass, og flere europeiske flyplasser har flygninger til Djerba. Fra hovedstaden Tunis er flytiden ca. 50 minutter.

Sjekk google flights for å finne passende avganger!

En 7 kilometer lang bro går over til øya fra fastlandet. Det er også ferjeforbindelser fra blant annet Frankrike og Italia. Øya er et populært turistmål for franske, tyske og italienske turister.

Djerba
Etter noen opplevelserike dager på Djerba, går turen tilbake til hovedstaden Tunis.

Til info

Jeg var invitert med på presseturen av det tunisiske turistdepartementetReise og opphold ble dekket, men det er ikke lagt føringer på hva jeg skal skrive, eller hva jeg skal skrive om. Alle betraktninger er mine egne.

Andre artikler som kan inspirere

Hvis du likte reiseforslaget kan du pinne det på Pinterest, så har du det til senere.

Djerba

Hvis du har hatt glede av denne guiden for å besøke Djerba, del gjerne ved hjelp av koblingene nedenfor 🙂


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.