Bungamati er et lite Newari township som ligger sør for Kathmandu, Patan og Kirtipur. 

Etter jordskjelvet i Nepal april 2015, ble Bungamati utsatt for en massiv ødeleggelse. De fleste av husene var bygd av tradisjonelle gjørme- og mursteinselementer. Mange falt i ruiner. 

Bungamati. Innsjø fylt av alger. Jordskjelvet i Nepal 2015.
Vi besøkte Bungamati, som er en av byene som ble hardest rammet av skjelvet i juli 2018.

Tre år etter jordskjelvet, har mange av innbyggerne i Lalitpur-distriktet ennå ikke har sett noe restaureringsarbeid. Både boliger og historiske monumenter forblir i ruiner. Mange av beboerne har vært tvunget til å flytte tilbake til ødelagte hus, for å få ly fra vinteren.

Salgsvogn av mat, Bungamati
Bungamati i Nepal_1533
Chilli til tørk på verandaen
Løshunder i Bungamati
Bungamati. Besøk hos en lokal treskjærer. Jordskjelvet i 2015.

Her besøker vi en lokal treskjærer. Lokalbefolkningen har svært dårlig råd så det er verdsatt om man kjøper med seg håndtverk eller suvernier.

Mer enn 58 000 boliger i Nepal, ble totalt lagt i ruiner under jordskjelvet. Bungamati var en av byene som ble hardest rammet,. Restaureringsarbeidet lar vente på seg.


Restaurering. Etter jordskjelvet i 2015.

Jordskjelv i Nepal 2015

Machhendranath temple er fortsatt i ruiner etter jordskjelvet

Machhendranath tempelet ble fullstendig ødelagt i sjelvet. Innbyggerne har fortsatt ikke noe tempel å gå til. Statsministeren la ned grunnstein i slutten av 2015, men templet ligger fortsatt i ruiner.

Machhendranath-templet fortsatt i ruiner etter Jordskjelvet i 2015.

Oppbyggingsarbeide i Bungamati

De fleste husene i Bungamati-området er enten helt eller delvis skadet. Lokalbefolkningen bor i midlertidige boliger eller er tilbake i sine ødelagte hus. De venter på at regjeringen skal fordele tilskuddene.

Bugamati. Jordskjelvet i 2015.

Store ødeleggelser.

Bugamati. Jordskjelvet i Nepal 2015.

Avdrag for gjenoppbygging

Både Norge og resten av verden ga god bistand etter skjelvet. 

8. juni 2018 mottar 3 258 av lokalbefolkningen i Gorkha-distriktet hvor episenteret lå, første avdrag for gjenoppbygging. Men fortsatt er det mange som ikke har fått hjelp. Arbeidsledigheten er stor, mange er eldre, og innbyggerne har problemer med å få bygget opp boligene sine uten hjelp. Det er stor oppgitthet og frustrasjon i Bungamati.

Bugamati. Jordskjelvet i Nepal 2015.

Betal for å ta et bilde med oss. Jordskjelvet i Nepal 2015.

Mt. Everest

Jordskjelvet utløste et snøskred på Mount Everest, som drepte 21 personer. Dette gjør 25. april 2015 til dagen med størst dødlighet, i fjellets historie.

Mount everest fra luften

Fakta om jordskjelvet 

Totalt sett ble 9000 mennesker drept og nesten 22.000 ble skadet. Jorskjelvet hadde en styrke på 8,1 på ritchers skala. Skjelvet ses på som den verste naturkatastrofen i Nepal, siden jordskjelvet i Bihar i 1934.

Vi besøkte Nepal i juli 2018. 

Her finner du andre artikler fra NepalRundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

3 Comments

OnTrip.dk · 30. March 2019 at 18:24

Det er sørgelig læsning, Laila. Det er svært når et så fattigt land bliver ramt at naturkatastrofer og ofte tager det mange år at bygge op igen. Den umiddelbare opmærksomhed er væk nu og folk har desværre gemt den enorme katastrofe som kostede så mange liv, desværre.

/Annette

Rundt Ekvator · 31. March 2019 at 08:24

Ja, det er ganske ille. De som har jobb får nok gradvis bygd opp igjen men for arbeidsledige og eldre er det vanskelig. Det er mye fattigdom, det er sikkert. Vi prøvde å bruke litt penger der men det var ikke veldig mye butikker og ting å kjøpe. La oss håpe myndigheten kommer sterkere på banen.

Rundt Ekvator · 31. March 2019 at 08:27

Det er sant som du skriver. Den akutte hjelpen var suveren men når alle organisasjoner har reist hjem og pengene er borte er det likevel mange som sitter igjen uten å ha fått hjelp. Det er anslått at 58 000 hus ble helt eller delvis ødelagt. Nepal er ikke akkurat noe rikt land så det er nok krevende å få gitt ut forsikringspenger. La oss håpe alle får det de har krav på snart.

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.