Etter jordskjelvet i Nepal april 2015, ble Bungamati utsatt for en massiv ødeleggelse. De fleste av husene var bygd av tradisjonelle gjørme- og mursteinselementer. Mange falt i ruiner. 

Bangamati, innsjø fylt av alger
Vi besøkte Bungamati, som er en av byene som ble hardest rammet av skjelvet. Tre år etter
jordskjelvet, har mange av innbyggerne i Lalitpur-distriktet ennå ikke har sett noe
restaureringsarbeid. Både boliger og historiske monumenter forblir i ruiner. Mange av
beboerne har vært tvunget til å flytte tilbake til ødelagte hus, for å få ly fra vinteren.

Salgsvogn av mat, Bungamati
Bungamati i Nepal_1533
Chilli til tørk på verandaen
Løshunder i Bungamati
Besøk hos en lokal treskjærer

Her besøker vi en lokal treskjærer. Lokalbefolkningen har svært dårlig råd så det er verdsatt om man kjøper med seg håndtverk eller suvernier.

Mer enn 58 000 boliger i Nepal, ble totalt lagt i ruiner under jordskjelvet. Bungamati var en av byene som ble hardest rammet,. Restaureringsarbeidet lar vente på seg.


RestaureringJordskjelv i Nepal 2015

Machhendranath-temple

Innbyggerne har fortsatt ikke noe tempel å gå til. Statsministeren la ned grunnstein i slutten av 2015, men Machhendranath-templet er fortsatt i ruiner.

Machhendranath-templet fortsatt i ruiner

Oppbygging

De fleste husene i Bungamati-området er enten helt eller delvis skadet. Lokalbefolkningen bor i midlertidige boliger eller er tilbake i sine ødelagte hus. De venter på at regjeringen skal fordele tilskuddene.

Avdrag for gjenoppbygging

Både Norge og resten av verden ga god bistand etter skjelvet. Problemet er for alle de tusenvis av folk, som mistet hjemmene sine. 

8. juni 2018 mottar  3 258 av lokalbefolkningen i Gorkha-distriktet hvor episenteret lå, første avdrag for gjenoppbygging. Men fortsatt er det mange som ikke har fått hjelp. Arbeidsledigheten er stor, mange er eldre og innbyggerne har problemer med å få bygget opp boligene sine uten hjelp. Det er stor oppgitthet og frustrasjon i Bungamati.

Betal for å ta et bilde med oss

Mt. Everest

Jordskjelvet utløste et snøskred på Mount Everest, som drepte 21 personer. Dette gjør
25. april 2015 til dagen med størst dødlighet, i fjellets historie.

Mount everest fra luften

Fakta

Bungamati er et lite Newari township som ligger sør for Kathmandu, Patan og Kirtipur. Rato Machhendranath tempelet ble fullstendig ødelagt i jordskjelvet.

Totalt sett ble 9000 mennesker drept og nesten 22.000 ble skadet. Med en størrelse på 8,1 på ritchers skala, ble skjelvet sett på som den verste naturkatastrofen i Nepal, siden jordskjelvet i Nepal-Bihar i 1934.

Vi besøkte Nepal i juli 2018. 
Her finner du andre artikler fra Nepal


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 70 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

4 Comments

Marianne - Glimt av verden · 30. March 2019 at 15:24

Det er jammen ikke lett å få bygget opp ødelagte bygninger når man ikke har penger eller forsikringsordninger som sørger for at man ikke står tomhendt igjen etter en slik katastrofe… Og når medieoppmerksomheten har stilnet her hjemme, er det veldig enkelt å glemme de langvarige konsekvensene som blant annet naturkatastrofer fører med seg for lokalbefolkningen rundt omkring.

    Rundt Ekvator · 31. March 2019 at 08:24

    Ja, det er ganske ille. De som har jobb får nok gradvis bygd opp igjen men for arbeidsledige og eldre er det vanskelig. Det er mye fattigdom, det er sikkert. Vi prøvde å bruke litt penger der men det var ikke veldig mye butikker og ting å kjøpe. La oss håpe myndigheten kommer sterkere på banen.

OnTrip.dk · 30. March 2019 at 18:24

Det er sørgelig læsning, Laila. Det er svært når et så fattigt land bliver ramt at naturkatastrofer og ofte tager det mange år at bygge op igen. Den umiddelbare opmærksomhed er væk nu og folk har desværre gemt den enorme katastrofe som kostede så mange liv, desværre.

/Annette

    Rundt Ekvator · 31. March 2019 at 08:27

    Det er sant som du skriver. Den akutte hjelpen var suveren men når alle organisasjoner har reist hjem og pengene er borte er det likevel mange som sitter igjen uten å ha fått hjelp. Det er anslått at 58 000 hus ble helt eller delvis ødelagt. Nepal er ikke akkurat noe rikt land så det er nok krevende å få gitt ut forsikringspenger. La oss håpe alle får det de har krav på snart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.