Perm er siste stopp i den europeiske delen av Russland, før vi ankommer Asia og Sibir.

Vi gjør et kort opphold i Perm. Dette er vårt andre stopp med den transsibirske jernbane, og vår tredje reportasje om byene langs jernbanen. 

Bakgrunn og historie

READ IN ENGLISH

Perm ligger i Ural-området og Karmaelven passerer gjennom byen. Det er den femte største elven i Europa, etter Volga, Danube, Ural og Dnieper. 

Det antas at byen ble grunnlagt av V.N. Tatjtsjev (1686-1750). Han var en kjent figur i sin tid, og kamerat med Peter den store. Han var en fremragende gruveingeniør, en historiker og en geograf.

Det var han som planla og overvåket byggingen av Yegoshikhinsky Cooper Works og grunnla fabrikkområdet nær den lille elven Yegoshikha, en sideelv til Kama i 1723.

Dette markerte begynnelsen på byens eksistens. Den nye byen fikk navnet “Perm” (ordet betyr “det fjerne land”) og ble den viktigste byen i provinsen i samsvar med Catherine IIs dekret 20. november 1780.

I 1863 ble Perm inkludert i den store Siberian Highway, og i 1878 ble byggingen av den første delen av Urals Railroad, fra Perm til Jekaterinburg, fullført.

Hva bør du se her?

Byen er kjent for sine mange monumenter og rike teaterhistorie.  Perm ble den største kulturelle byen i Ural på 1800-tallet. 

Det sies at den beste måten å utforske Perm på er ved å gå ned de to hovedveiene, Lenin Street og Komsomolsky Prospekt. Underveis passeres en rekke forskjellige konstruktivistiske bygninger og 1800-tallsbygg.

Theater of the young spectator

The house of Meshkov

Perm

På bredden av Kama-elven står en av de vakreste bygningene i byen. Det er det gamle huset til dampskipseieren Meshkov. Den nye eieren av bygningen er Perm Local History Museum. Huset ble bygget på 1820-tallet. Det er et perfekt eksempel på sen klassisisme.

Church of the Ascension

Perm, Russia

Holy Trinity Cathedral

Perm, Russia

Art-Perm Gallery

Galleriet ligger inne i en gammel kirke, og ikonostasen (billedveggen i en ortodoks kirke) er fremdeles synlig fra alle tre nivåene i galleriet. Tredje etasje inneholder religiøst treverk som UNESCO har erklært spesielt viktig.

Dormition-kirken

perm, russia

Om Perm

Perm er internasjonalt kjent som navnet på den geologiske perioden (290 – 245 millioner år siden) der Uralfjellkjeden ble dannet. I motsetning til uralene, er Perm selv ganske ung.

Selv om den første bosettingen Perm stammer fra 1500-tallet, fikk den offisielt sin bystatus i 1723.

Les våre andre artikler langs den transsibirske jernbane

Vassilijkatedralen, Moskva

Overlevelsekurs i Russisk  – del 3

På restaurant

Ord Uttale
Jeg vil ha/kan jeg få U´YA HACH´U
Jeg liker …. YA LYUBLY´U
Te CH´AI
Kaffe K´OFI
Melk MALAK´O

Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

2 Comments

Nann K · 6. October 2019 at 15:44

Så spennende å være med på reise, og så facinerende bygg

Rundt Ekvator · 7. October 2019 at 05:01

Takk 🙂 Ja, det er utrolig mange flotte byggverk og katedraler 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.