Øygruppen Svalbard ligger mellom 74 grader og 81 grader nordlig bredde, og den største øya er Longyearbyen. Øyene ble først tatt i bruk som hvalfangsbase på 1600-tallet. De ble deretter forlatt inntil det ble startet opp med gruvedrift på begynnelsen av 1900-tallet.

Dette var vår andre tur til Svalbard og formålet med turen var blant annet å løpe en distanse i Spitsbergen maraton. Etter en grei flyturen landet vi i Longyearbyen og tok flybussen de 2-3 kilometerne inn til byen og Radisson blue Polar hotel, hvor vi skulle bo.

Svalbard, ATV

Guidet taxitur på Svalbard

Vi fikk innlosjert oss og tok deretter en guidet tur med Svalbardtaxien. Turen gikk inn over Adventdalen og opp til fjellplatået hvor EISCAT Svalbard Radar ligger. Utsikten er svært bra fra dette punktet. Store Norske Spitsbergen kullkompani har kun tre gruver i drift i dag. Gruve 7 som er en av dem, ligger innerst i Adventdalen. På vei innover dalen passeres Operafjellet hvor et russisk passasjerfly styrtet i 1996 og alle de 143 om bord, mistet livet.
Svalbard, skilt Svalbard, taxi

Svalbard, skilt

“Fare for isbjørn” skiltet er særegent med Svalbard. I Svalbard-området finnes ca. 3000 dyr. Størrelsen på en voksen bjørn varierer mellom 200 og 800 kg. På Svalbard kan du møte bjørn hele året. Vi har sett isbjørn 2 ganger på Svalbard, men ikke på denne turen.

Svalbard

Det ligger hundegårder utover Adventdalen. Sommerstid kan man kjøre hundeslede på hjul og vinterstid på slede.

Svalbard, hunder

Longyearbyen

Longyearbyen har en hovedgate. Her finner man Svalbardbutikken, apotek, bank, sportsbutikker, noen klesbutikker, skinn-butikker, barer, restauranter og souvernir-butikker. Byen har også et eget senter som heter “Lompen-senteret”. Man kan handle med hjem blant annet souvernier, sportsutstyr, klær, skinn- og ullvarer.  

Svalbard er tax free-sone. Det vil si at alt du handler er avgiftsfritt. De fleste butikker holder opp fra 10-18 på hverdager og fra 10-15 på lørdager. Dette gjelder også for Nordpolet. Svalbardbutikken har i tillegg oppe fra 15-18 på søndager.

Svalbard. kunst


Svalbard, hovedgata
Hovedgata.

Svalbard, gruve 2b
Gruve 2b ligger øverst i byen.

Svalbard
Byen sett fra oversiden
.

Spitsbergen marathon – Svalbard

I juni hvert år arrangerers det maraton i Longyearbyen. Det tilbys både hel- og halv maraton i tillegg til Spitsbergenmila. Svalbard byr på en naturskjønn løype du neppe vil glemme. Temperaturen i juni varierer mellom 0 og 10 grader, og vi opplevde både sol og snø. På kvelden er det premieutdeling og bankett.

P1050005
aP1050019

Halvmaratonløperne klare for start

Barentsburg

Barentsburg er et russisk gruvesamfunn som ligger ca. 4 timers båttur fra Longyearbyen. Byen har i overkant av 400 innbyggere, hovedsaklig russere og ukrainere. Her finnes sykehus, grunnskole, forskningspark, forsamlingslokale, idrettshall og svømmehall. Det er også et hotell her. Barentsburg er for det meste selvforsynt meg grønnsaker og har også et eget fjøs. Bespisningen er felles i matsalen for alle innbyggerne. De fleste bygninger og infrastrukturen eies av et trust.

1869216-12-1401356530234
1869216-12-1401356500193
1869216-12-1401356650465

Grumant 

Forlatt russisk gruvebosetting vest for Longyearbyen. Kullgruvene var i drift til 1962. Da ble Grumant brått fraflyttet og det ligger blant annet mye søppel igjen overalt.
Svalbard, Grumant

Svalbard, Grumant
Svalbard, Grumant

ATV-safari

Det finnes ca. 45 km vei på Svalbard. En fin måte å se øya på er å kjøre ATV. Det måtte prøves, og vi fikk en fin totimers tur hvor det midtveis ble te og kjeks i den vakre naturen.


Svalbard, ATV

 

Svalbard, ATV

Fossiljakt

Siste dagen ble det fossiljakt på Longyearbreen. Vi ble frakten i bil innerst i Longyearbyen, deretter gikk vi videre til fots opp på breen.


Gjesteboken på Longyearbreen må det skrives i.


Fantastisk utsikt fra Longyearbreen og utover byen
.

Oppsummert

Svalbard er et sted man absolutt bør oppleve. Foruten aktivitene som er beskrevet ovenfor finnes det et museum som er verd et besøk, det er flere båturer ut til breene man kan få med seg, ishavsgrilling og nattseilas kan oppleves, og det går tur ut til Pyramiden. Øverst i byen finnes et hyggelig galleri. Det er vanskelig å gjøre noe på egen hånd pga isbjørnfaren. Sånn sett blir det fort kostbart å reise til Svalbard. Vi anbefaler å planlegge og bestille aktivitetene på forhånd.

Både SAS og Norwegian flyr til Svalbard.

Den mektige Nordenskiöldbreen ligger rett i nærheten av den nedlagte russiske gruvesamfunnet Pyramiden. Dette kan du lese mer om her:

Pyramiden – frosset i tid

På grunn av isbjørnfaren er det ikke så mye man kan gjøre på Svalbard på egenhånd. Men det finnes mange firmaer som tilbyr både gruppeturer og for individuelle. Du kan også melde deg på en tur med organisert turgruppe. Med GetYourGuide her kan du bestille og betale på forhånd (reklame).LagreLagre

Andre reisemål som kanskje kan inspirere

Lagre

LagreLagreLagreLagreLagreLagre

LagreLagre


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

6 Comments

Iselin Renée · 10. November 2017 at 19:19

Dit har jeg lyst til å reise en dag 🙂

Rundt Ekvator · 11. November 2017 at 07:35

Svalbard er absolutt et fantastisk sted å besøke 🙂

Solvor Nye Tellefsen · 12. November 2017 at 11:17

Besøkte Svalbard i 2014. En fantastisk tur. Var med på tur til Pyramiden, fossiljakt og tur med Svalbardtaxi. Reiser gjerne tilbake igjen ??

Rundt Ekvator · 12. November 2017 at 22:26

Ja, Svalbard er magisk. Har vært der 3 ganger men kun på sommeren. Målet nå er en vintertur 🙂

GlobetrotterElisa · 19. November 2017 at 05:36

I April blir det endelig min tur til å dra til Svalbard! Gjett om jeg gleder meg. Alle som har vært der, snakker så varmt om det. Skulle gjerne sett nordlyset, men det får bli en annen tur 🙂

Rundt Ekvator · 19. November 2017 at 14:53

Det er absolutt noe å glede seg til 🙂 Jeg har heller ikke sett nordlys ennå. Godt å ha noe til gode 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.