Rjukan er en fantastisk plass i hjerte av Telemark med masse å by på! Blant annet finner vi Rjukan klatrepark, Solspeilet, strikkhopping for de vågale, historiske Vemork med norsk industriarbeidermuseum og mulighet for å gå Sabotørstien fra andre verdenskrig! Men mest kjent i Rjukan er nok Gaustatoppen, som sto på planen vår denne gangen.

Gaustatoppen, Rjukan
Veien inn til Rjukan med flott utsikt over Gaustatoppen

Vi ankom Rjukan fredag kveld, etter en drøy 2.5 timers biltur fra Oslo (se veibeskrivelser nederst i innlegget). Etter innsjekking i leiligheten leid gjennom Airbnb, laget vi middag og kom oss tidlig i seng. Høysesongen for Gaustatoppen er ikke helt i gang enda, men det anbefales like vel å gå tidlig om morgenen for å slippe unna de største folkemengdene.

GPTempDownload-10
GPTempDownload-13
GPTempDownload-14

Gaustatoppen i mai

Sen vår må være den beste tiden på året å bestige Gaustatoppen. Det er fortsatt en del snø igjen, noe som gjør utsikten helt fantastisk, samtidig som det er varmt. Vi var så heldige å ha “shorts-vær” hele veien til toppen!

Gaustatoppen, Rjukan
En liten pust i bakken når vi nærmer oss toppen!

Hvordan nå toppen?

Det finnes mange måter å nå toppen på mens snøen fortsatt ligger. Vi så mange som gikk på ski opp, og sto ned igjen. Det var også mange som benyttet seg av truger. Joggesko-sesongen fikk vi erfare at enda ikke var helt i gang.. Selv om vi kom oss opp med litt ekstra slit og gjennomvåte sko, så vi flere i joggesko/fjellsko som snudde underveis da det var vanskelig å få feste, og man ofte “tråkket gjennom” med snø helt til livet.

Når det er bart eller lite snø er derimot Gaustatoppen en utrolig flott tur til fots. Det er en passe krevende tur om du er vandt til å gå litt i fjellet, og man kan ha med turvandte barn. Husk at fjellstøvler er å anbefale da terrenget for det meste består av stein. Rutene er godt merket hele veien til toppen, med DNT sine røde T’er.

Gaustatoppen, Rjukan. Gaustabanen

Det er også mulig å benytte seg av Gaustabanen for å komme til Gaustatoppen, og dette er virkelig en opplevelse i seg selv!

Man blir fraktet med trikk 850 meter inn i fjellet, før man bytter til en vertikal bane som tar deg opp en 1050 meter lang tunell. Banen har en stigning på hele 39 grader! Turen totalt tar ca. 15 minutter.

Dersom du har dårlig tid, eller ikke ønsker å gå er dette en perfekt måte å få med seg en av Norges beste utsikter på!

En god løsning kan også være å gå/stå en vei og ta banen en vei. I vintersesongen kan man kjøpe klippekort på banen og ha med seg ski. På den måten rekker man flere turer ned i løpet av en dag.

Gaustadbanen har egen parkering ved nedre stasjon.

Til fots opp og banen ned

Vi, som mange andre, valgte å gå opp og ta banen ned igjen. Ruten starter ved parkeringa ved Stavsro ved Heddersvatn som ligger 1170 moh. På vei hit får man en fantastisk utsikt over Gaustadtoppen, og hva man har i vente. Turen herfra er 4.9 km lang og har en stigning på 700 høydemeter til toppen. Varigheten på turen er ca. 3 timer, avhengig av tempo. Når man tar banen ned igjen havner man på Gaustabanen sin parkering. Man følger så bilveien 4 km tilbake til Stavsro parkering.

Uansett hvordan du velger å ta deg opp og ned er det i hvert fall liten tvil om at det er verdt turen! Utsikten er helt enestående, og du kan se hele 1/6 av fastlands-Norge fra Gaustatoppen!

IMG_1241_jpg
GPTempDownload-5
GPTempDownload-7

Gaustatoppen turisthytte

På toppen finner man Gaustatoppen turisthytte. Her får du kjøpt en kald brus og en vaffel, både på sommeren og vinteren. Hytta har ligget her helt siden 1893 og er bygget av stein fra toppen!

Gaustatoppen Turisthytte, Rjukan
Gaustatoppen Turisthytte, med enkel servering

Adkomst til Rjukan

Med bil fra Oslo (2.5-3 timer):
– Følg E18 mot Drammen
– Ta av på E134 mot Kongsberg
– Fra Kongsberg følges skilting mot Geilo til man møter RV37 og skilting mot Rjukan. Denne veien tar deg helt til Rjukan

Med bil fra Geilo (ca. 1.5 timer):
– Følg RV40, og ta va til høyre inn på FV 124
– Fortsett videre på FV 755 gjennom Tessungdalen
– Når du kommer til Tinn Austbygd tar du til høyre på RV 364
– Fortsett på RV 37 noen kilometer før du ankommer Rjukan

Buss:
Du kan også komme deg til Rjukan med buss. For å finne busstider og avgangssteder kan du bruke https://farte.no/  eller https://en-tur.no/

Vår reiserute

 • Bil fra Oslo til Stavsro parkering (1170 moh)
 • Tur til fots herifra til toppen, 4.9 km og 700 høydemeter stigning
 • Gaustabanen ned til Gaustadbanen parkering
 • 4.0 km gange langs bilvei tilbake til Stavsro parkering
DSC_0024
DSC01507
GPTempDownload-2
IMG_1313

Andre ting å gjøre på Rjukan:

 • Rjukan klatrepark
 • Krossobanen
 • Solspeilet
 • Rjukanbadet
 • Rjukanbanen
 • Tinnmuseet
 • Vemork, med norsk industriarbeidermuseum
 • Sabotørstien fra andre verdenskrig
 • Mulighet for strikkhopp

Her finner du andre tips til turer og opplevelser!

Likte du turforslaget? Du kan lagre turen på Pinterest. Klikk på pinnen så har du den til senere.

Hvis du har hatt glede av turforslaget, del gjerne ved hjelp av koblingene nedenfor.


Sandra Moltzau

Hei, mitt navn er Sandra! Jeg er 27 år gammel, eventyrlysten og medforfatter av denne reisebloggen. Reiselysten har ført med seg en unik mulighet til å oppleve varierte kulturer, historier og naturskjønnhet, og jeg trives med å omfavne mangfoldet verden har å tilby. Utforsk verden med meg, både på land og under vann, og følg med for spennende fortellinger, praktiske tips og inspirasjon til å utforske verden på dine egne vilkår. I tillegg til min lidenskap for reising, har jeg studert byggeteknikk og arkitektur, noe som reflekteres i noen av mine artikler.

2 Comments

OnTrip.dk · 4. June 2021 at 21:33

Tusind tak for tip. Hvor ser det fantastisk ud og sikke nogle udsigter. WOW

Rundt Ekvator · 6. June 2021 at 12:50

Takk skal du ha, Annette. En fantastisk utsikt 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.