Sidi Bou Said med sine hvite bygninger, blå dører, smijernsvinduer, brosteinsgater og hager som flommer over av blomster! Det er kanskje den vakreste landsbyen du aldri har hørt om.

Landsbyen ligger ved Tunisbukta, på en odde med utsikt over Middelhavet. Her finner man utendørskafeer, tunisiske spisesteder og små kunstgallerier.

Sidi Bou Said kan enkelt besøkes på dagsturer fra Tunis, da den ligger kun 18 kilometer fra hovedstaden. Sannynligvis vil du ha lyst til å tilbringe en natt i et av hotellene eller gjestehusene, for å nyte den fine atmosfæren.

Sidi Bou Said
Utsikt fra Hotel La Villa Bleue

Litt historie om Sidi Bou Said

Sidi Bou Said ble grunnlagt i 1207, da Sufi-læreren Abu Said el Baji slo seg ned i området. Han ble raskt etterfulgt av folk som fulgte hans forkynnelse. Han antas også for å ha beskyttet Tunis mot angrep fra havet. Landsbyen tok navnet hans, og graven hans tiltrekker seg fortsatt pilegrimer. Mange av de kuppelformede bygningene ble bygget til hans ære.

Landsbyen Sidi Bou Said ble kjent som et kunstnersenter på 1700-tallet, da musikere og forfattere flyttet dit. Den spesielle arkitekturen oppstod på 1500-tallet etter at utviste muslimer returnerte fra Spania, og brakte byggestilen med seg til Nord-Afrika. Blå dører og hvite hus ble rendyrket på begynnelsen av 1900-tallet, da den franske kunstneren Baron Rodolphe d’Erlanger slo seg ned i byen.  

Blå dører i Sidi Bou Said
Legg merke til moucharabiehs, som er et slags tregitter fra den islamske arkitekturen

I 1915 ble Sidi Bou Said gitt lovfestet beskyttelse, og det ble senere et UNESCOs verdensarvsted. Dette var takket være presset fra Rodolphe d’Erlanger. Til dags dato er landsbyen fortsatt en favoritt for kunstnere, med mange gallerier og verksteder spredt rundt i byen.

Dagens Sidi Bou Said

Sidi Bou Said er nå er et populært helgemål for velstående tunisiere, kunstnere og lokale familier. Folk drar dit for å nyte stranden, kafeene og den fredelige atmosfæren. Vi besøkte Sidi Bou Said på en søndag, og byen myldret av lokale tunisiere.

Etter noen dager i den hektiske hovedstaden kan jeg bekrefte at det var befriende å komme hit.

utsikt Sidi Bou Said

Hva kan man oppleve her?

Sidi Bou Said har ikke så mange store severdigheter, men ulikt mange steder ellers i Nord-Afrika er byen ren, fin og velstelt.

Den mest populære aktiviteten i Sidi Bou Said er nok å nyte utsikten fra en av de mange kafeene eller terrassene.

Her er noen tips til hva annet du kan gjøre:

1. Det Sidi Bou Said er mest kjent for er sine blå dører og hvite hus. Det blir derfor en selvfølge å jakte på, og fotografere alle dørene i byen.

2. Sørg for å observere moucharabiehs, som er et slags gitter i tre eller smijern, fra den islamske arkitekturen. Gitterne er plassert på balkonger og vinduer for å beskytte og dekorere, slik at vinduer kan stå åpne, og sørge for ventilasjon.

3. Ta gjerne en overnatting i et av de mange koselige gjestehusene eller hotellene.

4. Besøk palasset Ennejma Ezzahra fra begynnelsen av 1900-tallet. Dette ble bygget av d’Erlanger og ferdigstilt i 1922. Siden 1991 har huset vært museum, og en institusjon for promotering av landets musikalske arv. Det eies av regjeringen, og er bevart med mange av de originale møbler, malerier, og en skattekiste som angivelig en gang var eid av Suleiman den storslåtte. Her finnes også en samling av historiske musikkinstrumenter, bøker og andre gjenstander relatert til musikken til Tunisia. Palasset har også vært brukt for filming.

5. Gjør et stopp ved Dar El Annabier. Dette er et historisk museum med voksfigurer i tradisjonelle drakter.

6. Oppsøk noen av de mange galleriene i Sidi Bou Said.

7. Ta et bad på sandstranden. Det er en vei ned til stranden ved foten av klippen, hvor det turkise vannet venter.

Sidi Bou Said

Hva skal man spise og hvor skal man bo?

Sidi Bou said har en rekke kafeer, restauranter og hotell. Som ellers i Tunisia står fisk- og sjømat høyt i kurs. Til forett er Brik populært, det samme med Salat noise med tunfisk. Vil du gå for kjøtt er lam noe som kan friste.

Vi spiste lunsj på vakre LA VILLA BLEUE, et 5 stjernes hotell med nydelig utsikt og god restaurant. Vi overnattet dessverre ikke, men fikk lov å se på noen av rommene. De var virkelig sjarmerende med en enestående utsikt. Det kan anbefales å ta en overnatting eller to her.

Hvordan kommer man seg til Sidi Bou Said?

Sidi Bou Said er en forstad til Tunis, og er lett tilgjengelig med lokaltog fra stasjonen Tunis Marine. Velg Carthage-linjen. Togene går ofte, og er kostnadsvennlige. Alternativt er det ikke lenger unna hovedstaden enn at det går greit å ta en taxi.

La Mosquée De Sidi Bou Said
La Mosquée De Sidi Bou Said

Til info

Jeg besøkte Sidi Bou Said i forbindelse med en pressetur med det tunisiske turistdepartementetReise og opphold ble dekket, men det er ikke lagt føringer på hva jeg skal skrive, eller hva jeg skal skrive om. Alle betraktninger er således mine egne.

Utsikt Sidi Bou Said

Kanskje vil du lese mer om disse stedene?

Hvis du likte reiseforslaget kan du pinne det på Pinterest, så har du det til senere.

Del gjerne innlegget via knappene nedefor 🙂


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.