Mezze er småretter som gjerne serveres som forrett men kan også serveres alene sammen med godt drikke. Et deilig alternativ til kjøpe-salsa. Bruker du Rye Snacks i steden for tortillas eller potetgull får du et sundt og godt alternativ.
Mezze fåes i Hellas, Tyrkia, på Balkan og i Midtøsten. Denne oppskriften har jeg fått fra Kempinski hotell Aqaba, Jordan.
Spicy tyrkisk salat – Ezme
Ingredienser (4 porsjoner som tilbehør)
4 mellomstore smakfulle tomater
4 vårløk (En frisk rødløk kan også brukes)
1 rød paprika
1 chili
1 ss tomatpuré
saften av en halv sitron
olivenolje
persille
salt og pepper
valgfritt:
1 ss chilipasta eller 1 ts chilipulver (Tabasco saus er et mulig alternativ)
1 ts Tyrkisk granateple sirup (annen søt saus laget av røde sure frukter kan brukes, f.eks rips syltetøy)
mynte
1-3 fedd hvitløk
Slik gjør du:
Ta tomatene og skrelt løk og kutt dem så fint som mulig, forsøk å ta vare på tomatjuicen. Gjør det samme med paprika og persille, jo finere jo bedre. Legg deretter alt i en bolle og tilsett de andre ingrediensene, krydre med salt og pepper etter smak. Bland godt, og la den stå i minst en time, så smakene kan blande seg fritt.
Nå har du et valg. Hvis du ønsker å bruke Ezme´n som en salat, la den være som den er, og la den hvile i kjøleskapet. Hvis du foretrekker en finere versjon, bruk en blender på middels til høy styrke til å konvertere blandingen i en jevn masse. Også dette bør da bli avkjølt i minst en time.
Ezme kan serveres som en kald forrett med fersk loff eller med arabisk brød.
Det fungerer også svært godt som tilbehør til grillet kjøtt (spesielt lam) eller fisk.
Hummus
Ingredienser 4 porsjoner
1 fedd hvitløk
4 ss sitronsaft
1 pakke kikerter (hold igjen halvparten av væsken)
2 ss tahini (fås i innvardrerbutikker)
1 fedd hvitløk, hakket
1 ts salt
2 ss olivenolje
Slik gjør du:
I en blender, hakk hvitløken.
Hell kikerter i blenderen, hold igjen en spiseskje til pynt. Ta sitronsaft, tahini, hakket hvitløk og salt i blenderen. Blend til det er kremet og godt blandet.
Legg blandingen i en medium serveringsskål. Dryss med pepper og hell olivenolje over toppen. Pynt med kikertene du holdt igjen.

Tabouleh Salad
Ingredienser til 4 porsjoner
Bulgur (1-2 dl. – avhengig av hvor mye bulgur du vil ha i salaten)
1/2 kopp kokende vann
1 kopp hakket persille
1/4 kopp hakket frisk mynte blader
2 tomater i terninger
1 løk, finhakket
2 ts olivenolje
1 sitron, saften
Salt etter smak
Slik gjør du:
Legg bulguren i en liten bolle.
Tilsett kokende vann, bland og dekk til med et håndkle, La stå i 1 time. Drener overflødig vann.
Bland i persille, mynte, tomater, løk, olivenolje, sitronsaft og salt. Tilsett bulgur-mengde etter ønske, bland godt og server.
15 Comments
annebe.blogg.no · 12. November 2017 at 16:36
Har vært i Tyrkia , men usikker på om jeg har smakt dette..men har kanskje det uten å vite hva det het…. ser veeeeeldig godt ut det på bildet her… <3 Annebe
Rundt Ekvator · 12. November 2017 at 22:39
Faktisk utrolig godt. Bare å prøve, Anne 🙂
liseabrevik · 13. November 2017 at 23:45
Tusen takk for et godt tips. Det må prøves! 🙂
Rundt Ekvator · 14. November 2017 at 06:31
Både sunt og godt 🙂
Iselin Renée · 14. November 2017 at 18:46
Nå ble jeg sulten 😀
Godt og lettlaget Arabisk brød | Rundtekvator · 21. January 2018 at 13:19
[…] Mezze – deilige småretter fra midtøsten […]
Jordan - i hjertet av Midtøsten - Rundtekvator | Rundtekvator · 27. January 2018 at 15:11
[…] Mezze – deilige småretter fra midtøsten […]
Masala Dabba - 7 nyttige krydder i en boks - Rundtekvator · 27. February 2019 at 08:06
[…] Mezze – deilige småretter fra midtøsten […]
Syltet rødløk - Rundtekvator · 15. March 2019 at 07:19
[…] Mezze – deilige småretter fra midtøsten […]
Kremet kinakål med pølser - en østeninspirert kålrett - Rundtekvator · 15. March 2019 at 07:54
[…] Mezze – deilige småretter fra midtøsten […]
Hummus - enkel og rask oppskrift - Rundtekvator · 30. May 2019 at 17:30
[…] Mezze – deilige småretter fra midtøsten […]
Hummus - enkel og rask oppskrift - Rundtekvator · 30. May 2019 at 17:36
[…] Mezze – deilige småretter […]
Hvordan lage Momos - Rundtekvator · 10. June 2019 at 13:07
[…] Mezze – deilige småretter fra midtøsten […]
Moscow Mule - hvordan lage den beste! - Rundtekvator · 7. December 2019 at 07:52
[…] Mezze – deilige småretter fra midtøsten […]
Crispy Sesame Chicken - hjemmelaget oppskrift - Rundtekvator · 26. January 2020 at 10:23
[…] Mezze – deilige småretter fra midtøsten […]