For snart 130 år siden mente Aleksander III at det var nødvendig å bygge en jernbane til det området i Russland som hadde de største naturressursene. Novosibirsk er den mest sentrale stasjonen langs den transsibirske jernbane.

Dette er vår fjerde stopp og femte reportasje om byene langs den transsibirske jernbane. På veien hit har vi også gjort et kort stopp i Omsk, men nå er det Novosibirsk som skal utforskes.

Ob

READ IN ENGLISH

Bakgrunn og historie

Novosibirsk er den viktigste og mest sentrale stasjonen på den transsibirske jernbanen. Byen ble bygget på de siberiske steppene på begynnelsen av 1900-tallet.

I 1903 fikk Novonikolajevsk (Novosibirsk) status som by og ble et finanssentrum i Sibir. Hele 7 banker etablete seg på begynnelsen av1900-tallet og i 1913 ble det innført obligatorisk grunnskole, som en av de første byene i Russland. I 1926 skiftet byen navn til Novosibirsk og fikk status som forvaltningssentrum i Sibir. I dag bor det ca. 1,5 millioner innbyggere i Novosibirsk.

Jernbane over elven Ob

Arbeidet med å bygge jernbane over elven Ob startet i 1893 og var ferdig i 1897. Bøndene i områdene rundt begynte straks å bruke jernbanen for å frakte korn fra Sibir.

Jernbane over Ob

Arkitektur i Novosibirsk

Over 20 nasjonaliteter har bidratt til byens arkitektoniske landskap. Dette ser man på katedraler, moskeer, ortodokse kirker, synagoger og buddhisttempler. De eksisterer sammen med den kalde, storslåtte statsarkitekturen i kommunisttiden. Moderne bygninger og kjøpesentre skiller seg samtidig ut blant bygninger fra den eldre delen av byen.

Old buildings
Koselig eldre trehusbebyggelse.

Operahuset i Novosibirsk

Novosibirsk operahus er det største operahuset i Russland. Her finnes både en operascene og en ballettscene. Den største scenen har plass til 2 000 tilskuere. Operaen har også et eget symfoniorkester.

Byggets hovedelement er en stor kuppel som er 60 meter bred og 35 meter høy. Selve kuppelen har ingen andre bærende elementer annet enn selve kuppelen.

Er du i Novosibirsk er dette bygget noe du absolutt bør få med deg.

Operahuset
Operahuset sto ferdig bygget i 1944.

Parkområdet utenfor operahuset

Området utenfor operaen er et fint sted for rekrasjon. Den er forsegjort med statuer og blomsterprakt.

Opera house
Operahuset
utenfor operahuset

Fargerikt marked

Vi tok en tur innom Central Market. Et rent og travelt marked brukt av lokalbefolkningen. Her er det boder som selger kjøtt, fisk, krydder, frukt og grønt. Det finnes også bakeriboder i tillegg til klær og noe suvernier.

Vi kjøpte tørket frukt, nøtter og krydder. Et fint innblikk i det virkelige liv i Novosibirsk.

Central_market

Klima

Sommeren er varm og tørr. Temperaturen ligger mellom 20 og 22 °C. Enkelte dager kan temperaturen gå opp til 35 °C. Vinteren er kald og snørik. Temperaturen ligger mellom -18° og -20 °C. Det er ikke uvanlig at temperaturen går ned til -35 °C.

Det viktigste å huske på når du drar til Novosibirsk om vinteren, er at sibirene absolutt merker kulden, men de kler seg varmt. Selv når det er ubehagelig eller umoderne.

Vi var i Novosibirsk i juli og hadde temperaturer opp mot 30 grader.

Jernbanestasjonen
Novosibirsk Glavny – En av fire jernbanestasjoner i Novosibirsk.

Les våre andre artikler langs den transsibirske jernbane


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

6 Comments

Renates Reiser · 22. December 2019 at 10:29

Spennende by og mye vakker arkitektur! Husker fortsatt øyeblikket toget vårt tøffet over broen og inn til stasjonen i Novosibirsk, tiiiidlig på morgenen og et rødt morgenlys på himmelen gav gjenskinn i elven. Utrolig vakkert. 🙂

Jørn - Bilivoka · 22. December 2019 at 12:28

Jøss, hadde ingen anelse om at dette var Russlands tredje største by! Måtte søke det opp og oppdaget at jeg faktisk ikke har hørt om de fleste av byene i Russland… (bortsett fra Moskva og St. Petersburg da). Hadde vært spennende å ta turen hit og utforsket mer av Russland. 🙂

Rundt Ekvator · 23. December 2019 at 07:23

Ja, det var en flott by. Fin følelse når toget sklir fremover og en ny by åpenbarer seg 🙂 Ekstra spesielt her med broen over Ob 🙂

Rundt Ekvator · 23. December 2019 at 07:25

Flere av disse byene var ukjente for meg også. Å utforske Russland er absolutt å anbefale 🙂

Marianne - Glimt av verden · 29. December 2019 at 18:55

Det svære landet inneholder så mange steder som er ukjente for de aller fleste nordmenn! Selv har jeg aldri besøkt Russland, men en tur med den transmongolske jernbanen, med flere stopp underveis, står på ønskelisten!

Rundt Ekvator · 31. December 2019 at 06:36

Ja, Russland har mye å by på. Må si at jeg lærte masse om steder jeg knapt hadde hørt om. En tur gjennom Russland og Mongolia anbefales 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.