Mongolia er virkelig et fasinerende land. Med en størrelse på 1,5 millioner kvadratkilometer ville det ta dager å krysse fra hjørne til hjørne i dette ekstreme landet.

Mongolia byr på ørken, hesteridning, Djengis Khan, klostere og monumenter. Det er storslått natur, nasjonalparker. Det er nomadiske ryttere og tørre stepper som strekker seg til dramatiske fjellformasjoner, og det er uendelige beitemarker. I tilllegg har man den massive Gobi-ørkenen.

Mongolia

Mongolsk kultur

Mongolia med sine 3 millioner innbyggere er lokalisert mellom Russland og Kina. Mongolia er det minst tettbefolkede landet på planeten. Det er preget av sine uberørte golde landskap, og noen av de siste gjenværende nomadiske samfunnene. Landet er tradisjonelt og eksotisk. Mongolsk kultur kretser fortsatt rundt nomadelivet med familien i Ger i sentrum, og hvor hester er eneste transport.

Djengis Khan

Djengis Khan var en mongolsk erobrer, og regnes som en av historiens største militære strateger og organisatorer. På 1200-tallet grunnla han Mongolriket, det største sammenhengende imperiet i historien. Det strakte seg helt fra Stillehavet til Svartehavet. Historikere antar at rundt 40 millioner mennesker ble drept av mongolene på 1200-tallet. Dette tilsvarer ca. 10 prosent av jordens daværende befolkning

Forskning tyder på at 16 millioner mennesker i Sentral-Asia er direkte etterkommere etter én enkelt mann som levde for omtrent 1000 år siden. Det holdes en knapp på at dette var Djengis Khan. Mye tyder i såfall på at han var en “rundbrenner”, og tok for seg av vakre damer over alt hvor han erobret land. Kilde: American Journal of Human Genetics

Genghis Khan Statue Complex.
Mongolias mest gjenkjennelige landemerke ligger rundt 50 kilometer utenfor Ulan Bator, og er en av verdens største hestestatuer. Det 40 meter høye komplekset ruver over det omkringliggende landskapet. Her kan man kjøre heisen opp inne i hesten, lære om mongolene på museet, og kjøpe suvenirer.

Naadam-festivalen

Hvert år med start 11. juli, arrangerer hovedstaden den 3 dagers fargerike Naadam-festivalen. Tusenvis strømmer til for å konkurrere i de “tre mannlige lekene” med bryting, bueskyting og langrennshesteveddeløp, som sies å være prøver på en krigers mot og styrke. Det mongolske derbyet er det lengste hesteløpet på jorden, ifølge Guinness rekordbok. Deltagerne rir mer enn 1000 kilometer over steppene, og følger de tidligere postrutene til Djengis Khan.

Kultur
Bryting, en av “de tre mannlige lekene”

Ulan Bator

Hovedstaden Ulan Bator ligger på 1350 m.o.h, og har en blanding av russisk, kinesisk og tibetansk påvirkning. Moderne og tradisjonelle bygninger ligger side om side. Du kan enkelt fylle opp noen dager med aktiviteter her.

Gandan-klosteret er et mongolsk buddhistisk kloster som har blitt restaurert og revitalisert siden 1990. For tiden bor det 150 munker i klosteret. Innvendig er det en 26,5 meter høy statue av Avalokiteśvara.

Det overjordiske Choijin Lama-tempelet er et unikt eksempel på buddhistisk arkitektur. Her ser man dramatiske illustrasjoner av helvetes pinsler, som venter på mennesker som forviller seg fra rettferdighetens vei.

Bogd Khaan Palace Museum of Mongolia var slott for den siste kongen av Mongolia. Det kan dateres tilbake til begynnelsen av 1900-tallet.

Få også med deg en mongolsk folkeforestilling, med strupesang, folkedrakter, danser og hestehodefela “morin khuur”. Sistnevnte er et symbol på den mongolske nasjonen.

Overnatting i Ger i Gorkhi-Terelj nasjonalpark

Lenge etter Djengis Khans regjeringstid er nomadelivet fortsatt en livsstil i det moderne Mongolia, og nesten 40 % av lokalbefolkningen lever på denne måten i dag.

Ger
En Ger veier rundt 250 kg, inkludert treveggene og ett lag med tekstilfilt. Det er en struktur uten vinduer og bare én dør. Om vinteren legges det i tillegg inn flere lag med filt, samt et plastlag for å beskytte mot regnet.

Gorkhi-Terelj nasjonalpark er nasjonalparken nærmest hovedstaden Ulan Bator. Det er også her fjellformasjonen Turtle Rock kan beskues. 

Turtle Rock

I området er det flere aktører som tilbyr overnatting i Ger, og hvor man får leve på tradisjonelt mongolsk vis. Dette inkluderer aktiviteter som ridning, bueskyting og tradisjonell matlaging, og er noe som er verd å få med seg! Vi fikk også bli med på besøk til en lokal familie, hvor vi fikk vi lære mer om nomadelivet, etikette, kultur og levesett.

Når du nærmer deg en Ger bosetning, er for eksempel den riktige måten å hilse lokalbefolkningen på å rope “Nokhoigoo!”. Direkte oversatt betyr dette “rop på hunden din!”. Vi lærte også om andre høflighetsregler, som at du aldri skal lene deg mot veggene i en Ger, og heller ikke bli stående på dørstokken. Sitt heller aldri med bena fremover, da det anses som uhøflig. Putt de under når du sitter på en stol, eller knel.

Nasjonalparker

For ivrige turgåere og naturelskere har Mongolia en rekke nasjonalparker med turmuligheter i alle deler av landet.

Lengst i sør ligger Gobi-ørkenen, som skjuler et mangfold av terreng og vegetasjon. Khongoryn Els sanddyner som kan nås med kamel, er et høydepunkt. I Gobi ligger også Yolin Am-kløften og isbreen, samt granittklippeformasjonene Baga Gazryn Chuluu. Her finnes en 20 meter lang hule hvor det sies at Djengis Khan slo leir da han foretok sin egen reise gjennom Gobi.

Reise og overnatting – Ulan Bator

Hovedstaden har hoteller i alle prisklasser, alt fra rundt kr. 250,- pr. natt, opp til kr. 3000,- pr. natt hos de dyreste.

Turkish Airlines flyr fra Oslo til Ulan Bator med en mellomlanding. Med dagens flypriser må det beregnes  i overkant av kr. 20 000,- t/r.

Mongolia

Viator tilbyr turer over store deler av Mongolia, og kan være et godt alternativ (affiliatelenke).

Andre reisetips!


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.