Hva med en by nesten for deg selv, hvor du kan møte på isbjørn når du går rundt i gatene?  Da anbefales et besøk i den nedlagte russiske gruvebyen Pyramiden på Svalbard.

Vi ankommer havnen i Pyramiden, og blir tatt i mot med et gebrokkent “Welcomme to Russia”. Guiden Sasha er kledd i autentisk uniform, og med gevær.

Pyramiden – Svalbard

Pyramiden ble grunnlagt av svenskene, solgt til Sovjet i 1927, og ligger i Isfjorden på Svalbard. På det meste bodde det over 1000 personer i Pyramiden, bygget som et velfungerende ideal-samfunn etter russisk modell. Alt det tekniske er gjennomtenkt, og det bodde mange familer der. Det fantes skole, barnehage, skytebane, svømmehall, idrettshall og fotballbane. Byen hadde også musikkrom, og bilbliotek med nær 25 000 bøker. Pyramiden var så å si selvforsynt, og hadde blant annet drivhus og fjøs med dyr nok til å brødfø 1000 mennesker. All bespisning var felles.


Fjøset

Gruvedrift
Gruven i bakgrunnen

Pyramiden

Fare for isbjørn

Pyramiden er i et område hvor det kan være isbjørn, og vi spaserer alle i følge oppover  mot byen. På veien passerer vi fjøset, og vakre bygninger og blokker verdig en drabantby. Bygningene har en påkostet indre og ytre arkitektur, og er alle bygget i solid materiale.

Vi blir fortalt at kun de beste håndtverkerne ble hentet inn fra Russland. Vi guides inne på skolen, barnehagen, kulturhuset og svømmehallen. Oppe ved svømmehallen troner forøvrig verdens nordligste Lenin-statue.

Idrettshallen, Pyramiden
Idrettshallen med verdens nordligste Lenin-statue til høyre i bildet

Musikkrommet, Pyramiden
Musikkrommet er forlatt med instrumentene klare til spill

Brå fraflytting fra Pyramiden

Gruvedriften ble opprettholdt frem til 1998 hvor Arktikugol brått stengte gruven, og Pyramiden ble fraflyttet så å si over natten. Det meste sto igjen da innbyggerne kun tok med seg personlige eiendeler. Dette gir en spøkelseaktig følelse, og man kan se tydelige tegn på at byen ble brått forlatt. Middagstallerknene står fortsatt på bordet, ballen ligger igjen på håndballbanen, og skolebøkene ligger oppslått.

Gymsalen i Pyramiden
I idrettshallen ligger fortsatt ballen klar på banen

Siden 1998 har det kun vært 7-8 en personer som har hatt oppsyn med Pyramiden. Trust Arktikugol åpnet en av de største bygningene for hotelldrift i 2013. På hotel Pyramiden kan du velge rom som har et sovjetisk preg i både fargevalg og utstyr, eller mer oppdaterte rom. 

Overnatter du har du gjerne hele byen for deg selv, og kan spasere mellom de ærverdige bygningene. Det er heller ikke unaturlig at en isbjørn spaserer gjennom gatene. Guidene viser deg gjerne rundt i byen.

Hotel Tulipan, Pyramiden, Svalbard
Guiden Sasha i autentisk kostyme

Vodka på Hotel Tulipan, Pyramiden
Hotellet tilbyr en rikelig mengde vodka for 5 dollar glasset

Pyramiden, nedlagt gruveby på Svalbard

Vår rundtur i Pyramiden er over, og vi avslutter på hotellet med varme shillingsboller. Vi rekker også en foto-shoot med Sasha før vi setter kursen tilbake mot båten, og videre til Longyearbyen.

Du kommer deg til Pyramiden ved å kjøre scooter på vinterstid eller ta en av charterbåtene som går fra Longyearbyen i sommerhalvåret.

Les mer om Svalbard her:

Svalbard – en magisk destinasjon

Breen, Longyearbyen, Svalbard

Les om noen av våre andre opplevelser


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.