Kazan er en by full av historie. Et stopp her gir innblikk i det en gang så turbulente forholdet mellom tatarer, kosakker og russere.

Kremlin

Dette er vår tredje reportasje om byene langs den transsibiske jernbane. Vårt andre stopp fører oss til Kazan.

Kazan er hovedstaden i republikken Tatarstan. Byen ligger innenfor Russlands offisielle grenser, men regjeringen opererer selvstendig på mange område. Årsaken til dette er den store befolkningen av etniske tatarer, som bor i området.

READ IN ENGLISH

Bakgrunn og historie

Kazan ligger ved sammenløpet av de to elvene Volga og Kazanka, 790 km øst for Moskva. Byen har en spennende tusenårs historie og en mangfoldig befolkning.

  • År 1438: Kazan ble tatar-hovedstad i Khanatet i Kazan.
  • År 1552: Ivan den grusomme beliret byen og den ble en del av Russland.
  • År 1773-1775: Kazan ble i stor grad ødelagt av Pugachews opprør. Opprøret eller borgerkrigen er omtalt som det største bondeopprøret i Russlands historie, og var rettet mot å gjenopprette Kosakkenes privilegier.

Katarina den store gjenoppbygde senere byen. I de påfølgende århundrene har byen vokst til til å bli et stort industrielt, kulturelt og religiøst sentrum i Russland

Med en befolkning på 1,2 millioner er det den sjette mest folkerike byen i Russland.

Høydepunkter i Kazan

Kazan er kjent for sin livlige blanding av orientalske og russiske kulturer. Her er noen høydepunkter du bør få med deg.

1. Kazan Kremlin

Kreml

Hver russiske by av en viss størrelse har et kreml. De har alle en kombinasjon av myndigheter, religiøse og militære bygninger innenfor en festning, ofte over en vannmasse. Volga-elven i dette tilfelle.

Kazan Kreml har en islamsk karakter på grunn av byens store muslimske befolkning. I år 2000 ble stedet lagt til UNECOS liste over verdens kultur- og naturarvsteder.

I dag huser Kreml-komplekset over 150 tusen kvadratmeter, boligen til republikkens president, forskjellige administrasjonsbygg og “Kazan Kreml” reservemuseum.

2. Kul Sharif Mosque

Innenfor nevnte Kazan Kreml, finner du Kul Sharif-moskeen, så vel som kunngjøringskatedralen, som representerer den russiske ortodokse kristendommen.

kreml

Opprinnelig ble moskeen bygget på 1500-tallet. Den ble oppkalt etter Kul Sharif, en religionsstipendiat som tjenestegjorde der. Kul Sharif døde sammen med sine mange studenter, mens han forsvarte Kazan fra russiske styrker i 1552. Under beleiringen av Kazan ble moskeen ødelagt av Ivan den grusomme.

Moskeen har blitt gjenoppbygd og har plass til 6000 tilbedere. Foruten hovedbygningen i moskeen inkluderer den et bibliotek, et forlag og Imams kontor.

Kul Sharif Mosque, Kazan

3. Annunciation Cathedral

Annunciation Cathedral  ble bygget av arkitekter fra Pskov i 1484-1489 som en del av Ivan III planer for en renovering av kreml.

Opprinnelig hadde katedralen bare tre kupler. Etter å ha blitt hardt skadet i en brann i 1547, startet Ivan den grusomme en restaurering av kirken. Flere kapell og kupler ble lagt til, slik at katedralen nå har ni kupler.

Fra tiden til Ivan den grusomme ble kronet som tsar, brukte medlemmene av kongefamilien katedralen til bryllup og barnedåper. Selv etter flyttingen av hovedstaden til St. Petersburg, forble Annunciation Cathedral en av de viktigste kirkene i Russland.

4. Museum of soviet lifestyle

Selv om Kazan aldri var en rent russisk by, var den under Sovjetunion under hele landets eksistens. Museet gir et artig innblikk i livet bak jernteppet og stiller ut gjenstander fra 1970- og 1980-tallet. Det ligger i en tidligere fellesleilighet som kunne huse opptil 20 personer, der flere familier bodde sammen.

Museet har åpent alle dager fra kl. 10-20.

Link til museets nettside

5. Söyembikä Tower

Söyembikä Tower, Kazan
Söyembikä Tower er konstruert i seks nivåer og er 58 meter høyt.

Söyembikä-tårnet, også kalt Khans moske, er det mest kjente landemerke og arkitektoniske symbolet til Kazan. En gang den høyeste strukturen i byens kreml, pleide den å være et av de såkalte lutende tårnene. Ulike stabiliseringsmetoder ble brukt for å rette tårnet på 1930- og 1990-tallet, og det lener seg ikke lenger.

Tårnets byggedato er omsluttet av mystikk. Forskere daterer byggingen til slutten av 1700-tallet, da lagdelte tårn var veldig populært i Russland. En legende sier at tårnet ble bygget mer enn et århundre tidligere av Ivan den grusomme, på bare en ukes tid. Legenden sier også at Kazans dronningen Söyembikä kastet seg ut fra det høyeste nivået, derav navnet.

I den keiserlige perioden ble tårnet toppet med en dobbelthodet ørn, som bolsjevikene erstattet med en rød stjerne. Den er for tiden kronet med en muslimsk halvmåne.

6. Kazan Millennium Park

Kazan er kjent for livskvaliteten som innbyggerne nyter, og en stor del av dette er det store utvalg av grønne områder i byen.

Den mest populære er Millennium Park, bygget for å minne om byens 1000-årsdag i 2005. Andre Kazan-parker inkluderer Central Park of Culture og Park Imeni.

Millenium Park, Kazan
Millennium Park

7. Festivaler og kulturbegivenheter

Kazan har, som mange andre russiske byer, en rekke festivaler og andre kulturelle begivenheter. Det er alt fra musikkfestivaler viet til opera og jazz til en profilert festival dedikert til muslimsk kino.

Kazan
Jernbanestasjonen i Kazan.
En av de mange katteskulpturene som finnes i byen er plassert foran inngangen.

8. Ekiyat Tatar Puppet Theater

Ekiyat Theater er et av de eldste teatrene i Tatarstan, og ble grunnlagt i 1934. Den nye bygningen av teateret som ble bygget i 2012, har blitt en av byens viktigste attraksjoner.

Det burde absolutt være muligheter for å få med seg en forestilling da det er et repotoar på over 50 forestillinger. Alternativt gjør som oss, ta en tur å se på bygningen.

Kazan
Med glassmalerier, hvite steinkurver og søyler ser det ut som et stort eventyrslott.

9. Catz of Kazan

Catz of Kazan-monumentet ligger i sentrum av Kazan, på gågaten Bauman. Det er en skulptur som er tre meter høy i form av en godt matet katt som ligger på en sofa med en mus.

Catz of Kazan-monumentet

Historien  begynner med  keiserinne Elizabeth Petrovna sin regjering. Basert på historiske sagn er det kjent at keiserinnen visste at det ikke fantes mus i Kazan. På den tiden var kattene i Kazan utmerkede musefangere og av en spesiell rase. Sterk, aktiv, med et stort hode, en muskulær nakke og en kort hale.

Etter en ordre den 13. oktober 1745 ble 30 Kazan-katter fraktet til St. Petersburg, for å fange mus som hadde spredd seg i det uferdige vinterpalasset. Kattene gjorde jobben sin, og reddet palasset fra skadelige gnagere.

10. Tatarisk bygningsskikk

Tatarskvartalet er et lite område i sentrum av byen med bygninger i tatarisk stil. I de nyrestaurerte husene langs Kaban-sjøen bodde mange prominente skikkelser fra Tatarhistorie og kultur.

Det finnes også en rekke moskeer i det gamle tatarskvartalet, samt spisesteder som serverer Kazans muslimske befolkning.

Arkitektur i Kazan

Les også -> Transsibirske jernbane fra Moskva til Beijing

Om Kazan

Tatarenes gamle hovedstad er full av interessant historie og fine bygninger. Volga er forøvrig den største elva i Europa når det gjelder lengde, middelvannføring, og nedbørfelt.

Reiser du langs den transsibirske jernbane, anbefales det et stopp her.

Språk i Kazan

Tatar er sammen med russisk det offisielle språket i Tatarstan. Her kommer noen flere viktige ord og fraser man bør kunne.

Overlevelsekurs i Russisk  – del 2

OrdUttale
HalloZDR´ ASTVUITE
FarvelDA SVID´ ANIYA
GratulererPAZDRAVLJ´ AEM!
Gratulerer med dagenS DNEM RAZHD´ EN`A
Hell & LykkeSCH`ASTYA, ZDAR`OVYZ

Les også ->


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

4 Comments

Marianne - Glimt av verden · 28. September 2019 at 21:47

Spennende å lese om en by jeg ikke visste noe om fra før, annet enn at den finnes og er hovedstad i Tatarstan. Mange flotte bygninger, og husene i gammel byggestil var artige!

Rundt Ekvator · 29. September 2019 at 08:02

Takk for tilbakemelding 🙂 Ja, det er en by med mye historie å vise til. Artig å se og lære litt mer om Russland 😉

Renates Reiser · 10. October 2019 at 10:18

Spennende lesing! Så mange flotte byggverk det er i Kazan! Den moskeen var helt nydelig. Spesiell katteskulptur også!

Rundt Ekvator · 10. October 2019 at 16:34

Ja, mye fint å se på her. For meg som er kattefan var det ekstra fint med alle katteskulpturene rundt i byen 🙂 Og katedralene er bare helt herlig 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.