Vansjø ligger i Moss kommune, og er et populært friluftsområde. Med sine 37 km² er det den største innsjøen i tidligere Østfold fylke, og en av de største vi har i landet. Det finnes en rekke øyer og holmer her, og det er gode muligheter for padling, fiske og overnatting!

Forberedelser – Padling ved Vansjø

I området rundt Vansjø er det flere aktører som leier ut diverse utstyr til padling og friluftsliv. Både Moss Kajakklubb og Østre Kjærnes gård har utleie. Vi hadde med oss to kajakker og leide i tillegg en kano for kr,- 750 per døgn fra Moss kajakklubb.

MERK: Vær obs på at noen aktører kanskje ikke leier ut vester for øyeblikket grunnet Koronaviruset.

Turstart

Turen vår startet fra parkeringsplass ved Vaskeberget (Huggernes), sørøst i Vestfjorden. For å komme hit følger du E6 og tar av ved Rygge flystasjon. Følg videre fylkesvei 118 vestover. Etter ca. 1 km tar du av til høyre, krysser over E6 og følger skilt mot Huggernes. Følg denne veien ca.1 km til, og du ankommer Vaskeberget på venstre side ned mot Vansjø. Det koster ingen ting å parkere her.

Padling ved Vansjø
Idyllisk ved Vansjø
Padling i Vansjø

Rutebeskrivelse ved Vansjø

Vi planla å padle fra Vaskeberget til Lille- eller Store Kvernøya i håp om å finne en fin leirplass. Vi var ikke alene om dette, og valgte å padle videre da det var flere som allerede hadde satt opp camp her. En liten kilometer videre fant vi en fin plass ved Ånnerød på nord-øst siden av Store Kvernøya.

Padling ved Vansjø

Vansjø er et fantastisk sted å padle, med mye fugleliv og vakker natur. Vi så mye hegre, i tillegg til traner og vadere. Tross en del vind fikk vi en veldig fin tur, og jeg anbefaler dette stedet enten du har padlet mye før eller er nybegynner på området. Det skal også være gode fiskemuligheter og my gjedde her, men vi hadde dessverre ikke med oss fiskelykken denne gangen.

Valg av leirplass

Når man velger leirplass er det flere ting som er lurt å ha i bakhodet. Er det vind eller fare for at det blåser opp bør man finne en plass som er skjermet fra vinden. Plassen burde også gjenspeile hvordan man skal sove. Har man med hengekøye er det viktig å finne et område med trær som har passende avstand. Når man sover under åpen himmel er det også helt magisk å våkne opp til en fin utsikt. Tenk på dette når du velger hvilke trær du skal benytte, og hvilken vei du skal ligge. Sover man på bakken er det lurt å finne et sted som er forholdsvis flatt og bart.

Hengekøye for første gang – 3 gode tips!

 1. Spennet på hengekøyen skal være passe stramt. Blir det for slakt er det vanskelig å finne en behagelig og flat liggeposisjon, og blir det for stramt er det vanskelig å holde balansen. En tommelfingerregel er at tauet til hengekøyen skal ha en helning på ca. 30 grader. Prøv deg frem!
 2. Ligger man langs hengekøyen, slik det kanskje faller mest naturlig, vil kroppen krummes som en banan og det vil føles ubehagelig. Ligger man derimot litt på tvers/skrått i hengekøyen, vil kroppen ligge i en flatere/ mer naturlig stilling.
 3. Ha med et liggeunderlag som du legger i bunn av hengekøyen. Store deler av varmen forsvinner under deg når man sover i hengekøye, og på denne måten får man en varm og komfortabel natt.
hengekøye ved vansjø
IMG_1672

Med litt erfaring og gode tips er hengekøye en fantastisk måte å sove ute på. Man sparer plass i sekken ved å legge igjen teltet hjemme. Samtidig slipper man å tenke på at terrenget er ulent, og man kan velge den fineste plassen med den beste utsikten!

Idyllisk ved Vansjø

Et lite stykke unna leirplassen fant vi en fin bålplass nede ved vannet. Husk at det er generelt bålforbud i Norge mellom 15. april og 15. september, noe som er viktig å respektere! Det er likevel tillatt å gjøre opp ild/tenne bål der det åpenbart ikke kan begynne å brenne, men da er det viktig å være helt sikker på at det ikke er noe potensiell fare for brannspredning.Lurer du på noe rundt bålforbudet kan du lese mer her: Generelt bålforbud | Brannvernforeningen

Mat på tur

Å være ute i skog og mark trenger ikke å være en hindring for å lage god mat! Selv syns jeg ofte maten smaker enda bedre når den er tilberedt på bålet eller stormkjøkkenet.

På middagsmenyen denne gangen sto det indrefilet. Den tilberedes enkelt over bålet med litt smør i panna. Her kan man være kreativ med tilbehøret, eller gjøre det veldig enkelt å servere med frisk salat eller potetsalat.

IMG_1642_jpg
IMG_1646
IMG_1600

Egg og bacon er alltid en sikker vinner til frokost! Dette lages enkelt med stormkjøkken, og frokosten er servert på få minutter!

IMG_1704
IMG_1700
IMG_1697
IMG_1712

Oversiktskart over Vansjø

Oversiktskart over Vansjø
Kart over Vansjø. Vi var i Vest-fjorden (området markert med rødt)

Andre adkomstmuligheter til Vansjø

 • Frydenlundveien ved Årevoldbukta
  Kjør via industrifeltet på Årvold og kryss under E6. Merk at det er få parkeringsplasser her! Hit kan man også ta seg med buss. Gå av på stoppet “Storebaug” og gå sørover på østsiden av E6 til du kommer til Frydenlund og Årvoldbukta.
 • Amundbukta
  Parkering ved Råde ungdomsskole (Idrettsveien 30, Råde). Her er det gode parkeringsmuligheter og litt under 400 meter å gå ned til Vansjø.
 • Borgebunn
  Følg E6 og ta av i retning Svinndal. Ta deretter raskt av og følg skiltene mot Gillingsrød. Helt innerst i Borgebunn er det parkeringsplasser.

Andre turtips!

Likte du turforslaget? Du kan lagre turen på Pinterest. Klikk på pinnen så har du den til senere.

Hvis du har hatt glede av turforslaget, del gjerne ved hjelp av koblingene nedenfor.


Sandra Moltzau

Hei, mitt navn er Sandra! Jeg er 27 år gammel, eventyrlysten og medforfatter av denne reisebloggen. Reiselysten har ført med seg en unik mulighet til å oppleve varierte kulturer, historier og naturskjønnhet, og jeg trives med å omfavne mangfoldet verden har å tilby. Utforsk verden med meg, både på land og under vann, og følg med for spennende fortellinger, praktiske tips og inspirasjon til å utforske verden på dine egne vilkår. I tillegg til min lidenskap for reising, har jeg studert byggeteknikk og arkitektur, noe som reflekteres i noen av mine artikler.

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.