Fra 17. september til 6. oktober 2022 vil den 187ende Oktoberfesten gå av stabelen. Store folkemengder vil pakke ølhallene og gatene for å feire Oktoberfest.

Oktoberfest München


Oktoberfest eller Wies´n som det heter på tysk, er en stor ølfestival som varer i 3 uker. Festen feires over hele Tyskland, men også andre land har kastet seg på trenden. I München inviterer de  største og mest tradisjonelle bryggeriene til å bli med på festivalen.

READ IN ENGLISH

Mange av mennene kler seg i lederhosen og damene i Dirndl, en tradisjonell bunad fra Østerrike. Her drikkes det øl etter liter og det spises tradisjonell bayersk mat. I tillegg til ølteltene hører det med seremonier, familiearrangmenter, tivoli, konserter og parader.

Bakgrunn for Oktoberfest

Festivalen ble første gang arrangert i 1810, da Kronprins Ludwig, som senere ble kong Ludwig I, ble gift med prinsesse Therese i Sachsen-Hildburghausen og inviterte innbyggerne i München til å delta på festen. Utenfor palasset på noen store grønne felt, tok byens folk del av feiringen for å glede seg over prinsen og prinsessen.

De grønne feltene fikk navnet Theresienwiese til ære for prinsessen og Oktoberfest har vært holdt på Theresienwiese-feltene hvert år siden 1810.

Oktoberfest München

12 raske fakta om Oktoberfest

 • Den første lørdagen i Wiesn åpner teltene kl. 9.00, fra kl. 10 er det alkoholfrie drinker (unntatt øl). Ved middagstid ringer de så: “Ozapft er!”, og ølet serveres. Med tapping av tønnen åpnes Wiesn offisielt!
 • Festivalen er gratis
 • Det er åpent for alle som ønsker å gå inn å nyte atmosfæren men for å bli servert må du være inne i et telt og ha sitteplass
 • Åpningstiden er fra kl. 09.00 til 23.00
 • Ølen serveres i 1 liters seidler
 • Pris for en øl under årets festival ligger på mellom euro 10,80 og 11,80
 • Årets festival har 17 store telt, kjent som haller og 21 mindre telt.
 • I teltene kan du bare velge øl fra seks lokale München bryggerier: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner, og Spaten
 • Alle telt har matservering, levende musikk og god øl
 • Alkoholinnholdet i ølene er rundt 6%
 • Gjestene kan ikke røyke inne i teltene
 • Det er ikke tillatt med kjæledyr på festivalområdet

Rundt 6 millioner mennesker deltar i Wiesn hvert år. Selv om alle dager er koselige for et besøk, er det tider hvor det er litt roligere – og dager der det skjer mye. Oktoberfest Barometer gir deg en oversikt.

Bord på Oktoberfest

Hvis dere er en større gruppe bør du reservere bord. Reservasjoner for bord krever minimum 8-10 personer og gjøres direkte mot teltet du vil besøke. Det er ingen umulighet å få bord selv om du ikke har reservert, men det kan være lurt å være tidlig ute. Spesielt hvis dere er mange. En fjerdedel av plassene i teltene er ikke mulig å reservere.

Det er gratis å reservere bord men du må betale for en voutcher i forkant, rundt euro 350,- for 8-10 personer.

Reservasjoner gjøres online.

Her kan du reservere bord

Oktoberfest München
Det serveres ekte Bayesk kost. Her ser vi pølse, Bretzel og øl.

Sikkerhet

Oktoberfest tiltrekker seg mange mennesker så det er god kontroll ved alle innganger. Vesker og poser blir sjekket. Vær obs på at sekker og store vesker ikke er tillatt inne i teltene.

Husk at du må kunne identifisere deg med ID-kort eller pass!

Oktoberfest er mer enn øltelt

Selv om ølteltene står i fokus er Oktoberfest mye mer enn det. Festivalen har fornøyelsepark, parader, konserter og koselige gater. Du finner butikker hvor du kan handle souvernier og festivalklær.

Oktoberfest har også barnevennlige tilbud og torsdager er det for eksempel familiedag med reduserte priser, parader og arrangementer.

Festivalen har en egen app hvor du både finner et interaktivt kart, informasjon og nyheter.

Fornøyelsepark for barna.

Reise og opphold

Det er gode flyforbindelser mellom Oslo og Munchen. Både SAS, Lufthansa og Norwegian har mange daglige avganger. Prisenen er høyere under festivalen men du kan få billetter fra kr. 1700 t/r.

Når det gjelder overnatting er det også naturlig nok presset under festivalen, så her er det viktig å være tidlig ute. En sjekk viser at man kan få 3* dobbeltrom på hotell til ca. 4000,- for 3 netter. Er du på budsjett kan et tips være å overnatte utenfor byen.

En annen mulighet er å sjekke overnatting i byene rundt München.

Klikk her for å gå til Oktoberfest sin hjemmeside

Andre artikler fra Tyskland

Skal du på Oktoberfest i år, enten i Norge eller Tyskland?


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

4 Comments

Desirée travels · 5. September 2019 at 15:14

Jeg har aldri deltatt på Oktoberfest, hverken i Norge, Tyskland eller andre land. Det hadde vært utrolig morsomt å kunne overrasket kjæresten med en tur dit, men ettersom jeg ikke tåler vanlig øl selv (må ha glutenfritt) har det liksom ikke blitt en prioritering. 🙂 men det ser innmari morsomt ut da, det gjør det så absolutt.

Rundt Ekvator · 6. September 2019 at 16:22

Ja, det er absolutt artig. Synd at du må ha glutenfritt. Men de har vin der også. Absolutt god stemning og en fin opplevelse 🙂

Tina Reiser · 7. September 2019 at 18:00

Det virker veldig gøy å delta på oktoberfest, spesielt i Tyskland. Har aldri vært med selv, ikke hjemme i Norge heller, selv om de har et større arrangement ikke så langt unna meg. Ser for meg at det er en helt spesiell stemning og ekstra gøy er det å kunne kle seg opp i Dirndl (om det er det det heter, hehe 🙂 ).

Rundt Ekvator · 10. September 2019 at 17:38

Ja, det er utrolig stas. Satser på at jeg får tatt en snartur 🙂 Vet ikke om jeg kler meg opp men 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.

Warning: Undefined array key 0 in /customers/4/2/9/rundtekvator.no/httpd.www/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 924

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.