Fra lørdag 16. september til tirsdag 3. oktober 2023 vil Oktoberfest nummer 188 gå av stabelen. Oktoberfest er kjent for å være en av verdens største ølfestivaler, hvor mer enn seks millioner besøkende drikker rundt seks millioner liter øl hvert år. Store folkemengder vil pakke ølhallene og gatene for å feire festen.

Oktoberfest München

READ IN ENGLISH

Den 16 dager lange ølfestivalen avholdes hver høst på Theresienwiese i München. Festen ble første gang avholdt 12. oktober 1810 til ære for Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese, og har siden den gang blitt verdens største folkefest med millioner av besøkende hvert eneste år. 

Utenfor palasset på noen store grønne felt, tok byens folk del av feiringen for å glede seg over prinsen og prinsessen. De grønne feltene fikk navnet Theresienwiese til ære for prinsessen og Oktoberfest har vært holdt på Theresienwiese-feltene hvert år siden 1810.

Her drikkes det øl etter liter og det spises tradisjonell bayersk mat. I tillegg til ølteltene hører det med seremonier, familiearrangmenter, tivoli, konserter og parader.

Münchner Stadtgründungsfest © München Tourismus Andreas Gebert
© München Tourismus Andreas Gebert

Hva du bør vite før Oktoberfest

Oktoberfesten kalles lokalt Wiesn som er bayersk for «enga», og navnet Theresienwiese kommer altså av «prinsesse Thereses eng». Oktoberfesten er svært tradisjonell, og det bayerske folket er svært stolte av sin kultur, både språket og ølet så vell som folkedraktene deres. Herrene er ikledd Lederhosen, mens fruene bærer en Dirndl. I teltene vil man også finne en del mennesker uten drakt, dette er i hovedsak turister. 

Etter til sammen 14 dager «auf der Wiesn» (altså på oktoberfesten) har jeg erfart at bayere flest ikke har noe i mot at utlendinger bruker folkedrakten. Det er imidlertid viktig at man kjøper en ekte drakt og ikke bruker en dårlig kostyme-etterligning kjøpt på internett. Dette kan sammenlignes med at en haug med utlending skulle kommet til Norge på 17. mai ikledd en bunad laget av plast.

Lederhosen er heldigvis langt rimeligere enn en bunad, og for 200 Euro har man full bayersk herredrakt med Lederhosen, skjorte, strømper og sko. Dette ordnes enklest i en butikk når man er ankommet München, men det selges ikke på selve Theresienwiese. 

Volkstanz beim Münchner Stadtgründungsfest © München Tourismus Lukas Barth
© München Tourismus Lukas Barth

Hoteller i München er i hovedsak fullbooket allerede måneder før oktoberfesten, så ordne gjerne hotellet mer enn et halvt år før oktoberfesten.

12 raske fakta om Oktoberfest

 • Den første lørdagen i Wiesn åpner teltene kl. 9.00, fra kl. 10 er det alkoholfrie drinker (unntatt øl). Ved middagstid ringer de så: “Ozapft er!”, og ølet serveres. Med tapping av tønnen åpnes Wiesn offisielt!
 • Festivalen er gratis
 • Det er åpent for alle som ønsker å gå inn å nyte atmosfæren men for å bli servert må du være inne i et telt og ha sitteplass
 • Åpningstiden er fra kl. 09.00 til 23.00
 • Ølen serveres i 1 liters seidler
 • Pris for en øl under årets festival ligger på mellom euro 10,80 og 11,80
 • Årets festival har 17 store telt, kjent som haller og 21 mindre telt.
 • I teltene kan du bare velge øl fra seks lokale München bryggerier: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner, og Spaten
 • Alle telt har matservering, levende musikk og god øl
 • Alkoholinnholdet i ølene er rundt 6%
 • Gjestene kan ikke røyke inne i teltene
 • Det er ikke tillatt med kjæledyr på festivalområdet

Rundt 6 millioner mennesker deltar i Wiesn hvert år. Selv om alle dager er koselige for et besøk, er det tider hvor det er litt roligere – og dager der det skjer mye. Oktoberfest Barometer gir deg en oversikt.

© München Tourismus, B. Roemmelt

På oktoberfesten

Theresienwiese ligger sentralt i byen, og nås enklest ved å ta U4/U5 til stoppet Theresienwiese, men stoppet Goetheplatz (U3/U6) ligger også i umiddelbar nærhet så lenge man vet hvilken retning man må gå fra stoppet. 

Moriskentänzer beim Stadtgeburtstag © München Tourismus Christian Kasper
© München Tourismus Christian Kasper

På oktoberfesten i 2023 vil det være 17 store festtelt, og 21 små. Hvert av dem rommer mellom 3 000 og 10 000 personer. Det artige er at hvert av teltene tilhører et bestemt bayersk bryggeri, og i teltet er det dette ølet man får servert. Ølet selges i enheter på 1 liter, og en slik enhet kalles en Maß (uttales mas). Alkoholinnholdet ligger på omtrent 6 %. Dersom man ønsker å bestille på tysk sier man «Eine Mass bitte». Ønsker man derimot å gli inn som en ekte bayer sier man «A Maß, bitt schee», og når man ønsker å bestille en ny bare «no-oane». 

Prisen for en Maß ligger på rundt 11€, og det er vanlig å gi ca en euro i tips, gjerne runde opp til nærmeste hele. Dersom ølet for eksempel koster 11,20€ vil man kunne si «mach’ma zweif», som vil si at man vil betale 12€ (derav 80 cent i driks). Betjeningen veksler gjerne.   

Stemning når orkersterene spiller

På oktoberfesten er det helt naturlig å stå oppreist på benkene, ofte faktisk mer normalt enn å sitte. Særlig mens orkesteret spiller står folk på benken, og setter seg heller ned når orkesteret tar en pause. Å stå på bordene er derimot ikke tillatt, og hvis man bare setter en støttende fot på bordet mens man står på benken tar det sjeldent mer enn 5 minutter før betjening kommer bort og ber deg ta benet ned på benken igjen. Etter gjentatte advarsler blir man kastet ut (med mindre man er svært raus med driksen). 

© München Tourismus, Frank Bauer

Ølteltene

Ølsalget i teltene varer fra 10:00 – 22:30, men teltene stenger ikke før 23:30. (I helger åpner ølsalget allerede kl 09:00.) Teltene kan bli fulle, og når det skjer slipper de ikke inn flere folk før det har gått mennesker ut igjen. Det er tilfeller der de stenger inngangen i flere timer før de åpner den igjen. I ukedagene pleier dette ikke å være noe stort problem, da det ikke er fullt så høyt trykk som i helgene.

© München Tourismus, Jan Saurer

Fredag, lørdag og til en viss grad søndag anbefales det å være på Wiesn tidlig å komme seg inn i et telt, kanskje til og med før 12 på lørdager, men dette varierer mye, og det er umulig å gi noe generelt tidspunkt på dette. Været er blant annet en viktig faktor, og fint vær fører til at mange besøker Wiesn. Er det lørdag og nydelig vær kan man vente seg veldig mange folk. Er det regn og midt i uka er det langt færre. 

Skulle du havne i en slik kø, så er du best skodd om du er ikledd folkedrakten. Køen fungerer ikke slik at alle stiller seg på en lang rekke slik som i drosjekø, men mer som en klynge langs et langt sperrebånd. Betjeningen kommer så ut og henter folk som befinner seg utenfor sperrebåndet, og de vil da velge mennesker som de tror kommer til å kjøpe mye øl, ettersom disse også vil bidra mer i effektivt med tips. Selv har jeg forholdsvis raskt blitt «plukket ut» hver gang, raskere enn mange som har stått der lenger enn meg. Jeg er overbevist om at Lederhosen er noe av nøkkel til dette. 

Oktoberfest München
Det serveres ekte Bayesk kost. Her ser vi pølse, Bretzel og øl.

Hvilke telt?

Bra telt med mye liv er telt som Spaten, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu und Löwenbräu. Her spilles moderne tyske og bayerske festsanger, men også engelske. Det er også innspill av mer tradisjonelle bayerske melodier. 

Ønsker man derimot en autentisk opplevelse av hvordan oktoberfesten tradisjonelt ble feiret på 1800-tallet, så anbefales Oide Wiesn (Gamle enga på norsk). Dette er et lite område på Theresienwiese. Teltet er dekorert og innredet på tradisjonelt vis, og orkesteret spiller bare tradisjonelle sanger (uten vokal og standard bakgrunns-festbassen som går igjen i 70 % av sangene i de øvrige telten.) Dette er en veldig fin opplevelse, og en tur innom her anbefales alle.  

© München Tourismus, Tommy Loesch

Motparten til Oide Wiesn er Paulanerzelt, som ut over ettermiddagen nærmest omvandles til et diskotek. Dette ble etter min smak litt mye av det gode, og man mistet her noe av oktoberfestopplevelsen. De andre teltene holder en fin mellomlinje. 

For de som ikke drikker øl så finnes det et sted kalt vinteltet, og her holder skjenkingen oppe noe lenger enn i ølteltene. Det er ikke noe spesielt med vinteltet, og man får ikke i nærheten av den samme opplevelsen som i ølteltet. 

Det er gratis inngang til alle festtelt med unntak av Oide Wiesn, som har inngang på ca 3 Euro. 

© München Tourismus, Tommy Loesch

Bord på Oktoberfest

Hvis dere er en større gruppe bør du reservere bord. Reservasjoner for bord krever minimum 8-10 personer og gjøres direkte mot teltet du vil besøke. Det er ingen umulighet å få bord selv om du ikke har reservert, men det kan være lurt å være tidlig ute. Spesielt hvis dere er mange. En fjerdedel av plassene i teltene er ikke mulig å reservere.

Det er gratis å reservere bord men du må betale for en voutcher i forkant, rundt euro 350,- for 8-10 personer.

Reservasjoner gjøres online.

Her kan du reservere bord

Oktoberfest

Sikkerhet

Oktoberfest tiltrekker seg mange mennesker så det er god kontroll ved alle innganger. Vesker og poser blir sjekket. Vær obs på at sekker og store vesker ikke er tillatt inne i teltene.

Husk at du må kunne identifisere deg med ID-kort eller pass!

Oktoberfest er mer enn øltelt

Selv om ølteltene står i fokus er Oktoberfest mye mer enn det. Festivalen har fornøyelsepark, parader, konserter og koselige gater. Du finner butikker hvor du kan handle souvernier og festivalklær.

Oktoberfest har også barnevennlige tilbud og torsdager er det for eksempel familiedag med reduserte priser, parader og arrangementer.

Festivalen har en egen app hvor du både finner et interaktivt kart, informasjon og nyheter.

Fornøyelsepark for barna.

Reise og opphold

Det er gode flyforbindelser mellom Oslo og Munchen. Både SAS, Lufthansa og Norwegian har mange daglige avganger. Prisenen er høyere under festivalen, men du kan få billetter fra kr. 1700 t/r.

Når det gjelder overnatting er det også naturlig nok presset under festivalen, så her er det viktig å være tidlig ute. En sjekk viser at man kan få 3* dobbeltrom på hotell til ca. 4000,- for 3 netter. Er du på budsjett kan et tips være å overnatte utenfor byen.

Klikk her for å gå til Oktoberfest sin hjemmeside

Andre artikler fra Tyskland

Oktoberfest har blitt en global feiring av tysk kultur og har blitt adoptert av mange land over hele verden, med lignende festivaler holdt i land som USA, Storbritannia og Australia.

Skal du på Oktoberfest i år? I såfall gjør deg klar til å ta del i folkelivet, kle deg i en tradisjonell lederhosen eller dirndl og bli med på den spektakulære Oktoberfest-feiringen i München. Skål og prost!

Innlegget er oppdatert i mai 2023.

Bidrag til tekst: Marcus M. Christiansen (har bodd i München og Archen, og er en erfaren festivalgjenger).


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

4 Comments

Desirée travels · 5. September 2019 at 15:14

Jeg har aldri deltatt på Oktoberfest, hverken i Norge, Tyskland eller andre land. Det hadde vært utrolig morsomt å kunne overrasket kjæresten med en tur dit, men ettersom jeg ikke tåler vanlig øl selv (må ha glutenfritt) har det liksom ikke blitt en prioritering. 🙂 men det ser innmari morsomt ut da, det gjør det så absolutt.

Rundt Ekvator · 6. September 2019 at 16:22

Ja, det er absolutt artig. Synd at du må ha glutenfritt. Men de har vin der også. Absolutt god stemning og en fin opplevelse 🙂

Tina Reiser · 7. September 2019 at 18:00

Det virker veldig gøy å delta på oktoberfest, spesielt i Tyskland. Har aldri vært med selv, ikke hjemme i Norge heller, selv om de har et større arrangement ikke så langt unna meg. Ser for meg at det er en helt spesiell stemning og ekstra gøy er det å kunne kle seg opp i Dirndl (om det er det det heter, hehe 🙂 ).

Rundt Ekvator · 10. September 2019 at 17:38

Ja, det er utrolig stas. Satser på at jeg får tatt en snartur 🙂 Vet ikke om jeg kler meg opp men 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.