Trange gater, fargerike fiskelandsbyer og deilig middelhavsklima. Bygninger og arkitektur på Malta har en spennende blanding av italiensk, arabisk og engelsk påvirkning.

Malta  ligger i Middelhavet syd for Sicilia, og består av 6 øyer. Malta er den største av øyene, og det er her man finner hovedstaden Valletta. Etter å ha vært britisk koloni siden 1814 ble Malta en republikk i 1974.

Med beliggenhet i Middelhavet har Malta blitt utsatt for gjentatte angrep og dramatiske historier. Disse har satt sine spor.  

Malta

Hva kan man gjøre på Malta?

Hovedstaden Valletta er en livlig by med imponerende bygninger fra 1600-tallet, katedraler, barokkpalasser og fort. Den imponerende Grand Harbour kan besiktiges fra festningfortene over byen.  De mange godt bevarte bygningene på øyene har gjort at Malta har vært innspillingssted for både filmer og tv-serier. Hypogeum tempelruiner,  som er verdens eneste forhistoriske tempel, bør besøkes. Både byen Valletta og tempelruinene er på UNESCOs verdensarvliste. Øyene byr ellers på god mat, shopping,  klart vann og fine bademuligheter.

Viktige severdigheter på Malta

  • St. John Cathedral
  • Hypogeum tempelruiner
  • Mdina – kjent som Den stille by og var hovedstad i middelalderen
  • Megalit-tempelet,  Unike rester av et tempel fra 300-400 før Kristus
  • Marsaxlokk
  • Valletta

St. John Cathedral

Maltas mest imponerende kirke. Den ble påbegynt i 1573 og ferdigstilt i 1578. Den er barokkinspirert og gulvet er et lappeteppe av marmor. Hvelvet er dekket av malerier av Mattia Preti og illustrerer hendelser av livet til baptisten St. John.

St John Cathedral  St John Cathedral

På søndagsmarked i Marsaxlokk

På søndager er det marked i den vakre fiskerlandsbyen Marsaxlokk. Med sine fargerike fiskebåter, såkalte luzzus, er de et yndet fotomotiv. Restaurantene langs strandpromenaden tilbyr den deiligste sjømat. Det kan være vanskelig å få bord. Markedet er populært og det myldrer av folk. I tillegg til fiskemarked er det boder som tilbyr alt fra sko til grønnsaker og klær. Bør besøkes.

Marsaxlokk, Malta

Marsaxlokk, Malta

Vakkert under overflaten – dykking på Malta

Malta er perfekt for dykking og har noen av de beste dykkeplassene i Middelhavet. Når sikten er god kan man se opptil 30 meter. Havet byr på spennende vrak og vakre koraller, men det var lite fargerik fisk.

IMG_0037
IMG_0044 (1)

Arkitektur og topografi

Valetta har store høydeforskjeller så det er massevis av bakker og trapper i hele byen. Byen har en blandet bygningsstil.

Valletta

Vallettta, Malta Valletta, Malta

Festninger og fort

Store deler av Valletta er omgitt av festninger og fort. Landet spilte en vesentlig rolle under både 1. og 2. verdenskrig på grunn av sin strategiske plassering. Fra toppen går det heis ned til restaurant-område på havnen.

IMG_0082
IMG_0105
IMG_0092

Slående utsikt over Grand Harbour

Hvor skal man spise?

Malta tilbyr både lokale spesialiteter og middelhavsinspirert mat hvor mange legger vekt på sjømat. Område nede på havnen i Valletta hadde mange gode restauranter. Prisnivået er lavere enn i mange av landene rundt Middelhavet. 

The Harbor, Valletta

Oppsumert

Malta er et godt alternativ til andre steder ved Middelhavet. Mye historie, herlig klima, og fine shoppingmuligheter. Mange av de engelske kjedebutikkene blant annet. Det ligger også et stort kjøpesenter her, og det er marked i nabobyen. Det er korte avstander og enkelt å ta seg rundt på egenhånd med buss eller taxi.  Språket er maltesisk og engelsk, så det er lett å gjøre seg forstått.  Jeg skal innrømme at de lave forventningene jeg hadde før avreise, ble gjort til skamme.

Vi reiste med Norwegian og bodde i Valletta på Grand Hotel Excelsior. Greit hotell med god service, men bar preg av å være noe slitt. Vi valgte dette hotellet fordi det hadde tillgang til strand.  

Her kan du lese mer om Malta Klikk her

IMG_2809
IMG_2728
IMG_0170

Andre reisetips

Pompei – en sommerdag i år 79 e.Kr
Risør – aktiviteter i den hvite byen ved Skagerak
Rio de Janeiro – høydepunkter
Reiseguide til Bulgaria
Transsibirske jernbane – en reise fra vest til øst
Camogli, Portofino og Santa Margherita – 3 perler i Nord-Italia
Det er tid for å reise til Tunisia


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

6 Comments

Renates Reiser · 18. February 2018 at 20:07

Fine bilder og flott innføring til Malta! Ser ut som dere fikk gjort ganske mye på de fem dagene der. 🙂

Rundt Ekvator · 18. February 2018 at 20:23

Jada, vi fikk med oss litt men det kunne sikkert vært enda mer. Flotte øyer var det i hvertfall 🙂

Iselin Renée · 21. February 2018 at 11:43

Flotte bilder fra Malta 🙂

Rundt Ekvator · 22. February 2018 at 07:32

Takk skal du ha. Messe fargerike fine båter i vertfall 🙂

Marianne - Glimt av verden · 23. February 2018 at 21:51

Jeg reiste rundt på Malta i en uke for noen år siden, og besøkte alle de tre bebodde øyene som landet består av. Likte landet skikkelig godt 🙂

Rundt Ekvator · 24. February 2018 at 05:52

Landet overrasket meg absolutt positivt. Øyene har mye å by på 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.