Når folk besøker Jordan er Dødehavet et høydepunkt man absolutt vil få med seg. Mange relaterer Dødehavet til Israel, men Dødehavet grenser til både Israel og Jordan. Omfanget er rundt 234 kvadratkilometer. Dødehavet er kjent for sitt saltholdige vann, ca. 33% som ofte er 10 ganger saltere en vanlig sjøvann.

Dødehavet

Uten tvil et av verdens mest fantastiske steder med dramatisk vakkert landskap, over 400 meter under havnivå. På det laveste punktet på jordens overflate mottar sjøen en rekke innkommende elver, inkludert Jordanelven. Når vannet når Dødehavet, er det landlåst og har ingen steder å gå, slik at sjøen fordamper en tett, rik, salt- og mineralsk masse. Denne brukes til industri og jordbruk.

Dagsbesøk eller resort med overnatting?

De fleste luksus-resortene på Jordansk side er lokalisert i nordenden av Dødehavet, cirka en times kjøretur fra hovedstaden Amman. Vårt valg falt på et dagsopphold. Vi reiste fra Aqaba på morgenen, og ankom resorten til lunsj. Etter mat ble det bading og spa.

Dødehavet

Tips når du skal bade i Dødehavet

Vannet er som sagt veldig salt, og du kan ikke svømme i Dødehavet. Saltinnholdet gjør deg så flytende at det er nesten helt umulig. Det er også vanskelig å få ned beina igjen, når du har flytt på ryggen. Ofte holder det med 10-15 minutter i vannet, som også avhengig av årstid kan være veldig varmt.

  • Slapp av. Kos deg. Ikke stress!
  • Ikke vær nybarbert
  • Sår, blemmer og kutt vil svi veldig
  • Ikke gni deg i øynene
  • Drikk masse vann

Etter badet er det tid for å smøre seg inn med gjørme. Det skal vistnok gjøre deg 10 år yngre. Planlegger du dette, er det å anbefale å ha mørke eller aller helst svarte badeklær. Gjørmen er helt umulig å få vasket av. Etter gjørmen er det deilig med en sval dusj og avslapping.

Dødehavet, Jordan
Tradisjon tro valgte vi å smøre oss inn med den mineralrike leiren fra Dødehavet, som skulle gjøre oss 10 år yngre.

Helsegevinst

Det høye saltinnholdet betyr at det er en høy konsentrasjon på over 20 mineraler, inkludert kalsium, kalium og magnesium, hver med sine fordelaktige egenskaper. For eksempel hjelper kalsium med å eksfoliere hudceller og rense porene. Det sies også at å flyte i Dødehavet hjelper til med å trekke ut giftstoffer fra huden.

Folk kommer også fra hele verden for å få hjelp med leddgikt, da mineralene fra Dødehavet sies å lindre smertene.

helsegevinst ved å bade i Dødehavet

Dødehavet krymper

Dødehavet har krympet med 30% de siste to tiårene. Uttørking er forventet å fortsette, og til og med øke raskere. Noe av årsaken synes å være økt vannforbruk fra Jordanelven. Jordan og Israel samarbeider om flere ambisiøse planer for å hindre uttørkingen, blant annet å pumpe vann fra Rødehavet.

Hvordan reise til Dødehavet?

Resortene ligger ca. 1 times kjøring fra hovedstaden Amman. Vi reiste fra Aqaba og kjørte langs Dødehavet. Turen tar ca. 3 timer. Det var en flott opplevelse med fjellene på den ene siden, og Dødehavet og Israel på andre siden.

Dødehavet
Det høye saltinnholdet gjør at svært lite lever i Dødehavet. Heller ikke fisk.

Underveis gjorde vi flere stopp på utkikkspunkter. Vi passerte også sakte forbi Mujib Reserve of Wadi Mujib – Arnon, 410 m under havnivå.

Mujib Reserve of Wadi Mujib – Arnon, 410 m under havet

Over mot Israel

Vi meldte oss på en organisert tur i regi av hotellet hvor dagpass og lunsj var inkludert. På resorten var det mulig å handle suvernier, salt, spaprodukter, vann fra Jordanelven med mere.

Hvis det ikke appelerer å leie bil er det mulig å leie en sjåfør som kjører deg. Du kan også melde deg på en tur med organisert turgruppe eller bruke et reisebyrå. Med reisebyrået Awayzing Travel kan du planlegge din indviduelle reise til Jordan uten bekymringer.

Viator tilbyr også mange spennende aktiviteter i Jordan og har et bra opplegg (affiliatelenke).

Andre reisemål som kanskje kan inspirere

Besøket ved Dødehavet i Jordan

Vi kombinerte turen til Dødehavet med en 7 dager tur i Jordan, hvor vi også besøkte andre steder. Forhåpentligvis har denne guiden vært inspirerende eller nyttig hvis du allerede planlegger å dra til Dødehavet.

Likte du guiden vår til å besøke Dødehavet i Jordan? Du kan pinne den ved å klikke på bildet nedenfor, så har du den til senere.

Hvis du har hatt glede av guiden, del gjerne ved hjelp av koblingene nedenfor.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.