PRESSETUR / Byen Peja vest i Kosovo tilbyr en rik blanding av historie og naturskjønnhet, plassert ved foten av de majestetiske Accursed Mountains (De forbannende fjell). Byen er et viktig kulturelt senter, og et populært reisemål for både naturelskere og historieentusiaster. På grunn av byens nærhet til vakker natur er den et populært utgangspunkt for vandring.

Peja

Tips! Hvis du vil melde deg på en organisert vandring i Kosovo, og ellers på Balkan, anbefaler jeg reisebyrået Vandring på Balkan, som arrangerer guidede turer i området.

Naturlige Wonders

  • Rugova Mountains: Disse fjellene trekker besøkende for alt fra alpint og snowboarding om vinteren til fotturer i de varmere månedene.
  • Rugova Canyon: Med dyptgående kløfter og frodige skoger, tilbyr området et hav av muligheter for utendørsaktiviteter som vandring, fjellklatring, og ziplining.

Fra Historisk Bazaar til moderne bryggeri

  • Bazaar of Peja: Den livlige gamle basaren gir et innblikk i byens fortid og er et ypperlig sted for å oppleve lokal kultur og handel. Basaren har en rekke små butikker, boder og verksteder. Her finner man et mangfold av produkter, fra tradisjonelle håndverk som keramikk og håndvevde tekstiler til moderne varer. Det er også mulig å kjøpe lokale matvarer og delikatesser.
  • Peja Brewery: Byen er kjent for å ha et av de mest populære bryggeriene i regionen, et must-visit for ølentusiaster. Med slagordet “Always the best” tilbyr bryggeriet en rekke øltyper. Besøk nettstedet her. I følge guiden vår skal dette ølet være svært godt.

Peja arrangerer også flere festivaler gjennom året, som tiltrekker seg et globalt publikum. De feirer alt fra lokale kunstformer til internasjonal film og musikk.

Decani MonasteryPeja

Klosteret Decani, eller Visoki Decani, ligger i vestlige Kosovo og er et av de mest betydningsfulle middelalderklostrene i landet. Grunnlagt på 1300-tallet av kong Stefan Dečanski, er det kjent for sin imponerende blanding av romanske, gotiske og bysantinske arkitektoniske stiler. Klosterets kirke er dekorert med bemerkelsesverdige fresker fra 14. århundre som illustrerer bibelske scener og historiske figurer.

Decani-klosteret står på UNESCOs verdensarvliste. Klosteret tiltrekker mange besøkende og pilegrimer fra hele verden, som kommer for å beundre klosterets skjønnhet og åndelige betydning.

Munk Peter snakket også om den norske ambassadørens bidrag til rekonstruksjonen av en av klosterbygningene. Dette viser et godt eksempel på utenlandsk støtte til restaurering og bevaring av viktige kulturminner.

Overnatting på Resort Ujëvara e Drinit, Peja

Etter en innholdsrik dag i Peja, er det tid for å sjekke inn for natten. Resort Ujëvara e Drinit, bedre kjent som “Drinis fossefall”, er et perfekt sted for helgeutflukt i nærheten av Peja. Hvis du drømmer om en oase av fred og naturlig skjønnhet, er dette stedet du må besøke.

Resort Ujëvara e Drinit

Bo og slappe av

Rommene på Resort Ujëvara e Drinit er komfortable oaser. Hvert rom er smakfullt innredet og har romslige senger, moderne innredning og fasiliteter. Mange rom har private balkonger eller terrasser med nydelig utsikt. Badene er velutstyrte, og har klimaanlegg og oppvarming for optimal komfort. Du får også minibar, Wi-Fi, og room service. Jeg hadde også elektrisk peis. Her får man helt klart en avslappende base etter en dag med utforskning og aktiviteter.

Uteområdet til Resort Ujëvara e Drinit er noe av det som virkelig skiller seg ut, og gjør dette stedet til en så spesiell destinasjon. Det er vakkert designet, og tar full nytte av den naturlige skjønnheten som omgir feriestedet. Overalt på uteområdet finner du koselige sittegrupper hvor du kan slappe av og nyte den friske luften, og de vakre omgivelsene. Her er det perfekte å lese en bok, nyte en kopp kaffe om morgenen, eller bare sitte og lytte til lyden av den nærliggende fossen.

Uteområdet inkluderer også flere karpedammer. Dammene gir en fin følelse av ro og glede for gjestene. Området har direkte tilgang til flere vandrestier som fører til fantastiske utsiktspunkter og naturskjønne ruter rundt eiendommen. Dette gjør det utrolig praktisk for gjester å gå ut og utforske den lokale naturen uten å måtte reise langt.

Aktiviteter rundt hver sving

Enten du er en ivrig vandrer, en fiskeentusiast, eller bare elsker å padle, har Ujëvara e Drinit noe å tilby. Feriestedets hovedattraksjon er den imponerende fossen, som ikke bare gir stedet sitt navn, men også naturlig skjønnhet og en avslappende lyd av strømmende vann. Selv om den er liten sett i “norsk” sammenheng, var den flott med mange fine utkikkspunkter.

Ovenfor fossen ligger det en grotte som er en naturlig underjordisk formasjon. Grotten er åpen for besøk i bestemte perioder av dagen.

Smaken av Kosovo

Restauranten på feriestedet er et must som må prøves. De serverer de deiligste tradisjonelle retter som virkelig reflekterer den lokale kulturen.

Ujëvara e Drinit
Til hovedrett valgte jeg hotellets egen ørret.

Hvis du er i Kosovo og lengter etter en flukt fra hverdagen, bør du absolutt vurdere et besøk her. Du får et opphold som kombinerer naturlig skjønnhet med komfort, og god service. Resorten har en fantastisk beliggenhet plassert blant fjell og elver midt i det nydelige landskapet, med fossefall og turstier rett fra eiendommen.

Booking av overnatting: Hotellet nettside finner du her. Du kan booke direkte med hotellet, eller via Hotels.com eller Booking.com

Transport til Peja: Peja er forbundet med andre deler av Kosovo via et bussnett, men det kan være vanskelig å komme seg rundt i Peja uten kjøretøy. Hvis du ikke vil leie bil kan du se etter en lokal reiseleder som tar deg rundt i kjøretøyet deres. Et tips da er å bruke vår guide i Peja, Bekim Xhemili. Bekim er sertifisert turistguide, og er veldig kunskapsrik. Jeg kan anbefale Bekim hvis du trenger en guide i Peja, eller Kosovo generelt. Han har følgende kontaktinformasjon: Kosovo Local Guide

Til info var turen min sponset av Ministry of Foreign Affairs and Diaspora, Kosovo & Partners. Jeg var invitert av Kosovos ambassade i Oslo.

Her finner du kart over alle høydepunktene i Peja.

Andre reisetips!


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.