Losby Gods ligger vakkert plassert i Losbydalen, kun en kort kjøretur fra Oslo. Losby har historie helt tilbake til 1500-tallet, og i 1850 bestemte trelastfamilien Meyer seg for å oppføre et jaktslott på området.

Godseierparet Lorentz Meyer Boeck og Kathrine Boeck flyttet inn på godset i 1893, som de første fastboende. De var kjent for sin gjestfrihet, og arrangerte storslåtte selskaper for det finere borgerskapet fra Kristiania. Selv Kong Haakon VII var en hyppig gjest.

Historisk weekend på Losby Gods

Nå, over 100 år senere er vi invitert til historisk weekend på Losby gods, et arrangement de har i samarbeide med Lørenskog historielag.

I tillegg til en spennende utstilling får vi bli med på en vandring inne på godset. På programmet står det også en tur til Vasshjulet før vi får severt en herlig 5-retters viltmeny.

Losby Gods

Innsjekking og rom

Vi blir tatt godt i mot, og får tildelt et flott deluxe-værelse med balkong. Badekåper og slippers ligger på sengen, og rommet har et kjøleskap som kan fylles opp. Her er også en kaffemaskin og en skrivepult, og det er gratis wi-fi. Badet er moderne, og er fint utført med lekre fliser.

Utstillingen

Vi starter helgen med utstillingen. Den viste mye av Losby Gods sin historie gjennom de siste 100-150 år. Her så vi alt fra bunaden til “fruen”, til vognen hun kjørte rundt i. Det var også stilt ut flere av klesdraktene hun brukte. Veldig gøy å se serviser, pyntegjenstander og møbler. Bekledning for vognkjørerne og en modell av Vasshjulet og Østmorksaga var også utstilt. I tillegg var det mange pyntegjenstander, bilder og malerier.

Guiding til Vasshjulet

En dyktig representant fra Lørenskog historielag guider oss til Vasshjulet. På veien får vi se rester av togskinnene, som tyskerne forsynte seg av under krigen.

Vasshjulet var drivverket for Østmorksaga, og lå helt øverst i Losbyelva. For å utnytte terrengets fallhøyde maksimalt ble det oppført en lang trerenne fra Mønevann. Dette ga god kraft til driften av saga. Vi så også rester av trerenna og vi fikk mye nyttig info om tømmerdrift og sagbruksvirksomhet.

Lørenskog historielag fikk Vasshjulet i gave fra Kathrine Boeck i 1957. Det ble gitt videre til Lørenskog Kommune i 1998.

Historisk vandring på Losby Gods

Det er klart for historisk vandring, og denne ledes an av kunnskapsrike hotelldirektør Heidi Elisabeth Fjellheim. Vi får se og lære mer om de flotte salongene, og om hvordan livet på godset var med selskapeligheter og gjester. Vi får også høre artige historier som er gjenfortalt fra tidligere ansatte, om livet på Losby Gods. Kong Haakon VII gjestet godset jevnlig, og det var spesielt artig å se badet hans.
Les mer om den spennende historien til Losby Gods, ført i pennen av Heidi Elisabeth Fjellheim

5-retters historisk viltmeny

Etter en innholdsrik dag kler vi oss om, og er klare for middag i Gamlegodset. Tradisjoner fra storhetstiden videreføres, og vi får servert en nydelige historisk 5-retters viltmeny. Denne besto av reinsdyr, skogsoppsuppe, elg, ost og multe. Alt utsøkt i smak og utseende.

Når middagen er over går vi ned i Compagniet, Losby Gods sin nye og trendige bar. Her aktiviserer vi oss med shuffle-board og biljard inn i de sene nattetimer.

Herregaardsfrokost og spasering i parken

Vi får en god nattesøvn i de konfortable sengene, og inntar en rikholdig herregaardsfrokost.

Før vi takker for et flott arrangement og en herlig weekend blir det tid til en tur i parken, og ellers rundt på eiendommen.

Om Losby Gods

Losby Gods er et kurs- og konferansehotell i naturskjønne omgivelser. 2 golfbaner er tilknyttet, og marka som ligger rett utenfor døren, byr på gode turmuligheter. Man kan leie kano, det er bondegård med mange dyr, og det er badevann på rekke og rad.

Som født- og oppvokst i Lørenskog har vi alltid brukt Losbymarka og Losby Gods mye. Selskapeligheter her setter en flott ramme rundt både konfirmasjoner, jubileer og julelunsjer. Det er også et populært sted å feire bryllup. Hotellet tilbyr mange forskjellige pakker, og har også en herlig Afternoon Tea.

Vi må si at vi er imponert over hvor gjennomført alt er på Losby Gods, og hvordan de har klart å gjenskape fordums prakt i tillegg til å ta vare på historien. Personalet er serviceinnstilt, og det er også en vennlig atmosfære på Losby Gods. Det var ekstra hyggelig å overnatte her. Det har vi aldri gjort før.

Til info fikk vi dekket mat og opphold på Losby Gods . Det er ikke lagt noen føringer for hva vi skal skrive, og alle betraktninger er våre egne.

Besøk Losby Gods her

Les om noen av turmulighetene i Losbymarka

Likte du hotellforslaget? Du kan lagre den på Pintrest. Klikk på pinnen så har du den til senere.

Hvis du har hatt glede av artikkelen, del gjerne ved hjelp av koblingene nedenfor.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.