Eksotiske lukter og lyder, ellevill trafikk og hellige kuer som vandrer i gatene. Dette er bare noe av det du kan forvente deg i Kathmandu, hovedstaden i Nepal.

Byen Kathmandu

Kathmandu er svært hektisk og selv om det finnes storslåtte templer, stupaer og områder, er det kanskje riktigere å si at byen totalt sett er mer spesiell enn fin. Trafikken er uorganisert, hunder og kuer krysser gatene og fotgjengere er lite verdt. Unngå for all del å leie bil i Nepal.

READ IN ENGLISH
Kathmandu, hovedstad i Nepal

I deler av byen foregår det fortsatt oppbygging etter jordskjelvkatastrofen i 2015. Vær forberedt på at mange av gatene er humpete og dårlige. Fortau og butikker ligger enkelte steder en halv meter over veien, og det er totalt sett mye søppel over alt. Likevel er det vanskelig å benekte at byen har sjarm, og i mange bydeler og områder er det svært bra.

Hektisk traffikbilde i Kathmandu - hovedstad i Nepal

Hva bør du se og oppleve i Kathmandu?

Kathmandu har masse å by på, og her kan man godt bruke en uke. Du kan spise med lokale, oppleve kultur og konserter, eller få med deg en av de morsomme festivalene. Shopping i basarene er også en opplevelse. Sett med norske øyene er det mye billigere både å spise, drikke og shoppe i Nepal.

Katmandu

De tre historiske kongedømmene i Kathmandu-dalen er Kathmandu, Bhaktpur og Patan. Nedenfor finnes noen av de største attraksjonene fra Kathmandu og Patan. 

1. Swoyambhunath stupaen

Swayambhunath er et gammelt buddhistisk og hinduistisk religiøst område, som ligger på en høyde i den vestlige delen av dalen. Området består av stupaen som er malt med Buddhas øyne, som ser i alle fire retninger. Her finnes også mange andre helligdommer som templer, kloster, museum og bibliotek.
Swoyambhunath stupaen, Kathmandu i Nepal                                                                             

Monkey temple
En frekk ape som har stjålet sukkerspinn.

Stupaen er et av de helligste buddhistiske stedene i Nepal. På toppen får man en storslått utsikt over byen. De 400 trinnene ved å bruke steintrappene opp til stupaen kan være utfordrende, men det finnes en annen vei som går nesten til toppen. Denne kan man kjøre opp. 

Swoyambhunath stupaen, Kathmandu i Nepal

Swayambhunat er kanskje det beste stedet å observere religiøs harmoni i Nepal. Et stort antall pilgrimer valfarter dit hver eneste dag.

Inngangsbilletten er  200 rupees for utenlandske.

utsikt, Kathmandudalen
Fra toppen finner du en av de fineste utsiktene over Kathmandu.

2. Kathmandu Durbar Square 

Dette er ett av de tre vakre torgene i Kathmandu. Det er omringet av gamle bygninger, templer og fontener og er kjent for sin tradisjonelle arkitektur. Jordskjelvet i 2015 ødela flere templer i det UNESCO listede området, og en del oppbygging pågår fortsatt.
Kathmandu Durbar Square, Nepal

Durbar Square, Nepal

Få med deg Jagannath tempelet og de berømte figurene som er inspirert av Kamasutra. Se også statuen av apeguden Hanuman og det kongelige palass. Hanuman Dhoka Palace Complex, var den kongelige residensen frem til 1900-tallet. Deler av slottet er i dag museum.

Hanuman Dhoka Palace Complex
Inngangen til det kongelige palass.

3. Patan Durbar Square

Patan Durbar Square ligger i sentrum av Lalitpur og er ett av de tre Durbar-torgene i Kathmandu-dalen, som alle er på UNESCOs verdensarvsteder. Den største attraksjonen er det gamle kongelige palasset hvor Malla Kings of Lalitpur bodde. Durbar Square har vakker arkitektur og hele torget er flislagt med røde murstein. Det er mange templer og statuer i området i tillegg til gamle Newari boliger.  

Patan Durbar Square

Slottet, som også ligger i tilknytning til et museum,  er vakkert med flere åpne atrium, trevinduer, paneler, fontener og statuer. Deler av palasset  og hagen er åpen for publikum. 

Katmandu

Katmandu

4. Boudhanath stupa

Boudhanath stupa er en av de største stupas i Nepal og i verden, så vel som sentrum for tibetansk kultur i Kathmandu. Det som møter en når en kommer inn kvartalet fra en hektisk trafikkert gate,  er en stor rund plass med klostre, butikker og kafeer,  med stupaen i midten.

Boudhanath stupa, Kathmandu

Boudhanath stupa, Kathmandu

I 1979 ble Boudhanath stupa  et UNESCOs verdensarvsted.  Den er 43 meter høy og toppet med en kalkmalt kuppel og et gyllent pyramidetårn. På toppen av kuppelen er det malt Buddhas øyne, som ser i alle himmelretninger.  På bakkenivå er det en murvegg med nisjer og bilder bak kobberbønnhjul. 

Boudhanath stupa, Kathmandu
En runde rundt stupaen er 150 meter.

For buddhister er det et daglig ritual å gå flere ganger rundt stupaen mens man repeterer mantraet ‘Om Mani Padme Hum’, enten stille eller høyt. Tusener av buddhister og tibetanske flyktninger besøker området hver dag.

Plassen er utrolig stemningsfull og nesten magisk. Man hører berømte mantraer fra butikkene rundt stupaen.

Boudhanath stupa
Selve plassen og stupaen i midten, er designet som en mandala.

5. Pashupatinath tempel

Pashupatinath tempel ligger nær Boudhanath stupa, slik at det er enkelt å besøke stedene på samme dag. Det er et av de mest hellige templene i Nepal. De aller fleste eldre tilhengere av hinduismen drar dit for å søke ly de siste ukene av sitt liv, bli kremert på bredden av elven og reise sin siste reise nedover den hellige elven Bagmati.

Pashupatinath tempel, Kathmandu

Det var en spesiell opplevelse og atmosfære  – med sørgede familie og venner, ilden, røyken og asken som sendes nedover elven. 

Tempel, Nepal

Dette tempelet er populært for turister på grunn av kremeringen som foregår her, men hele området av Pashupatinath inkluderer over 500 templer og monumenter. Turister har kun tilgang til en liten del av området.

Pashupatinath tempel

Pashupatinath tempel, Kathmandu

Hvordan komme seg rundt i Kathmandu?

Er du på budsjett kan mikro-busser eller vanlige busser være et alternativ, men vær obs på at de ofte er overfylte. Taxi er forholdsvis billig og med god tilgang. Skal du korte strekninger kan Richshaws være et godt alternativ. 

Vi besøkte også to av landsbyene som ble hardest rammet av jordskjelvkatastofen i 2015. Det kan du lese mer om her:

Bungamati etter jordskjelvet i 2015

Fakta om Kathmandu

Hvor: Kathmandu , hovedstad i Nepal
Folketall: 1,003 millioner (2011)
Hvordan reise hit:  
Flere aktuelle flyselskaper som Qatar, Emirates og Türkish airlines. Beregn en eller to mellomlandinger. Priser fra kr. 8000,-

Overnatting: Fra kr. 40 pr natt for det aller enkelste til over kr. 4000,- per natt på de beste hotellene.   
Høyde over havet: 1400 moh
Beste tidspunkt for å reise:
Oktober – mai

Her finner du andre artikler fra Nepal


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

16 Comments

OnTrip.dk · 28. October 2018 at 12:46

Sikke dog en spændende by som åbenbart er lige så kaotisk som alle andre byer i Asien. Men det er vel det som gør dem charmerende 😉 Jeg får da lyst til at opleve denne by når jeg læser dette indlæg og ser dine dejlige billeder. Tak for god inspiration, Laila 🙂

/Annette

Linda Pedersen · 28. October 2018 at 17:47

Tak for et dejligt gensyn med Katmandu.
Jeg har boet i Katmandu i 4 måneder hvor jeg arbejdede som frivillig på en skole.
Det er dog tilbage i 2002 tror jeg og den gang var landet i undtagelses tilstand fordi at kongefamilien lige var blevet myrdet ½ år forinden og Maoisterne havde et solidt greb.
Men super dejligt at se dine billeder, det giver mig lidt lyst til at komme tilbage.

Reiselykke · 28. October 2018 at 19:46

Hei, Laila
Høres ut som et veldig interessant sted å besøke! Takk for mange gode tips her 🙂

Hilsen Mette / Reiselykke

Desirée travels · 28. October 2018 at 19:46

Jeg leser en bok om Nepal om dagen, og flere av stedene nevnt i boka har du også med her. Morsomt å se hvordan steder jeg har sett for meg faktisk ser ut. 😀 Nepal virker som et utrolig spennende reisemål, og jeg elsker alle detaljene i bildene dine. 🙂

Tina Reiser · 28. October 2018 at 20:15

Det virker som et spennende (og kaotisk) reisemål! Mange gode tips her 🙂

GlobetrotterElisa · 29. October 2018 at 08:28

Kathmandu altså! En smeltedigel av alt Asia kan by på… tror jeg da 😉 Dette er byen jeg har drømt lenge om å besøke, ikke fordi den er vakker som du sier, men fordi den er så spesiell. Jeg sa det her om dagen: Jeg må tilbake til Himalaya – snart! Og når jeg skal tilbake, blir det garantert til Nepal.

Rundt Ekvator · 31. October 2018 at 04:31

Takk for hyggelig tilbakemelding, Annette 🙂

Rundt Ekvator · 31. October 2018 at 04:41

Det må ha vært spennende å bo i Katmanduog og spesielt arbeide som frivillig. Dramatisk tidspunkt du var der på. Godt det gikk bra med deg. Det var et speseilt land og vi skal nok være glade, vi som bor i trygge rene områder i norden 🙂 Takk for at du besøkte siden min 🙂

Rundt Ekvator · 31. October 2018 at 04:42

Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, det var en spennende hovedstad 🙂

Rundt Ekvator · 31. October 2018 at 04:42

Takk for hyggelig tilbakemelding. Reiselitteratur er alltid spennende 🙂

Rundt Ekvator · 31. October 2018 at 04:43

Absolutt spennende men kaotisk, ja. Veldig annerledes enn Norge. Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂

Rundt Ekvator · 31. October 2018 at 04:45

Den antagelsen stemmer nok bra. Det er en smeltedigel. Annerledes enn alt jeg har opplevd og helt klart verdt et besøk 🙂

Linda · 31. October 2018 at 08:56

Det var rigtig spændende jeg havde 4 dejlige måneder i landet.
I den periode var der kun 10% af de turister der plejede at være.
Når maoisterne sagde der skulle være 5 dages generalstrejke så var alt lukket i de dage og det var tit.
Men vi lærte at sno os…

Rundt Ekvator · 31. October 2018 at 17:10

Det er nok noe du husker, på godt og vondt 🙂

Renates Reiser · 5. November 2018 at 00:49

Så fine bilder og beskrivelse av en fascinerende by! Jeg besøkte byen i 2012, så det begynner å bli en stund siden. Fikk langt fra sett alt av byen, så når jeg drar tilbake til Nepal (forhåpentligvis snart?!) må jeg sette av et par dager til Kathmandu også. 🙂

Rundt Ekvator · 6. November 2018 at 07:30

Byen har absolutt mye å by på men er utrolig hektisk. Håper du får tatt deg en tur tilbake snart, Renate 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.