Den transibirske jernbane har vært en sann legende siden starten i 1891. Med 9,288 kilometer mellom Moskva og Vladivostok er det den lengste kontinuerlige jernbaneforbindelsen i verden. Hvis du kjører ruten uten stopp, vil du reise på skinner i 7 dager. Vi har imidlertid ikke valgt ruten til Vladivostok men avslutter via Mongolia til Beijing.
Etter flere forsøk skal vi endelig få ta denne togturen. Vi starter i Moskva før vi legger ut på en 11 dagers togtur.
2 av oss flyr fra Oslo til Moskva. For å virkelig få følelsen av togreise fra vest til øst benytter de andre to i reisefølget tog fra Åndalsnes og sammenhengende til Shanghai samt fra Oslo til Shanghai.
Først skal vi være noen dager i Moskva.
-
Moskva
Vasilij-katedralen. Foto-credit: Wikipedia
Dette vil vi ha med oss:
- Den røde plass
- Stalins ”palasser for folket” i den fantastiske Metroen.
- Besøk i Kreml
- Vasilijkatedralen og andre katedraler i området
- Gorkij park
- Bunker 42 og Den kalde krigen-museet
Vi skal gjøre følgende andre stopp underveis.
-
Kazan, hovedstaden i Tatarstan-provinsen
Ved bredden av den mektige Volga-elven gjør vi vårt første stopp. Byen er full av historie om det en gang så turbulente forholdet mellom Tartars, Kosakker, og Russere.
-
Ekaterinburg, Ttsarens siste bosted
Neste stopp gjøres i Ekaterinburg. Mye av denne velstående byen ble renovert i 2009. Byens mest kjente severdighet er Blodskirken, som er reist på stedet der tsarfamilien ble henrettet av av bolsjevikene i 1918. Byen er blitt et valfartssted for tilhengere av det russiske tsardømmet. Det er ellers mye fin arkitektur og flotte katedraler i byen. Vi vil også se Sirkusbygningen fra 1980-tallet og Operabygningen fra 1900-tallet.

Tsarfamilien i 1913. Foto credit: http://forum.alexanderpalace.org State Historical Museum (SHM)s Fotos
-
Novosibirsk
Vi har nå forlatt Europa og begir oss inn i Asia. Stopp 3 gjøres i Novosibirsk som ligger i hjertet av Sibir. Novosibirsk er russlands 3.dje største by og har ca. 1,5 millioner innbyggere. Her vil vi få med oss monumentet over den Transibirske jernbane og se den mektige Ob-elven. Det var Alexander III som så nødvendigheten av en jernbane og i 1893 fikk startet arbeidet med å bygge en bro over Ob-elven. Byen har forøvrig Russlands største operahus og har status som forvaltningssentrum i Sibir. Her finnes også en verdensberømt Zoo med over 4000 arter.
-
Irkutsk, den sanne sibirske byen
Stopp 4 gjøres i en av sibirs største byer, Irkutsk med utspring til Bajkal-sjøen. Det sies at byen har vakker arkitektur og en imponerende statue av Alexander III. Her finnes også et livlig marked som skal besøkes samt at vi tar en tur innom friluftsmuseet “Liv og arbeid i tsars tid”.
-
Bajkal-sjøen
Neste morgen er det Bajkalsjøen som står på programmet. Med form som en nymåne, er innsjøen verdens største regnet i volum, og er omlag 20% av alt ferskvann på jordens overflate. Her håper vi å legge inn et bad før vi skal kjøre langs sjøen til en sibirsk landsby og deretter krysser over i båt til Port Baikal.

Foto-credit: Wikipedia
-
Ulan-Ude, der øst møter vest
Vi fortsetter med tog langs bredden av Baikal og gjennom Selenga
dalen inn i det vakre og ville østlige Sibirien. På vei stopper vi ved Ulan Ude,
hovedstaden i Buryatia og en by hvor vestlige og østlige kulturer møtes. Byen er kanskje mest kjent for sitt monumentale minnesmerke over Vladimir Lenin på byens sentrale torg, det største Lenin-hodet i verden.

Ulan-Ude og verdens største Lenin-hode
-
Ulan Bator, hovedstad i Mongolia
Gjennom natten krysser vi Mongolias grenser og gjør et stopp i Ulan Bator. Vi skal besøke det buddistiske klosteret Gandan samt Lama Museum. Deretter skal vi tilbringe en natt i en tradisjonell mongolsk ger på de åpne steppene, fjellene og gressområdene utenfor Ulan Bator. Vi vil også få en oppvisning av hesteferdighetene til nomadene.

Foto-credit: Wikipedia
-
Gjennom Gobiørkenen, inn i Kina
Vi er tilbake på toget og gjennom kveld og natt kjører vi gjennom Gobi-ørkenen. Gobi-ørkenen er en av verdens største ørkener. Den dekker deler av nordlige og nordvestlige Kina og sørlige Mongolia og utgjør 1 295 000 km². Gjennom natten skal vi også bytte tog da sporene i Kina har en annet bredde enn de europeiske sporene.
-
Beijing, togreisens slutt
Etter 16 timers togtur gjennom landskap som gir et godt innblikk i kinesernes dagligliv, ankommer vi Kinas hovedstad Beijing. Her skal vi være i 3 dager. På programmet står:
- Himmelens tempel
- Den Himmelske freds plass
- Keiserpalasset Den forbudte by
- Den kinesiske mur
- Minggravene i området der 12 av de tidligere Ming-keiserne ligger begravd
-
Fra Beijing til Shanghai
Etter 3 dager i Beijing setter vi oss på lyntoget ned til Shanghai. Shanghai er Kinas største by med over 23 millioner innbyggere, inkludert forstedene. Det er også verdens største havneby.
Programmet er ikke lagt ennå men her er noe av det vi kan oppleve:
- Zhujiajiao – Kinas eldste og mest godt bevarte vannby som forøvrig er på Unescos verdensarvliste
- Shanghai Tower – 632 meter høyt og Kinas høyeste bygning
- Yuyuan-hagen
- Den legendariske Bund, Shanghais historiske sjøsiden ved elven Huangpu
- Oriental TV Tower, symbolet på Shanghai siden 1994
- Climb observatoriet hvor man får et fugleperspektiv gjennom det gjennomsiktige gulvet
Etter 3 dager i Shanghai flyr vi hjem til Norge.
6 Comments
Marianne - Glimt av verden · 11. May 2019 at 20:23
Det blir gøy å høre om denne reisen etter hvert! En tur med den transmongolske jernbanen står høyt på ønskelista mi, helst med minst en ukes stopp i Mongolia.
OnTrip.dk · 12. May 2019 at 14:58
Sikke dog en spændende rejse i skal på. Jeg glæder mig til at følge jeres eventyr og se alle jeres billeder. Jeg vil ønske jer en rigtig god tur 🙂
/Annette
Desirée travels · 13. May 2019 at 16:18
Fy søren, dette gleder jeg meg til å følge med på, altså! 🙂 For en fantastisk spennende tur dere skal på. Kjenner et ørlite stikk av misunnelse, altså, skal innrømme det. 😉 Når er avreise?
Renates Reiser · 19. May 2019 at 11:47
Så utrolig spennende! 😀 Jeg reiste med den transmongolske jernbanen fra Moskva til Beijing i 2009. Hele ti år siden i år! Det var helt magisk. Vi gjennomførte hele togreisen uten stopp, noe som tok seks døgn og var fascinerende nok i seg selv. Skulle gjerne reist langs ruten på nytt og gjort stopp underveis. Etterpå avsluttet vi med en måned rundt i Kina med tog. Helt magisk. Ønsker dere en fantastisk reise! 😀
Reiselykke · 1. June 2019 at 09:21
Det høres ut som en fantastisk reise dere skal på! Drømmer selv om å reise med den transibirske jernbanen, så gleder meg til å følge dere der!
Hilsen Mette 🙂
Rundt Ekvator · 1. June 2019 at 12:14
Ja, det blir spennende 🙂 En drøm vi har prøvd på lenge så gøy at det endelig skal skje 🙂