Yekaterinburg er lokalisert ved foten av Uralfjellene, og ligger på grensen mellom Europa og Asia.

Blodskirken, Yeakterinburg

33 timer øst for Moskva med tog, krysses grensen til Sibir. Vi befinner oss nå i Asia. Yekaterinburg er vårt tredje stopp, og vår fjerde reportasje om byene langs den Transsibirske jernbane.

READ IN ENGLISH

Bakgrunn og historie – Yekaterinburg

Yekaterinburg ble grunnlagt i 1723 og var under Sovjet-tiden mest kjent for å drive metallindustrien fremover. I dag er den sannsynligivs mest kjent for å være stedet hvor den siste tsar, Nicolas II og hans familie ble henrettet. Her er noen av grunnene til at du bør gjøre et stopp i Yekaterinburg.

Frelserens kirke og Ganina Yama

Besøk den berømte Frelserens kirke (Blodskirken), og det ortodokse klosteret Ganina Yama. Begge er bygget på stedet hvor Romanov-familien ble henrettet. Her finnes også et museum hvor du kan kan se bilder, og lære mer om tsar-familien og russisk historie.

Blodskirken, Yekaterinburg

Romanovene ble holdt fanget av den røde hæren i Yekaterinburg. Borgerkrigen fortsatte og den hvite hæren, en allianse som støttet tsaren, truet med å ta byen. Da fryktet bolsjevikene at Romanovene skulle falle i den hvite hærs hender.

Romanov-familien, Yekaterinburg
Romanov-familien

En massakre som sjokkerte hele verden

17. juli 1918, i et herskapshus i Yekaterinburg, ble Romanovene – eks-tsar Nicholas II, eks-tsarina Alexandra, deres fem barn, deres fire gjenværende tjenere og familielegen vekket av sine bolsjevikiske fangevoktere. De ble bedt om å kle seg, og samle eiendelene sine for en rask nattlig avgang.

Den hvite hæren nærmet seg, og fangene kunne allerede høre skuddene. De samlet seg i kjelleren i herskapshuset, og sto sammen nesten som om de stilte opp for et familieportrett. De ventet der til 12 tungt bevæpnede menn kom brått inn i rommet.

Det som skjedde videre – slakting av familien og tjenerne – var en av de største begivenhetene på 1900-tallet. En massakre som sjokkerte hele verden, og fremdeles inspirerer til en voldsom fasinasjon i dag.

Blodskirken, Yekaterinburg
Dette er stedet hvor herettelsen skjedde.
Romanovene, Yekaterinburg

Rykte om Anastasia

Det har vært et rykte om at den yngste datteren Anastasia overlevde massakeren, og flyktet fra Yekaterinburg. Flere bedragere har hevdet at de var Anastasia. Den mest kjente, er den polske kvinnen Anna Anderson. Det er senere bevist ved DNA at ingen i tsar-familien overlevde massakeren.

Anastasia

Museet

Museet som ligger i tilknytning til kirken har et innholdsrikt arkiv om tsar-familien, historien og hendelsen.

Hvis du er interessert i historien om Romanov-familien, er dette stedet absolutt og anbefale.

Er du er ekstra interessert sånn som meg, anbefales serien The Last Tsar som blant annet finnes på Netflix. Handlingen dreier seg om Romanov-familien som regjerte til den bolsjevikiske revolusjonen avsatte den siste tsar.

Shigir Idol

Shigir-skulpturen, eller Shigir Idol er den eldste kjente treskulpturen i verden, laget like etter slutten av den siste istiden. Treverket den ble hugget av er omtrent 11 500 år gammelt.

Shigir Idol

The Big Shigir Idol er 9 500 år gammel, noe som gjør det eldre enn pyramidene i Egypt. Aanalyser har vist at steinredskaper fra mesolitisk tid, ble brukt til å lage den.

The Big Shigir, Yeakterinburg
Figuren er rekonstruert til 2,8 meter men det antas at den opprinnelig var 5,3 meter høy.

Skulpturen ble oppdaget i 1894 i Shigir, omtrent 100 km fra Yekaterinburg.

Du kan se den i Sverdlovsk Regional Museum of Local Lore.

Obelisken på grensen mellom Europa og Asia

Dette er et av de mest kjente stedene i Ural-regionen. Du kan sette en fot i Europa og en i Asia, og ta noen morsomme bilder.

Border Europe_asia, Yekaterinburg
En fot i hver verdensdel.

Obelisken ble laget til ære for tsar Alexander II som reiste til Sibir i 1837. Han stoppet der og åpnet en flaske vin. Siden har det blitt tradisjon for å drikke på grensen – ett glass i Europa og ett i Asia.

Etter champagnen ble det et kulturelt innslag hvor vi fikk lære mer om historien, kulturen og musikken i dette området.

Hvis man er ekstra lærevillig, er det bare å kaste seg med i dansen 🙂

Shirokorechensky-minnesmerke utenfor Yekaterinburg

På vei tilbake til byen besøkte vi Shirokorechensky-minnesmerket. Her er det graver av russiske og tyske soldater fra andre verdenskrig.

Shirokorechensky-minnesmerke, Yekaterinburg

Verdens korteste Metro i Yeakterinburg

Yekaterinburg Metro åpnet i April 1991 som verdens korteste metro. Den hadde 12,7 kilometers lengde, og 9 stasjoner, og ble til og med nevnt i Guinness rekordbok. Nå har den flere linjer og stasjoner, som alle er unike og veldig vakre.

Yekaterinburg metro
Dinamo metro stasjon i Yekaterinburg

Boris Jeltsin ble født i Yekaterinburg

I 1991 ble Boris Jeltsin (1931-2007) den første folkevalgte lederen i landets historie. Han ledet Russland gjennom et stormfullt tiår med politisk og økonomisk tilbaketrekning, frem til hans avgang i år 2000.

I 2015 åpnet Jeltsin Center, som er et sosialt, kulturelt og pedagogisk senter. Et av hovedobjektene i senteret er viet til den politiske historien til Russland og dets første president.

Om Yekaterinburg

Som Russlands fjerde største by tilbyr byen urbanitet og kultur i tillegg til mye historie. Både investorer og ferierende er innom byen. Ferierende gjerne for å gjøre et stopp med transsibirske, eller utforske Uralfjellene.
Byen fikk sitt navn etter Peter den stores kone, Catherine.

Yekaterinburg var forøvrig Sovjets militære sentrum under den kalde krigen.

Yekaterinburg, togstasjonen

Les våre andre artikler langs den transsibirske jernbane.

Overlevelsekurs i Russisk – del 4

Ord Uttale
Jeg vil ha/kan jeg få U´YA HACH´U
Jeg liker …. YA LYUBLY´U
Vann VAD´A
Øl P´IVA
Vin VIN´O
Ost SIR
Smør M´ ASLA
Brød KHL´ EB

Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

4 Comments

Ligaya · 16. October 2019 at 19:18

Intressant å lese. Man lærer og ser mye andre steder gjennom bloggen din. Takk for at du deler:)

Rundt Ekvator · 17. October 2019 at 19:40

Det er sant. Mange nye steder å lære mer om. Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂

Renates Reiser · 26. October 2019 at 12:37

Snakker om at mye spennende har skjedd i Yekaterinburg! Interessant lesing. 😀 Spesielt om Shigir-skulpturen! Tenk at et så gammelt utskjært trestykke fortsatt er så velbevart. Helt fantastisk.

Rundt Ekvator · 27. October 2019 at 07:26

Ja, dette er en by som det har skjedd litt i. En av mine favoritter når det gjelder Russland. Trefiguren er ganske så utrolig 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.