Østmarka frister med flotte høstfarger som speiler seg i vannet. Østmarka har mange fine turdestinasjoner. Denne dagen går vi en lettgått tur inn til fri-Elvåga.

Innsjøen Nord-Elvåga som ligger på grensen mellom Lørenskog og Oslo, er i sør bundet sammen med Sør-Elvåga.  Sør-Elvåga er drikkevannskilde men i den helt nordlige delen, også kaldt Fri-Elvåga , er det tillatt å bade og fiske.

Elven som renner fra Elvåga
Grusveien fra Ellingsrud og inn til Mariholtet går delvis langs elven som renner fra Elvåga. Her kan man være heldig å se bever.

Vi parkerer på Ellingsrud og følger grusveien inn mot turisthytta Mariholtet, som ligger ved demningen mellom de to vannene.  Dagens mål for oss er i nordenden av vannet, så vi knekker av etter ca. 2,5 kilometer. 

Plasser i Østmarka

Mange har tatt turen i det fine været men vi er tidlig ute og finner en fin plass ved demningen, ved enden av vannet. Her er det en krakk men vi velger å sette oss ned mot vannet. Bålforbudet er er nylig over så vi starter arbeidet med å sanke ved til bålet og spikke pølsepinner.

Selv om det har regnet mye i det siste finner vi tørr kvist, og det tar ikke lang tid før bålet brenner og pølsene er klare.

Alternativ rute langs østsiden av Fri-Elvåga

Fra denne plassen går det en bratt fjelltrapp opp til skogsstien, som følger østsiden av fri-Elvåga inn til turisthytta Mariholtet. Distansen herifra og inn til Mariholtet er ca. 5 kilometer lang. På vei innover passeres Toresplassen, en fin bade- og teltplass etter ca. en halv kilometer langs stien. Ved vannet ligger ruinene etter ei hytte.

Fakta

 • Rute
  • Ellingsrud
  • Bjørndal
  • Fri-Elvåga
 • Ankomst
  • Bil til Ellingsrud utfartsparkering
  • T-bane til Ellingsrud
  • Alternativt kan man parkere på Ekerud utfarstparkering å gå over Bjørndal. Da får man en kortere tur.
 • Lengde
  • 5,2 kilometer
 • Vanskelighetsgrad
  • Enkel
Kart fra Ellingsrud til Nord-Elvåga
Kart fra Ellingsrud til nordenden av Nord-Elvåga.

Her finner du andre turtips i Østmarka og omegn


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.