Østmarka frister med flotte høstfarger som speiler seg i vannet. Østmarka har mange fine turdestinasjoner. Denne dagen går vi en lettgått tur inn til fri-Elvåga.

Innsjøen Nord-Elvåga som ligger på grensen mellom Lørenskog og Oslo, er i sør bundet sammen med Sør-Elvåga.  Sør-Elvåga er drikkevannskilde men i den helt nordlige delen, også kaldt Fri-Elvåga , er det tillatt å bade og fiske.

Elven som renner fra Elvåga
Grusveien fra Ellingsrud og inn til Mariholtet går delvis langs elven som renner fra Elvåga. Her kan man være heldig å se bever.

Vi parkerer på Ellingsrud og følger grusveien inn mot turisthytta Mariholtet, som ligger ved demningen mellom de to vannene.  Dagens mål for oss er i nordenden av vannet, så vi knekker av etter ca. 2,5 kilometer. 

Plasser i Østmarka

Mange har tatt turen i det fine været men vi er tidlig ute og finner en fin plass ved demningen, ved enden av vannet. Her er det en krakk men vi velger å sette oss ned mot vannet. Bålforbudet er er nylig over så vi starter arbeidet med å sanke ved til bålet og spikke pølsepinner.

Selv om det har regnet mye i det siste finner vi tørr kvist, og det tar ikke lang tid før bålet brenner og pølsene er klare.

Alternativ rute langs østsiden av Fri-Elvåga

Fra denne plassen går det en bratt fjelltrapp opp til skogsstien, som følger østsiden av fri-Elvåga inn til turisthytta Mariholtet. Distansen herifra og inn til Mariholtet er ca. 5 kilometer lang. På vei innover passeres Toresplassen, en fin bade- og teltplass etter ca. en halv kilometer langs stien. Ved vannet ligger ruinene etter ei hytte.

Fakta

 • Rute
  • Ellingsrud
  • Bjørndal
  • Fri-Elvåga
 • Ankomst
  • Bil til Ellingsrud utfartsparkering
  • T-bane til Ellingsrud
  • Alternativt kan man parkere på Ekerud utfarstparkering å gå over Bjørndal. Da får man en kortere tur.
 • Lengde
  • 5,2 kilometer
 • Vanskelighetsgrad
  • Enkel
Kart fra Ellingsrud til Nord-Elvåga
Kart fra Ellingsrud til nordenden av Nord-Elvåga.

Her finner du andre turtips i Østmarka og omegn


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.