Er du eventyrlysten og på utkikk etter nye opplevelser kan vi anbefale å ta turen til Åndalsnes. Her kan du teste ut en av Norges kuleste Via Ferrata-løyper og føle deg som en ekte fjellklatrer. Vakker utsikt, mestringsfølelse og adrenalin i blodet er hva du kan forvente deg!

Hva er Via Ferrata?

Via ferrata er et konsept som i utgangspunktet kommer fra Alpene. Dirkete oversatt betyr det “jernsti” eller “klatresti med vaier”, noe som gir en god beskrivelse av konseptet! En nøye planlagt klatrerute er satt opp i fjellveggen, og ved hjelp av stålvaiere, bøyler, steg, stiger og broer tar du deg med egen muskelkraft opp fjellveggen. Noe steder kan man også møte på zip-lines eller andre spennende utfordringer.

Hvem passer Via Ferrata for?

De fleste steder tilbyr ulike løyper med ulik vanskelighetsgrad. Her er det lurt å gå inn å lese hva stedet skriver om sine Via Ferrata løyper, slik at du kan velge den som passer deg best! På Romsdalsstigen Via Ferrata tilbyr de to ulike løyper, introveggen og vestveggen.

Introveggen er en god start om du ikke har prøvd noe liknende, og ønsker en smakebit. Vestveggen er mer krevende og det anbefales at man har noe klatreerfaring fra før (ikke et krav), er i generellt god form og ikke har høydeskrekk.

Vestveggen er bygd opp slik at man etter den første delen av løypa kan gi seg dersom man ikke ønsker å fullføre. Etter denne delen kommer man til selve vestveggen, og det er her ting begynner å bli virkelig luftig. Videre herfra er det ikke noe vei tilbake, da det kun er lov å bevege seg en vei i veggen.

Når du skal velge rute anbefaler jeg å utfordre deg selv, samtidig som det er viktig å kjenne sine egne begrensninger.

Når du har tatt utfordringen er det ingen vei tilbake!

Gjennomføring av turen

Vi var en større gruppe som reiste sammen, der 4 av oss valgte turen i Vestveggen. Vi møtte opp på Norsk Tindesenter og fikk utlevert nødvendig utstyr. Videre gikk vi til startpunktet for løypa (ca. 20 min unna) hvor vi fikk opplæring og sikkerhetsinstrukser.

Via Ferrata
Starten på løypa

Klatreturen starter med en enklere del der hensikten er å få inn rutiner på å klipse seg rundt i løypa. Klatreselene har to karabinkroker, slik at man til enhver tid er sikret mens man beveger seg gjennom løypa. Allerede ved start fikk vi et godt inntrykk av den magiske utsikten vi hadde i vente.

Via Ferrata
Spent gjeng klar for nye utfordringer!

Det var en utfordrende tur både fysisk og mentalt, og vi kjente alle på både spenning og mestring. Halvveis i løypa tok vi en pust i bakken og spiste medbragt lunsj før siste innspurt startet.

En fornøyd gjeng nådde toppen etter ca. 3 timer. Turen ender på toppen av Nesaksla som ligger ca. 700 M.O.H. Ned herfra kan man benytte seg av Romsdalsgondolen som frakter deg ned til sentrum, eller følge stien til fots. Dette er en gåtur i forholdvis bratt terreng på ca. 1 time, men med flott utsikt. Dersom du har krefter igjen anbefaler jeg turen til fots da man passerer det kjente utsiktspunktet Rampestreken på veien.

Via Ferrata
Godt fornøyde med å nå toppen!

Praktiske info

 • Sted: Åndalsnes, Norsk Tindesenter
 • Man kan gå klatrerutene på egenhånd med eget utstyr, for en avgift på 200kr. På Norsk tindesenter kan du leie utstyr om du ikke har eget. Vi leide utstyr og hadde med oss guide.

Introveggen:

 • Pris: 990 NOK
 • Tid: 4 timer (fra oppmøte til du er tilbake på Tindesenteret)

Vestveggen:

 • Pris: 1490 NOK
 • Tid 5-6 timer (fra oppmøte til du er tilbake på Tindesenteret)
 • Aldersgrense: 16 år

Andre ting å gjøre i Åndalsnes

 • Fottur over Romsdalseggen
 • Fottur til Rampestreken
 • Romsdalsgondolen
 • Trollveggen

Flere reise- og opplevelsetips!

Likte du innlegget? Del gjerne via knappene nedenfor!


Sandra Moltzau

Hei, mitt navn er Sandra! Jeg er 27 år gammel, eventyrlysten og medforfatter av denne reisebloggen. Reiselysten har ført med seg en unik mulighet til å oppleve varierte kulturer, historier og naturskjønnhet, og jeg trives med å omfavne mangfoldet verden har å tilby. Utforsk verden med meg, både på land og under vann, og følg med for spennende fortellinger, praktiske tips og inspirasjon til å utforske verden på dine egne vilkår. I tillegg til min lidenskap for reising, har jeg studert byggeteknikk og arkitektur, noe som reflekteres i noen av mine artikler.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.