Inngangsporten til Sarande i det sørlige Albania, ligger som en vakker hestesko mellom fjellene og havet. Byen ligger ovenfor den greske øya Korfu, og har middelhavsklima og varmt rent havvann.

Utsikt over Sarande, Albania

Albania var lenge et stengt land styrt av kommunistdiktatoren Hoxha, men etter diktatorens fall tidlig på 90-tallet har landet stabilisert seg og har en positiv utvikling. Turisme er den raskest voksende næringen i dette vakre landet. Med sine over 300 soldager i året, er Sarande en av de mest attraktive reisemålene på den albanske kysten.

Badestrender i Sarande, Albania

Langs den hektiske strandpromendaden finnes mange hoteller og restauranter. Det er markeder på promenaden i tillegg til det mer lokale, som ligger opp i byen. Sistnevnte er mindre turistpreget, og man kan gjøre gode kjøp.

Prisnivået er lavt i forhold til EU-land og man kan både spise og drikke godt. Her finnes både greske og italienske restauranter, men også lokale. Går man på rimelige steder litt utenfor strandpromendaden, kan man få lunsj fra kr. 40, øl fra kr. 15 og en flaske vin fra kr. 40 og oppover. På hotellene og de bedre restaurantene må man forvente å betale mer, men prisene er en god del lavere enn i Kroatia og Hellas.

Nattklubb i Sarande, Albania

Bosted i Sarande

Flere av hotellene har egne brygger eller strender. Alle strendene er for det meste steinstrender. Hvis man ikke har tillgang til strand fra hotellet, så ligger det en grei offentlig strand langs strandpromenaden.

Vi bodde på Demi Hotel. Hotellet som ligger rett på stranden og med kort avstand til sentrum anbefales. Du kan sjekke mer her:
Demi hotel, Sarande 

Utsikt over Sarande, Albania

Utelivet er hektisk i Sarande med mange utesteder og nattklubber. Frem til ca. kl. 24.00 er musikken høy. Etter dette skrus musikken ned eller av, men utestedene holder oppe til langt på natt. Er man heldig slik som oss har man nattklubben rett utfor verandaen.

Opplevelser og severdigheter – Sarande

Butrint 

Oldtidsby en halvtimes kjøring sørover fra Sarande, på halvøyen mellom Korfusundet og Butrinsjøen. Byen kom på på UNESCOS verdensarvliste 1992 og er en av Albania sine meste kjente severdigheter. Bymurene er fra 300-tallet og innenfor murene finner man blant annet et amfi-teater, et romersk bad og en basilika. Byen ble gjenoppdaget i 1928.

Kabelferje, Butrint. Albania

Inngangen til byen ligger ved Korfusundet. Her kan man komme seg over ved hjelp av kabel-ferge.

Kabelferje ved Butrint. Albania

Lekursi-borgen – Sarande

Opprinnelig fra 700-tallet men gjenoppbygd og fungerer som restaurant og bar. Her oppe er det en fantastisk utsikt over byen, Ksamil-området og Butrinsjøen. På turen opp ser man nydelige fjell og landskap. Det anbefales å ta en middag her. Det er ofte levende musikk og ikke uvanlig at det danses Zorba blan gjestene.

Utsikt over Sarande. Lekursi-borgen. Albania

Ingen ting å si på utsikten under denne middagen.

Ksamil – badeøyer sør for Sarande

Ved landsbyen Ksamil finner man vakre men overfylte strender og fire små øyene som man kan svømme ut til, eller ta taxibåt til de to som ligger lengt ute.  Vi valgte det siste da vi hadde vært i Butrint først, og det ikke var mulig å finne seg en plass på stranda når vi ankom.

Ksamil har flere gode sjømatrestauranter, hvor Korali skal være den beste. For å komme seg fra Sarande til Ksamil kan man ta buss eller taxi. Vi leide taxi som først kjørt oss til Butrint og videre til Ksamil for deretter hente oss igjen. Dette betalte vi NOK 200,- for.

Ksamil, Badestrender Badeøy Ksamil

Fakta – Sarande, Albania

Lokal tid:                         Ingen tidsforskjell

Valuta:                              LEK (100 Lek er kr. 6,95 – aug. 17)

Språk:                              Albansk (Engelsk på de fleste restauranter og hoteller. Svært få taxisjåfører snakker engelsk).

Religion:                          Ca. 70% muslimer, ca. 20% gresk-ortodokse og 10% romersk-katolske

Elektrisitet:                     220 V. Adapter ikke nødvendig

Betalingsmåter:             De vanligste kredittkortene aksepteres på hotellene og de større restaurantene men mange steder tar kun kontanter. En del virksomheter tar euro.

Areal og innbyggertall:  Albania har ca. 3,5 mill innbyggere
Sarande har ca. 34 000

Hvordan reise til Sarande?

Sarande ligger på sør-kysten av Albania. Du kan fly til hovedstaden Tirana, og leie bil. Hvis man velger den korteste veien er det i overkant av 16 mil.

Alternativt kan man fly til Korfu og ta hurtigbåt over til Sarande. Vi gjorde det siste, og det fungerte veldig greit. Da kan man også kombinere med noen dager på Korfu.

Ferje fra Korfu til Sarande

Andre reisemål du kanskje vil lese om:


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.