Ved Atlanterhavskysten i det sørlige Brasil ligger Rio de Janeiro vakkert til, mellom fjell og sjø. Med sine bystrender og urbane livsstil, er Rio ulik noen annen storby i verden.

Rio var Brasils hovedstad frem til 1962, hvor Brasilia overtok. Likevel har Rio beholdt sin status som kulturell storby og du finner et bredt tilbud av museer, kunstopplevelser, sportsarrangmenter og konserter.

Med sin naturlige skjønnhet tilbyr byen mange høydepunkter. I tillegg kan du bade og sole deg på strendene midt i byen.

Copacabana beach

1. Kristusstatuen

Kristus Frelseren, eller Cristo Redendor på portugisisk, er plassert på den 710 meter høye fjelltoppen Corcovado. 

Den berømte statuen som brer ut sine armer for å beskytte byen og dens omgivelser, ble valgt til ett av verdens syv nye underverk etter en avstemming i 2007. Statuen ble reist i 1931 og er 39,6 meter høy medregnet sokkelen.

Utsikt fra kristusstatuen, Rio

Fra toppen er det en fantstisk utsikt over Sukkertoppen, byen og strendene.

  • Åpningstider er 08-19 i høysesongen.
  • Ankomst med det spesialbygde toget Trem do Corcovado som går hver halvtime fra kl. 08.00  eller med taxi.

Kristusstatuen, Rio

2. Sukkertoppen

Sukkertoppen eller Sugerloaf Mountain er en 396 meter høy fjelltopp i Rio de Janeiro. Fra toppen får man en strålende utsikt over byen. Man tar først en gondolbane opp til stasjonen Morro da Ucra. Deretter kan man fortsette til toppen Pão de Açúcar, med neste bane. Foruten den storslagne utsikten som kan nytes fra begge toppene er det restauranter, suvernibutikker og kolonier med apekatter.
Sukkertoppen
Unngå å dra dit når det er overskyet. Det er en populær attraksjon så det anbefales å være der tidlig på morgenen. Solnedgangen kan også anbefales.
  • Åpningstider for billetter: 08.00 til 19:50.
  • Pris: ca. kr. 90 t/r
Gondolbanen ble åpnet i 1912 og var den første taubanen som ble innstalert i Brasi,l og den tredje i verden.  Det tilbys flere guidede turer, både historiske turer, backstages og vip-turer.
James Bond-filmen Moonraker fra 1979 ble spilt inn på Sukkertoppen.
Sukkertoppen

Utsikt mot Copacabana beach, Sukkertoppen

Utsikten fra Sukkertoppen er det ingen ting å utsette på.

3. Strendene Copacabana og Ipanema Beach

Bydelene Copacabana og Ipanema er mest berømte for de lange, brede sandstrendene. Her kan man sole seg, bade og slappe av. Det er mye sportsaktiviteter på strendene og det er et naturlig møtested for lokalbefolkningen. Fra fredag til søndag med start kl. 18 er det marked langs Avenida Atlântica foran Rio Othon Hotel. Her kan du gjøre gode kjøp av kunst, håndarbeide og suvenirer.

Ipanema

Ipanema Beach.

Gjør gjerne et stopp ved en av de mange strandbarene hvor du kan nyte en lett lunsj eller en gulkopp med chopp (fatøl). Eller ta en spasertur på stranden og nyt de fantastiske sandskulpturene.

Musikk på Copacabana beach

Bli kjent med de lokale.

Langs med Copacabana-stranden går Avenida Atlântica med sine tre kjørefelt i hver retning. Søndager sperres de tre løpene nærmest promenaden for biler. Dette er populært for sykelister, joggere og de som bare vil spasere.

Copacabana beach

Copacabana beach.

4. Copacabana militærbase- og fort

På neset mellom Copacabana og Ipanema ligger Copacabana Fort. Basen er åpen for besøkende og inneholder Museo Histórico do Exército, et museum om hærens historie, samt et kystfort som er det egentlige Copacabana-fortet. Fortet ble bygget i 1914, for å forsvare byen mot inntrengere sjøveien.

Rio de Janeiro

Det foregår mye aktiviteter her og det er utstillinger av våpen og kanoner. 

I 1990 begynte den chilenske kunstneren Jorge Selarón å renovere noen trinn av trappen foran huset sitt, som var i dårlig stand. Trappen går fra Rios utelivsdistrikt Lapa og opp til den kunstneriske bydelen Santa Teresa.

Selaron steps_Rio de Janeiro

Han brukte keramiske fliser i forskjellige farger fra hele verden til å dekorere trappen. Det begynte med å være et tidsfordriv til hans største lidenskap, maleri, men ble snart en besettelse.

Trappen har to hundre og femten trinn som måler 125 meter i lengden. De er dekket av mer enn to tusen fliser, samlet fra mer enn seksti land rundt om i verden.

Escadaria Selaron, Rio de Janeiro -

Rio_de_janeiro_1

I mai 2005 fikk Selarón  tittelen æresborger i Rio de Janeiro, for sitt arbeide med trappen. Han døde i 2013 under noe mystiske omstendigheter.

6. Samba

Er du i Rio bør du få med deg et Samba-show. Brasilianske rytmer og kostymer slår aldri feil og man får gjerne se noen av kostymene som brukes under karnevalet. 

Vi meldte oss på middag med show og startet med middag på et tradisjonelt brasiliansk steakhouse med ubegrenset kjøtt og delikatesser. Deretter ble vi kjørt til et teater i Leblon-området for å se dansere utføre en av de mest kjente dansene fra Brasil, Samba. 

Samba
samba show
Samba
samba

Fotocredit: Viator.com hvor vi bestilte showet.

Restauranter i Rio de Janeiro

Du finner restauranter i alle prisklasser og fra et variert og spennende kjøkken.

For oss ble Fogo de Chão en favoritt. Dette er et Brasialiansk steakhouse hvor konseptet er at man betaler for en “pakke”. Da får man litt av hvert fra alle deler på oksen. Kelnerne kommer på løpende bånd og skjærer av kjøtt. Man får en lapp som man kan snu når man er forsynt eller trenger en pause, slik at kenleren ikke tilbyr mat. I tillegg er det salatbuffet og poteter.

Absolutt verd et besøk og et morsomt konsept med lappene.

Fogo de Chão, Brazilian beaf steak house

Er du glad i fisk har Rio også mange fiskerestauranter.

Middag på Copacabana beach

Transport

Buss er den viktigste formen for transport. Rio har også to metrolinjer. I tillegg er taxi er greit fremkomstmiddel som ikke er for dyrt.

Bosted i Rio de Janeiro

Copacabana, Ipanema, Leme eller Leblon er de mest attraktive stedene å bo i for turister. Områdene er forholdsvis trygge og de er i nærhetene av de mest populære attraksjonene. Jo nærmere strendene jo mer må du regne med å betale.

Vi bodde på Othon Hotel på Copacabane Beach ved to anledninger. Beliggenheten var veldig bra både når det gjaldt stranden og aktivitetene vi var med på.

Sjekk ut  Othon hotel her .

Othon hotel, Rio
Othon hotel, Rio de Janeiro
Othon Hotel_ Rio
Othon hotel, Rio

Temperatur

Rio de Janeiro har 4 definerte årstider men de er motsatte av våre. Gjennomsnittelig temperatur er 23 grader og byen kan besøkes hele året. Vi besøkte Rio i juli og da var temperaturen ganske lik som i Norge. Tørreste måned er august og måneden med mest regn er desember.

Visste du dette?

  • Rio de Janeiro  fikk navnet sitt (Januarelven) etter at en portugisisk båt ankom her første nyttårsdag 1502. Kapteinen trodde bukta var utløpet av en elv og navnga den deretter.
  • Rio de Janeiro ble i 1808 gjort til hovedstad i Portugal – som den eneste europeiske hovedstaden utenfor Europa.  I 1822 erklarte Brasil seg selvstendig fra Portugal.

Copacabana

Les mer om våre opplevelser i Sør-Amerika her: 

Fakta – Rio de Janeiro

Lokal tid: Norsk tid -3 timer vintertid, -5 timer sommertid.
Språk: Portugisisk
Valuta: Brasilianske Real
Elektrisitet: 220 V. Ta med adapter hjemmefra.
Mat og drikke – priser: Middag på restaurant inkl. øl, fra ca. 100 NOK.
Betalingsmåter: Kredittkort aksepteres i de fleste butikker og restauranter. Minibanker finnes over hele byen og på mange av de større hotellene.
Areal og innbyggertall: Det bor ca. 14 millioner mennesker i Rio de Janeiro.

Vi booket alle turer og aktiviteter i forkant med Viator (affiliatelenke).


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

4 Comments

Magne Zander Løkken - verdensnerden · 7. May 2019 at 14:46

Rio er en fantastisk by som jeg fikk gleden av å besøke 1999. Jeg fikk dessverre alt for lite tid og vil gjerne tilbake, blant annet for å besøke Sukkertoppen som jeg ikke fikk besøke. Kristusstatuen og Maracana var imponerende. Flott innlegg!

Desirée travels · 7. May 2019 at 16:10

Rio virker fantastisk spennende! Reiser gjerne dit! 🙂 Veldig fine bilder!
Hvordan opplevde dere byen ellers? Har hørt det er endel kriminalitet der?

OnTrip.dk · 9. May 2019 at 12:23

Rio er sådan en dejlig og meget smuk by. Fine anbefalinger du kommer med til et besøg til byen. Jeg vil rigtig gerne tilbage en dag og dine biller og beskrivelse giver mig endnu mere lyst. Tak for det 🙂

/Annette

Renates Reiser · 19. May 2019 at 11:52

Mange herlige tips til Rio! En av de vakreste storbyene (i alle fall beliggenheten) i verden. 🙂 Noe jeg også anbefaler når man besøker byen er å spise kald acai-smoothie, helst med litt peanøttsmør på. Utrolig godt!

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.