Det tunisiske kjøkken overrasket stort, og har en blanding av smaker som representerer både Middelhavet og Nord-Afrika. En av mine favoritter etter oppholdet i Tunisia er Harissa.

Den tykke krydrede pastaen er laget av chili og hvitløk, og er grunnlaget for mange tunisiske retter. Du kan bruke den til grillet kjøtt og fisk, eller som suppelement til sauser og supper. Det gir en ekstra piff.

Tunisisk mat, Harissa
Harissa smaker veldig godt sammen med Tunfisk. Ha gjerne ferske baguetter eller brød tilgjengelig for å dyppe i harissaen.

Denne oppskriften er basert på krydderblanding, mens det mest vanlige nok er å bruke fersk eller tørket chili for å lage pastaen fra bunnen av. Fordelen med å bruke krydderblanding er at det går mye raskere.

Du kan lage Harissa i forskjellig konsistenser. Jeg har funnet ut at forholdene 2:1:1 er den tykkelsen jeg liker best, og som minner mest om Harissa laget fra bunnen. Men her kan man eksprimentere seg fram med størrelseforhold tilpasset hva man liker, og hva du skal bruke den til.

Ingredienser

 • 2 deler krydderblanding
 • 1 del olivenolje
 • 1 del vann

Slik går du frem

For å få best resultat, bruk kokende vann og varm oljen i mikroen.

Spe ut krydderblandingen litt etter litt med væsken, inntil du får en konsistens du er fornøyd med. Blir den for tynn, ta i mer krydderblanding.

Ved å oppbevare pastaen i kjøleskap er den holdbar i ca. 2 uker.

Oppskrift på Harissa krydderblanding

Ferdig Harissa krydderblanding kan bestilles på nett eller kjøpes i innvandrerbutikker, men hvis du vil lage krydderet selv er det fullt mulig.

Du trenger dette:

 • 1/2 kopp hakket tørket chili
 • Røkt paprika pulver- 1,5 ss
 • Paprika pulver – 0,5 ss
 • Spisskummen frø – 2 ss
 • Korianderfrø – 2 ss
 • Havsalt – 1 ss
 • Hvitløkspulver – 1 ss
 • Karvefrø – 1 ss
Harissa kryddermix

Slik går du frem for å lage eget krydder

 1. Rist spisskummen, koriander og karvefrø i en tørr panne på lav til middels varme. Rist kun til de dufter.
 2. Fjern frøene fra pannen og kvern dem til et pulver med en morter.
 3. Ta de knuste frøene i en bolle, og tilsett resten av ingrediensene. Bland godt og oppbevar krydderet i en lufttett beholder.

Les mer om Tunisia som reisemål

Tips til bruk av Harissa

Harissa er enkelt og godt å servere som forrett. Ta Harissa, tunfisk, oliven og godt brød til.

Et annet tips er rundtstykke med tunfisksalat. Del rundstykke, men ikke skjær helt igjennom. Smør på med Harissa. Bland sammen finhakket tomat, agurk, rødløk og tunfisk. Ta gjerne i litt olivenolje og 1 ts. sitronsaft. Dytt blandingen inn i rundstykket.

Harissa rundstykke med tunfisksalat
Rundtykke med Harissa og tunfisksalat. Nam nam 🙂

Andre artikler som kan inspirere:

Hvis du vil ha oppskriften til senere kan du pinne den på Pinterest.

Likte du oppskriften på Harissa? Del den gjerne ved hjelp av knappene under 🙂


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.