München er Tysklands tredje største by med cirka 1,3 millioner innbyggere. Her finner du museer, flott arkitektur, god mat og en herlig kultur. 

Münchens kompakte sentrum gjør det ideelt å utforske med sykkel eller til fots, men er du ikke i det sporty hjørnet finnes det et effektivt kollektivtransportsystem.

REED IN ENGLISH

München

München har mye å by på. Her er noen av tingene som kan oppleves.

1. Den kongelige residens

Residensen fungerte som sete for regjeringen og var boligen til de bayerske hertugene, elaktene og kongene fra 1508 til 1918. Det ble bygget som et slott i 1385 men ble gjennom århundrene utviklet til et praktfullt palass, der bygninger og hager strekker seg lenger og lenger inn i byen.

Den kongelige residens, Munchen

Rommene og kunstsamlinger er fra en periode som begynner med renessansen, og strekker seg gjennom de tidlige barokk- og rokoko-epokene til neoklassicismen.

munchen3
munchen4
munchen5
munchen6
munchen7
munchen8

2. Marienplatz og rådhuset

Rådhuset er et arkitektonisk mesterverk fra århundreskiftet, som dominerer nordover på Münchens Marienplatz. Klokkespillet  i tårnbalkongen er verdensberømt, og verdt å se. Siden 1908 har figurene som representerer historier fra München snurret daglig kl. 11.00, 12.00 og 17.00. På toppen av det 85 meter høye tårnet på rådhuset er det et observasjonsdekk som kan nås med heis, og gir en strålende utsikt over byen. På klare dager er det til og med mulig å se Alpene.
Mareinplatz og rådhuset, Munchen
Den indre gårdsplassen er også hyggelig å se og det perfekte stedet for å komme vekk fra folkemengdene.
Rådhuset, Munchen

Legg gjerne lunsjen eller middagen i den koselige kjelleren på restauranten Ratskeller, en tradisjonell München-restaurant fra 1867.

munchen11
munchen12
bretzel14

3. Englisher Garten

Münchens versjon av Central park (faktisk litt større), og en av verdens største parkområder.  Her kan du få en liten flukt fra byens jag og mas uten at du faktisk må gå ut av byen, og det er et populært møtested for alt fra studenter til pensjonister. Parken brukes til jogging, sykling, lesing, picknik eller simpelthen bare å henge med venner. Parken har også tehus og flere drikke- og spisesteder.

Munchen

Oppe på høyden hvor Monopteros temple ligger, får man flott utsikt over München.

Kart over Englisher Garten

4. Eisbach-elven

Eisbach (tysk for isbjørn) er en liten 2 kilometer lang sidearm av Isar-elven, som strømmer gjennom Englischer Garten parken. En mennskeskapt stående bølge dannes i en del av elven, og er veldig populær for surfere.  Strømmen er rask og kald og man bør være erfaren for å surfe her.  Svømming i Eisbach er ikke tillatt, men som regel ikke strengt håndhevet og svømmere kan ses spesielt på varme sommerdager. 

Munchen

 5. Oktoberfest i München

 Oktoberfest eller Wies´n som det heter på tysk, er en stor festival som varer i 16 dager. Festen feires over hele Tyskland, men også andre land har kastet seg på trenden. I München inviterer de  største og mest tradisjonelle bryggeriene til å bli med på festivalen. Mange av mennene kler seg i lederhosen og damene i aktuelle tyroler/festival kjoler. Her drikkes det øl etter liter og det spises tradisjonell bayersk mat.

Oktoberfest

I tillegg til ølteletene hører det med seremonier, familiearrangmenter, tivoli, konserter og parader.

Festivalen ble første gang arrangert i 1810, da Kronprins Ludwig, som senere ble kong Ludwig I, ble gift med prinsesse Therese i Sachsen-Hildburghausen og inviterte innbyggerne i Munchen til å delta på festen for å feire begivenheten. Siden har den vært arrangert hvert år.

Oktober fest

Feiring i 2018

I 2020 og 2021 ble festivalen av naturlige grunner avlyst. Datoer for oktoberfest i 2022 er 17. sep. –  3. okt.

Oktoberfest Munchen
munchen5a
Oktoberfest Munchen

Bosted i München

Under oktoberfesten er det stor pågang på overnattingsalternativer i München, og overnatting er dyrere. For et rom på budgethotell stasjonert i bykjernen, må du ut med ca. NOK 800,-.  Ved å velge Airbnb eller å bo utenfor bykjernen, kan må få lavere priser.  Ved å reise i roligere perioder vil prisene være lavere.

Vi valgte å bo på Hilton Munic Park, som ligger rett ved Englisher Garten.

Reise til München

Både SAS, Lufthansa  og Nowegian flyr fra Oslo til München og det er mulig å få billetter t/r, til i overkant av NOK 1000,- hvis man kan reise på litt ugunstige tider.

Oppsummert – München

Det er mange grunner til å reise til München. Forholdsvis kort flytid, mange opplevelser og attraksjoner å velge mellom og fin Bayersk kultur. At mat og drikke har forholdsvis lave priser, sett opp mot norske, er heller ingen ulempe. Det er fint å reise til München hele året  og temperaturene er generelt noe høyere enn i Oslo. 

München

Julia
munchen55
munchen56
munchen59
munchen60
munchen62

Les om våre andre turer til Tyskland

Likte du artikkelen? Del gjerne ved hjelp av knappene under.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

16 Comments

Seyran · 5. October 2018 at 18:36

Jeg har aldri vært der. Men jeg kan tenke meg at det kan være en spennende tur…

Desirée travels · 5. October 2018 at 23:38

München ser fantastisk ut! Tyskland må besøkes igjen snart, tror jeg, og jeg fikk ikke mindre lyst til å reise dit av dette innlegget. Har faktisk bare vært i Lübeck en gang da jeg var liten, og i Berlin en snartur på Hvite Busser-tur da jeg var 15, så ja, på høy tid. 🙂 Flotte bilder!

Rundt Ekvator · 6. October 2018 at 07:33

Takk for hyggelig tilbakemelding. Ja, jeg får bare mer og mer sansen for Tyskland og München er en av favorittene. Ikke minst på grunn av bra shopping 🙂

Rundt Ekvator · 6. October 2018 at 07:36

Ja, fin by som har mye å by på. Takk for tilbakemelding 🙂

Renates Reiser · 6. October 2018 at 13:47

Spennende innlegg fra vakre Munchen! Så gøy med surfingen i elven, haha! Få byer kan tilby slik, vil jeg tro. Oktoberfest er sikkert også utrolig gøy å få med seg. 😀

OnTrip.dk · 6. October 2018 at 16:10

Tak for et dejligt tilbageblik til Munchen. Jeg har kun været der en dag omkring juletid og synes dengang byen var fantastisk men jeg var der kun en dag men jeg kan da nu se at jeg må tilbage. Tak for dejligt indlæg og tips Laila.

Rundt Ekvator · 7. October 2018 at 10:50

Munchen har mye spennende å by på, det er sikkert. Takk for hyggelig tilbakemelding, Annette.

Rundt Ekvator · 7. October 2018 at 10:51

Det er en fin by som har mye å by på 🙂 Takk for besøk, Renate 🙂

Marianne - Glimt av verden · 12. October 2018 at 21:10

Jeg besøkte München da jeg var på turné med koret mitt i påsken 2007, og rakk å besøke blant annet Marienplatz og Englisher Garten. Fin by! Surfing i elven hadde ikke vært noe for meg, men det må jo være en artig opplevelse for de som driver med surfing 🙂

Reiselykke · 13. October 2018 at 18:13

Hei!
Har ikke vært i München, bare innom så vidt på vei fra et sted til et annet. Så dit vil jeg gjerne, ja! Takk for reisetips!
/ Mette

Rundt Ekvator · 18. October 2018 at 07:12

Ja, det er et typsisk transittsted, men har absolutt mye å by på 🙂

Rundt Ekvator · 18. October 2018 at 07:13

Helt klart en fin by som har mye å by på. Står nok over surfingen jeg også 🙂

Jørn - Bilivoka · 27. October 2018 at 12:30

Jeg har kun mellomlandet i München, men det virker som en spennende by. Klokketårnet så veldig fint ut. Tror ikke jeg skal begi meg ut på surfing i byen selv, men det må være spennende bare å se andre gjøre det også. 🙂

Rundt Ekvator · 28. October 2018 at 05:19

hehe 🙂 Holder meg nok unna surfingen jeg også 🙂 Men byen er fin og byr på mye forskjellig 🙂

Pauline Travels · 28. October 2018 at 15:10

Så gøy innlegg! Nå gleder jeg meg enda mer til å besøke min venninne som bor der!

Rundt Ekvator · 31. October 2018 at 04:37

Så bra 🙂 det er en fin by 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.