Er du ute etter Sahara-følelsen er Råbjerg Mile i Danmark, den største bevegelige vandreklitten i Nord-Europa, et godt alternativ. 

Sandberget Råbjerg Mile

Råbjerg Mile, Skagen, Danmark

Sandberget som ligger ved Skagen på Nordjylland i Danmark,  er ca. 1 km² stor, og nærmere 40 meter på det høyeste. Den kalles en vandreklit fordi vinden bærer sanden med seg i sakte men sikkert tempo. Milen består av over 3,5 millioner kubikkmeter flyvesand. Årlig flytter den seg 15 meter mot nordøst og de siste 100 årene har den har flyttet seg 1,5 km.

Tiltak for temming av sanddynene

Området nær Skagen er sterkt påvirket av sandvandring og mulighet til å dyrke landet. Det har vært gjort flere tilltak på å temme sanddynen ved Råbjerg Mile med blant annet planting, men dette stoppet den ikke. Det forventes at den om et århundre eller to, dekker hovedveien til Skagen. 

Et annet eksempel på den vanskelige kampen med å temme sandynene er Den tilsandede kirke, rett i nærheten. I dag er bare kirketårnet synlig, og det dyrkes gress og bartrær for å stoppe sandvandringen.

Den tilsandede kirke i nærheten av Råbjerk Mile, Danmark

Området er i dag under beskyttelse og eid av staten. Det har vært mange protester mot tiltakene som er satt inn. Blant annet fordi plantasjene som skulle stoppe sandvandringen ødela mange vakre naturomgivelser.

Råbjerg Mile – et naturskjønt turområdet

Råbjerg Mile, Danmark

Høyeste punkt på Råbjerg Mile er rundt 40 meter høyt, og fra toppen får man en fantastisk utsikt. Å gå til toppen kan være utfordrende, men det er verdt utsikten man får. Pakk med mat og drikke og finn deg en fin plass på sanddynen. Hvis temperaturen tillater det er det deilig å ta av skoene.

Råbjerg Mile, Skagen i Danmark

Les om et annet naturfenomen her:

Råbjerg Mile er Danmarks mest populære naturområde og er flott tilrettelagt. Skagen og Nordjylland-området har ellers mye å by på foruten strandliv og bading.

Råbjerg Mile ligger 16 km fra Skagen og 30 kilometer fra Fredrikshavn. Området har mange campingplasser, feriehuser, pensjonater og hoteller.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

14 Comments

Marianne - Glimt av verden · 23. September 2018 at 15:11

Jeg har feriert på nordvestkysten av Danmark siden jeg ble født, men har faktisk bare besøkt Råbjerg Mile én gang. Det blåste sand i alle retninger, og jeg fikk følelsen av å befinne meg midt i en sandstorm i ørkenen. Sanddyner er fascinerende, uansett om de befinner seg i Danmark, den namibiske ørken eller ørkenen i Oman!

Jørn - Bilivoka · 23. September 2018 at 16:35

Har aldri vært på Råbjerg Mile selv, men har besøkt Rubjerg Knude som ligger i nærheten. Samme spennende landskapet med et fyrtårn som ligger nesten helt på kanten mot sjøen. Det var i utgangspunktet bygget langt inn på land, men etter hvert som sanden flyttet seg flyttes det nærmere og nærmere havet.

Jeg må prøve å få tid til en tur til Råbjerg Mile neste år når temperaturen blir litt bedre 🙂

OnTrip.dk · 23. September 2018 at 19:35

Sikke nogle dejlige billeder fra mit land Laila. Det er bestemt også et smukt sted. Tak for dejlig læsning 🙂

/Annette

Desirée travels · 24. September 2018 at 12:04

Åh! Der har jeg ikke vært på mange, mange år. Nå vet jeg hva jeg vil gjøre som en liten tur til neste år, altså. 🙂 Herlig! Takk for inspirasjon.

Nann Karin · 24. September 2018 at 12:15

Vi vurderer å ta en tur til Skagen i høstferien, og går turen dit, så skal vi jammen ta en tur i “ørkenen” Jeg vet at 8 – åringen ville trives med det

Rundt Ekvator · 24. September 2018 at 22:18

Det er mange flotte steder i Danmark, det er sikkert. Alltid gøy med et snev av ørken 🙂

Rundt Ekvator · 24. September 2018 at 22:19

Det høres ut som et sted verdt å besøke, det også. Fasinerende hvordan sanden lever sitt eget liv 🙂

Rundt Ekvator · 24. September 2018 at 22:20

Alltid fint å være norsk i Danmark:-) Mange fine steder og koselige folk 🙂

Rundt Ekvator · 24. September 2018 at 22:21

Ja, det er et fasinerende sted 🙂

Rundt Ekvator · 24. September 2018 at 22:22

Danmark i høstferein høres herlig ut. Ja, da må dere legge turen innom. Tipper sønnen din vil like det 🙂

Renates Reiser · 26. September 2018 at 17:40

Så tøft med et slik “ørkenlandskap” i selveste Danmark! Der har jeg aldri vært, men det frister å dra dit og se på sanddynene og fyrtårnet. 😀

Rundt Ekvator · 29. September 2018 at 07:11

Ja, det er utrolig kult at det er en “ørken” så nærme oss 🙂 Absolutt verdt en tur. Du finner også andre fine ting å se i nærheten 🙂

Anne Bente Hauge · 24. October 2018 at 19:52

Jeg var på Råbjerg Mile for mange år siden, og har alltid hatt lyst til å dra tilbake dit for å få den illusjonen av å være midt i Sahara som du beskriver. Sand mellom tærne er nesten alltid bra!

Rundt Ekvator · 24. October 2018 at 22:38

Råbjerg Mile er et fantastisk kult sted. Jeg må alltid en tur innom hvis jeg er i Skagen-området 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.