Momo er en av de mest populære rettene i Nepal. Det er dampet eller stekt dumplings med hakket kjøtt, best servert varme og med en krydret tomatsaus.

Fordi momo er en munnfull er det perfekt å servere som kosemat sammen med gode venner eller familie. 

Momos - nepalsk kosemat

Retten er et godt eksempel på tibetansk påvirkning i nepalsk mat

Ingredienser du trenger for å lage momos

Til 4 personer

Deig

2 kopper hvetemel
3/4 til 1 kopp vann
1 teskje olje
1/2 ts salt

Kjøttfyll til momos

500 g hakket eller malt benfri kylling (Biff, svin eller lam fungerer også bra)
1 kopp løk, finhakket
1 ss hvitløk, hakket
2 små vårløk,  finhakket
1 kopp finhakket hodekål
1 ss fersk ingefær, hakket
1 ts cumin pulver
1 ts korianderpulver
1 ts grovmalt pepper
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts kanel
3 friske røde chili, hakket (valgfritt)
salt til smak (~ 1 ts)

Vil du ha vegetarfyll kan du tilsette f.eks. 500 grønnkål, tofu eller sopp i stedenfor kjøtt.

Krydret tomatsaus til momo

3 store tomater
1 rød paprika
3 grønne chilli
1 kopp koriander, hakket (kan sløyfes)
1 ss hvitløk, hakket
1 ss ingefær, hakket
1 ts cumin pulver
1 ts korianderpulver
1/2 ts grovkvernet svart pepper
1 ss olje
Salt til smak

Gjør sånn:

Start med å lage deigen

Ta mel i en bolle. Tilsett salt og olje. Spe i litt og litt vann mens du knar deigen. Fortsett å kna til deigen sitter sammen. Deigen skal ikke være klebrig. Ta i mer vann hvis den virker for tørr. La deigen hvile tildekket i 30 minutter.

Lag fyllet til momo

  1. Start med å hakke kjøttet
  2. Vask og kutt grønnsakene. Du kan bruke stavmikser, food processor eller et rivjern
  3. Legg alt over i en stor bolle
  4. Tilsett en ss soyasos og en ss buljong
  5. Tillsett krydderet og en spiseskje nøytral olje
  6. Bland alt godt og la blandingen hvile i kjøleskapet

Kjøttdeig av okse, kalv, kylling eller lam kan også brukes men gir ikke et like saftig resultat. Hvis du velger å bruke vegarfyll må grønnsakene kokes før montering.

Ingredienser til momos

Lag krydret tomatsaus til momo

  • Skold 3 tomater
  • Finhakk grønnsakene
  • Tilsett tomater og krydder og kjør ingrediensene fint i en blender. Konsistensen skal være som en pasta
  • Spe med litt vann hvis den blir for tykk

tomatsaus til Momo

Montering av momo

Kna deigen lett og kjevle den flat. Bruk ett glass til å lage ringer på ca. 6-7 cm.
Legg fyllet i midten. Brett deigen over fyllet, slik at det danner en halvmåne. Legg emne i hånden og start med å klemme endene sammen. Jobb fra høyre mot venstre. Hold ferdige dumplings tildekt med et fuktig håndkle mens du lager alle ferdig.

komponer sammen momos

Trykk ut sirkler til å lage Momo

Montering av momos

Ferdig montert dumplings

Damping av momo

Har du damkoker, dampovn eller kjele med rist bruker du det.

Alternativt bruk en wok eller kjele som du kan sette en bambusdamper på, uten at den kommer i direkte kontakt med vannet. Smør bambusdamperen med litt matolje, eller legg litt bakepapir i bunnen før du legger 3-4 momos opp i. Hell vann i woken og kok opp. Sett bambusdamperen oppi woken. Fyll på med vann i woken etter behov.

mambusdamper til damping av momos

Dumplings er dampet ferdig når de ser gjennomsiktige ut og, ikke er klebrige.
– 5-6 minutter damping for små momos
– Ca. 10 minutter for store momos (men sjekk de etter 6-7 minutter).

Momos kan også fritteres eller stekes i panne.

Dumplings er best når de serveres varme, og med krydret saus til. Strø gjerne litt vårløk over.

Likte du oppskriften på momo? Nedenfor kan du finne andre reiseinspirerte retter

Hvis du vil teste ut Nepalsk mat finne det en restaurant i Oslo.

Kathmandu Restaurant




Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Vi sender jevnlig ut reise- og turinspirasjon i vårt nyhetsbrev. Du vil alltid kunne melde deg av denne e-postlisten når som helst.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 70 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

4 Comments

Jørn - Bilivoka · 11. June 2019 at 19:12

Momos er så godt! Laget dette i Nepal, men husker ikke hvordan, så supert med oppskrift. 🙂

Tina Reiser · 11. June 2019 at 20:10

Momos har jeg aldri smakt, og faktisk ikke hørt om. Men det ser ut som en spennende og god rett, og sikkert veldig gøy å ta med seg til tapas med venner! 🙂

Rundt Ekvator · 12. June 2019 at 06:06

Ja, det er godt 🙂

Rundt Ekvator · 12. June 2019 at 06:06

En spennende rett du kan ha med til tapas 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.