Jordan er et land i Midtøsten kjent for sine gamle ruiner, ørkenlandskap og varme gjestfrihet. Beliggende i hjertet av den arabiske verden, har landet en rik kulturarv som dateres tusenvis av år tilbake. Med en mangfoldig befolkning, og en sterk følelse av nasjonal identitet, er Jordan et fascinerende reisemål for reisende interessert i historie, kultur og eventyr.

Ved å legge besøket til Aqaba får man i tillegg mulighet til å nyte strandlivet.

 Aqaba, Jordan

Aqaba – innerst i Rødehavet

Aqaba ligger ca. 5 og en halv times flytur fra Oslo. På grunn av uroligheter i Israel og på Vestbredden flyr man gjerne en runde ned over Kairo, og opp Rødehavet fra sør. Aqaba som er den eneste havnebyen i Jordan, ligger innerst i Rødehavet, og har egen flyplass rett utenfor byen.

Israels grenser er tett på Aqaba. 93% av innbyggerne i Jordan er muslimer og 6% er kristne. Turisme står for ca. 12 % av BNP og Petra, Wadi Rum og Dødehavet er de viktigste attraksjonene.

Aqaba, Jordan

Hvor skal man bo?

Vi bodde på Kempinski Aqaba. Etter omfattende sikkerhetskontroll på flyplassen ble nok en gang både vi og bagasjen scannet, før vi fikk sjekket inn. Kempinski viste seg å være et forholdsvis nytt og førsteklasses hotell. Reisefølget på 4 hadde fått connection-rooms i 5. etasje, og hadde nydelig utsikt over Aqababukten. Mot venstre ses Saudi-Arabia og til høyre ligger Eilat.

Første dag ble brukt til avslappning. Hotellfasilitetene var utmerket og strand- og bassengområde nydelig. Vi hadde halvpensjon, dvs. vi spiste frokost og middag på hotellet. Vi valgte likevel å gå ut og spise noen av kveldene, selv om maten på hotellet var bra.

Kempinski, Aqaba, Jordan
Utsikt fra stranden opp mot hotellet

Kempinski, Aqaba, Jordan
Bilde tatt fra hotellrommet

Kempinski, Aqaba, Jordan
Med temperaturer på ca. 30 grader er det deilig i vann-baren

Byen Aqaba

Akaba er den femte største byen i Jordan og huser ca. 80 000 innbyggere. Byen har blant annet et arkeologisk museum, et fort og skulpturparken Ayla. Aqaba har også verdens 6. høyeste frittstående flaggstang, som er 130 meter.  Byen har en koselig gamleby som er verdt et besøk. Av butikker er det mest gullbutikker i tillegg til krydder, markeder og typiske souvernir-sjapper.

Ved marinaen ligger en fiskerestaurant som er verdt et besøk. Her fikk vi blant annet servert en deilig Mezze (mange forskjellige småretter). Fiskerestauranten var en av de to restaurantene vi fant, som serverte alkohol.

Aqaba, Jordan
Aqaba, Jordan

Markedene i gamlebyen bød blant annet på krydder

Til å være et muslimsk land er ikke Jordan av de mest ekstreme men vi fikk likevel merke at det er greit å dekke seg litt til, spesielt når man er ute i byen på kveldene. Hotellene og enkelte restauranter i byen har alkoholservering. Det finnes også sprit-butikker hvor ikke-muslimer kan handle alkohol.


Selv om Jordan er et muslimsk land produseres det vin 

Severdighetene i Jordan

Jordan har mye å by på. Dette er noen av de viktigste stedene man bør få med seg.

  • Aqaba
  • Petra
  • Wadi Rum
  • Dødehavet
  • Eilat by (Israel)

Oltidsbyen Petra – i hjertet av Jordan

Utenfor hotellet ble vi kjent med en taxisjåfør som vi avtalte skulle kjøre oss til Petra. Petra var en oldtidsby, Nabateernes hovedstad og senter for karavanehandel. Byen hadde sin storhetstid år 300 f.kr. til ca. år 400 e.kr. og er kjent for fasader og huler som er hugget direkte ut i fjellet. Petra er valgt som et av de moderne underverkene (UNESCO) og er absolutt verdt et besøk.

Petra, Jordan

Vi hadde kun satt av en dag her men ser i ettertid at vi godt kunne brukt både to og tre dager. Inngang til byen er gjennom Siq, en smal kløft, over 1 km lang, som flankeres på hver side av kraftige, 80 meter høye klipper. Bare å gå gjennom Siq er en opplevelse i seg selv. Fargene og formasjonene til bergartene er blendende. Når du kommer til slutten av Siq, ser du ditt første glimt av Al-Khazneh (Treasury). Dette er en inspirerende opplevelse. En massiv fasade, 30m bred og 43m høy, skåret ut av det rene, mørke rosa fjellet som gjør alt rundt det veldig lite. Bygningen ble utskjært i begynnelsen av 1. århundre som grav til en viktig Nabataean-konge.

Vi valgte å gå helt til toppen og videre rundt og fikk en fantastisk utsikt. I temperatur på 30-35 grader er det ingen tvil om at det ble varmt. Det var mulig å leie esler for å komme seg til toppen men vi valgte  å gå. Vel nede igjen ble det likevel en tur på esel.

Petra, Jordan
54916_10151233330440306_1710941858_o
Petra, Jordan
Petra, Jordan
63186_10151233172320306_333774074_n
Petra, Jordan

Petra, Jordan
Reisefølget samlet foran Al-Khazneh

WADI RUM – ørkenen i Jordan

Wadi Rum, Jordan
I gamlebyen ble vi kjent med guiden Mohamed Wad Ram, som tilbød guidet tur til Wadi Rum. Wadi Rum er et ørkenreservat et par timers kjøring fra Aqaba. Mest kjent er fjellet der filmen Lawrence of Arabia ble filmet.

Vi ble guidet rundt i det vakre landskapet, red på kameler og avsluttet med middag i en beduinleir. Dette er et fantastisk, tidløst sted. Her er det været og vindene som har formet de imponerende fjellformasjonene, så elegant beskrevet av T.E. Lawrence som “enorm, ekko og guddommelig …”De stiger opp fra bakken  til høyder på 1750m.

Vandrere kan nyte stillheten i vakre omgivelser. Eller man eller utforske fjell og vannhull hvor man oppdage 4000 år gammel steintegninger, og mange andre spektakulære skatter.

133672_10151233163555306_1094203423_o
51959_10151233158140306_685198115_o
Wadi Rum, Jordan
Wadi Rum
Joran_wadi rum
Wasi Rum, Jordan
56271_10151233158550306_770991738_o
Wadi Rum, Jordan
IMG_0470
Wadi Rum, Jordan

Beduiner er nomadiske arabere. De snakker arabiske dialekter og er muslimer. Selve betegnelsen beduin stammer fra det arabiske ordet badawī, «ørkenboer», det vil si «nomadiske beboere i ørkenen».

Mange muligheter i Wadi Rum  

Det finnes flere muligheter for å utforske Wadi Rum. Lei eventuelt 4×4 kjøretøy, sammen med sjåfør / guide, og kjør deretter i to-tre timer inn i Wadi, for å utforske noen av de mest kjente områdene. Alternativt kan man leie en kamel og guide. Avtal varighet av turen på forhånd.

Legg gjerne inn et stopp under stjernene i et Bedouintelt, og nyt ett tradisjonelt leirbål med arabisk musikk. Alt dette mens man er kledd i autentiske drakter.

Wadi Rum, Jordan

Eilat

Grensen til Eilat ligger kun 5 minuttes kjøring fra Aqaba og vi bestemte oss for å ta en halv dag i Israel. Det fungerer ved at man tar taxi til grensen, passerer to grensestasjonen til fots for så å ta taxi på Israelsk side, inn til Eilat.

56622_10151222550410210_954281170_o
134591_10151233294485306_1991658301_o
57424_10151233297320306_1528418316_o

Passering ut av Jordansk sone var ikke noe problem men spesielt jeg fikk problemer med å passere Israelsk grense. Passet måtte vises opp til flere ganger og jeg ble tatt til side og måtte svare på spørsmål om både far og bestefar. I tillegg til detaljert avhør om hva jeg gjorde i Jordan, hvorfor jeg ville inn i Israel, hvorfor vi var på ferie på denne årstiden osv. Alt dette mens to stykker peker med maskingevær. Omsider ble de fornøyd og jeg fikk passere.

Eilat, Israel.

Vel over på israelsk side ble det bestilt taxi. Turen inn til Eilat tok kun 5 minutter. Kontrastene til muslimske Jordan var store. Eilat var så vestlig som noe med store shoppingsenter, fine badehoteller og diskoteker.


Kontraster fra Jordan

Etter litt vestlig påfyll var det på tide og finne en taxi og returnere til Aqaba. Grensestasjonene stenger kl. 19. Rekker man ikke det må man overnatte.

Dødehavet

Uten tvil et av verdens mest fantastiske steder med dramatisk vakkert landskap, 400 meter under havnivå. På det laveste punktet på jordens overflate mottar sjøen en rekke innkommende elver, inkludert Jordanelven. Når vannet når Dødehavet, er det landlåst og har ingen steder å gå, slik at sjøen fordamper en tett, rik, salt- og mineralsk masse. Denne brukes til industri og jordbruk.

Dødehavet er kjent for sitt saltholdige vann, ca. 33% som er ofte 10 ganger saltere en vanlig sjøvann.

Mujib Reserve of Wadi Mujib
Mujib Reserve of Wadi Mujib – Arnon, 410 m under havet

Vannstanden har sunket drastisk de senere årene og saltinnholdet har økt. For å hindre uttørking av Dødehavet samarbeides det om redningsaksjoner fra de to landene Israel og Jordan. Planene går ut på å bygge en kanal fra Aqaba.

Dødehavet, Jordan
Magisk salt vann 

Tradisjon tro valgte vi å smøre oss inn med den minerallrike leiren fra Dødehavet, som skulle gjøre oss 10 år yngre.

-> Vil du lese mer i vår guide om Dødehavet?

Hvordan reise til Dødehavet?

Dødehavet ligger ca. 3,5 timers kjøring fra Aqaba. Man kan velge å melde seg på organiserte turer som ofte inkluderer lunsj og shopping av dødehavsprodukter eller man kan leie sjåfør og dra på egenhånd.

Fakta om Aqaba, Jordan

Flyreise
Du flyr enklest via Amman. Apollo har også charterturer i vinterhalvåret. SAS har satt opp turer fra Stockholm til Eilat (Israel). Dette krever taxi over grensen til Jordan.

Temperatur
Det kan fort bli for varmt i sommermånedene og det anbefales heller å reise vår/høst.

Shopping
Kjøp klær, gull, smykker, krydder i souken

Annet
* Dykking i Rødehavet kan være en fin opplevelse. Masse fiskearter i forskjellige farger og vakre koraller.

* Båttur til Egypt er også en populær aktivitet.

Bosted
Snittprisen for rom i Aqaba ligger på 3-400,- kr natten for rom på et 3* hotell og opp til 1500 kr for rom på et 5* hotell.

Skreddersydd reise
Med reisebyrået Awayzing Travel kan du planlegge din indviduelle reise til Jordan uten bekymringer.

Linker
Visit Jordan
Kempinski Aqaba

.    
Aqaba ligger nederst i det lyse feltet på kartet

Andre reisetips!


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

12 Comments

OnTrip.dk · 28. January 2018 at 18:04

Tak fordi du tog mig med tilbage til Jordan og Aqaba. Jeg er vild med Jordan, det er sådan et skønt rejseland. Især Petra og Wadi Rum er jeg ret vild med. Sjovt vi har også boet på det sammen hotel som jer den ene af gangene vi var i Jordan. Vi synes, der var et ret lækkert hotel.

/Annette

Iselin Renée · 28. January 2018 at 19:31

Det så ut som en spennende tur 🙂

Rundt Ekvator · 28. January 2018 at 22:02

Det var utrolig flott der, Iselin 🙂

Rundt Ekvator · 29. January 2018 at 17:19

Ja, det er et flott sted som jeg gjerne reiser til igjen 🙂

Mette i reisebloggen urbantoglandlig · 29. January 2018 at 20:06

Ser veldig spennende ut. Petra skulle jeg gjerne vært i.

Rundt Ekvator · 29. January 2018 at 23:34

Petra er absolutt et sted som er verdt et besøk 🙂

Renates Reiser · 4. February 2018 at 11:12

Flotte bilder og herlig lesing! Mitt første møte med Jordan var også i Aqaba, og mange av de samme utfluktene som dere gjorde. 😀 Haha, hvis man søker på “dødehavet” på google, kommer bildet av meg og broren min som ligger å flyter opp som første bilde (av en eller annen grunn). xD

Jeg synes i grunn det er rart at ikke flere mennesker drar til Jordan, det er jo på mange måter et fantastisk land – og så nært Norge!

Rundt Ekvator · 4. February 2018 at 11:56

Ja, Jordan er et utrolig herlig land som jeg gjerne kunne reist til igjen. Hehe:) artig med et bilde av dere da. Jeg måtte inn å sjekke 🙂

Christine - 29° · 5. February 2018 at 21:41

Vilka fina bilder och vilken härlig resa! Skulle gärna resa dit. 🙂

Marianne - Glimt av verden · 7. February 2018 at 23:05

En tur til Jordan, spesielt Petra og Wadi Rum, står høyt på ønskelisten min. Hadde ikke hatt noe i mot et gjensyn med Dødehavet heller, det er virkelig spesielt å flyte rundt der.

Rundt Ekvator · 11. February 2018 at 20:00

Takk skal du ha. Ja, det var utrolig fint der 🙂

Rundt Ekvator · 11. February 2018 at 20:03

Ja, det var utrolig fint der. Jeg kunne for eksempel tenkt meg å gå fotturer i Wadi Rum. Godt at vi har noe til gode også 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.