Tiden ser ut til å ha stått stille i Bandipur. Isolert i fjellene finner du en av Nepals mest sjarmerende byer.

På vei fra Kathmandu til Pokhara overnattet vi en natt i denne vakre landsbyen. Stedet har en helt spesiell atmosfære i vakre naturomgivelser.

Bandipur, Nepal

Bandipur var fra tidligere en travel by på handelsruten mellom India og Tibet. Etter at hovedveien mellom Kathmandu og Pokhara kom på 1960-tallet, ble den lille byen så og si isolert i fjellene. Folketallet sank og turisme ble det nye satsningsområdet. 

bandipur11
bandirpur15
bandipur 3
bandipur18

Selve hovedgaten Dumre Bandipure road, er bare 200 meter lang, og omgitt av 2 og 3 etasjes hus på hver side.

På baksiden av husene går fjellsiden bratt ned, og hagene er kun tilgjengelig ved bruk av trapper. Det er gjort mye for å bevare magien når de har utviklet byen, og bygningene er et levende museum av Newari-arkitektur. I gågatene er det koselige kafeer med uteservering og restauranter. Gatene har også mange butikker, templer og overnattingsteder.

Hovedgaten i Bandipur

Vi var ikke like komfortable med at disse damene skulle bære bagene våre fra bilen og frem til gjestehuset. Bandipur er fullstendig fri for biler.

Nattlivet er rolig i Bandipur. Strømmen går til stadighet og klokken 22 er det stille og mørkt på de fleste restauranter og utesteder. På gjestehuset sto det lommelykter på alle rom. Det er å anbefale å ta med seg disse når man er ute på kveldstid.

Isenkram i Bandipur, toalettruller må kjøpes inn

Sjarmerende butikker som tilbyr det aller meste.

Attraksjoner og opplevelser i Bandipur

I Bandipur nasjonalpark som er på nærmere 900 km2 er det mulighet for blant annet elefant ridning, besøk i elefant camp samt  jeep-safari. Nasjonalparken ble opprettet som et tiger reservoar i 1973. I området finnes blant annet bengaltigere og leoparder, hjort og gaur. Fra området rundt Bandipur er det utsikt til mange av de storslåtte fjellene i Himalaya, så det er en vakker og populær natur å trekke i.

I og rundt landsbyen kan man besøke Bindyabashini-tempelet, biblioteket i landsbyens sentrum, Raniban – Queen’s Forest, Siddha Cave eller ta en vandretur til Ramkot Village. Dette er en nesten isolert landsby. En times spasertur vest for Bandipur ligger det en silkegård, som også kan besøkes. Man finner også et flott utkikkspunkt med utsikt ned til Bandipur og dalen.

Vakre Bandipur

Tempel

Oppsummert 

Den lille fjellbyen Bandipur gir deg en spennende kultur og historie. I tillegg får man en fantastisk utsikt. Byen er ren og pen med lite søppel, i motsetning til mange andre steder i Nepal.

Frodig og vakkert

Fakta om Bandipur

De fleste innbyggerne tilhører den etniske gruppen Newar. Mye av bygningsmassen er utført i Newar-arkitektur. Les mer om Newar her.

Antall innbyggere:  15 591(2011) 
Høyde over havet: 1030 m
Avstand fra Kathmandu: ca. 140 km
Hvordan komme seg dit: Buss eller bil med sjåfør fra Kathmandu eller Pokhara
Overnatting: Det er mange gjestehus og hoteller både i byen og utenfor
Priser fra NOK 150,- per natt
Beste tidspunkt å reise: Oktober til mai

Les om hvor vi overnattet i Bandipur

Hotel Gaun Ghar – Bandipur

Her finner du andre artikler fra Nepal


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

8 Comments

OnTrip.dk · 18. August 2018 at 15:10

Jeg kunne da godt tænkte mig at opleve Bandipur, for der ser hyggeligt ud. De udsigter til bjergene ville jeg da kunne sidde på en cafe og kigge på hele dagen. Jeg kan godt forstå at du ikke var komfortabel over at de små kvinder skulle bære jeres bagage. Jeg tror også at jeg ville have det svært med det. Tak fordi du tog mig med til Bandipur, Laila.

/Annette

Rundt Ekvator · 18. August 2018 at 15:17

Takk for tilbakemelding 🙂 Ja, det var en utrolig fin utsikt der og veldig koselig landsby 🙂
Ja, følte meg ikke helt komfortabel med at dissse små damene skulle bære så tungt. Det rare var at når vi kom til hotellet så var det jo en ung mann der (sønnen) + eieren (mannen til en av damene?) . Hvorfor kunne ikke de bære, tenkte jeg da. Men det har kanskje noe med tips å gjøre. At man gir mer til disse damene en man ville gjort til en mann? Rart var det.

Renates Reiser · 20. August 2018 at 20:03

Dette så og hørtes ut som et spennende sted! Naturen ser utrolig vakker ut, og det virker som man kan ta seg til svært mye på dette lille, isolerte stedet. Skjønner godt at du var ukomfortabel med at kvinnene skulle bære bagasjen, men de virker utrolig sterke for sin beskjedne størrelse!

Rundt Ekvator · 21. August 2018 at 07:20

Det var en utrolig fin by. Det må ha vært rart for dem når veien ble lagt om. Mye renere en resten av Nepal var det også. Ja, rart at de sender disse damene til å bære bagene våre. Det var jo ikke akkurat trillekofferter heller, men tunge bager for mange slags opphold i 14 dager. jaja..

GlobetrotterElisa · 21. August 2018 at 08:18

For et flott sted! Jeg blir så glad og inspirert av å se så vakre bilder fra et nydelig land (som jeg ennå ikke har besøkt). Og jeg skjønner veldig godt at du blir ukomfortabel når kvinnene skal bære bagasjen – og ikke nok med det, de tar jo to bagger i slengen!

Rundt Ekvator · 21. August 2018 at 17:15

Ja, utrolig vakkert der. Så var det så deilig at det var rent og pent i motsetning til mange andre steder i Nepal.
Jeg tror nok det var en tanke bak med at dissse kvinnene bar, er at de ofte får mer tips enn en mann ville gjort (noe de også fikk). Men når vi kom til hotellet og både sønnen og mannen til hun ene var der, ble det litt kleint 😉 Takk for tilbakemelding 🙂

Reiselykke · 13. October 2018 at 18:21

Hei!
Der så det fint ut, flott natur. Helt sikkert et interessant sted å besøke. /Mette

Rundt Ekvator · 18. October 2018 at 07:10

Det var et speseilt sted. En gang gjennomfartsted for mange reisende og så stopper alt opp når veien blir lagt om. Absolutt fin natur også 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.