Det er den tiden på året da vi henger de nydeligste julekuler på treet. Men har du noen gang lurt på hva slags juletradisjoner som ligger bak denne pynten? 

Den “moderne” juletretradisjonen antas å ha oppstått i det 16. århundre i Tyskland, hvor små eviggrønne trær ble dekorert med stearinlys, epler, nøtter og bær. Over tid integrerte de kristne dekorerte trær i hjemmene sine under julehøytiden. Tradisjonen begynte så å spre seg over hele Europa. Vi kaller det juletrær, men bevis tyder på at bruken av å pynte hjemmet med eviggrønne grener under vintersolverv, kan dateres så langt tilbake som de gamle egypterne.

Julekuler og juleletradisjoner

 

Julekuler

De første julekulene som ligner de vi kjenner i dag, ble laget i 1847 av den tyske glassblåseren Hans Greiner. Han hadde ikke råd til frukten og nøttene som den gang var typiske dekorasjoner. Han brukte derfor glassrester som han hadde til overs etter å ha fullført sine vanlige jobber, og laget små glassballer for å glede sine barn.

Dekorasjonene ble populære, og skikken spredte seg snart til resten av Tyskland, Storbritannia og Amerika før den spredde seg rundt om i hele verden.

Juleglitter og juletradisjoner

Glitter stammer fra Tyskland på begynnelsen av 1600-tallet, men det var ulikt glitteret vi bruker i dag. Da var det riflet sølv som ble hamret til det var tynt, så kuttet i strimler. Det er ukjent hvem som oppfant det, men det var så populært at etterhvert måtte det maskiner til for å holde tritt med etterspørselen. Til slutt innså folk at røyken fra julestearinlys forårsaket at glitteren ble svart, så senere ble versjoner laget av tinn og bly. Dette viste seg å være for tungt til et juletre. Britene overtok etter hvert, og kom opp med det sølvglitteret vi bruker i dag.

julekuler
1869216-9-1420038147134

Norske juletradisjoner

Julekulene skulle opprinnelig symbolisere  jordkloden, og i gamledager var julekulene tynne og laget av glass. Dette skulle minne oss på at jordkloden er skjør, og må tas godt vare på. Papirlenkene på treet skulle symbolisere et vennskapsbånd, og at alle på jorda hører sammen. Etter andre verdenskrig ble det populært å pynte treet med det norske flagget. Mange fikk på den tiden et behov for å vise at Norge var blitt selvstendig. 

Før juletreglitteret ble oppfunnet ble det pyntet med en type lav. Dette skulle minne oss om Guds åpenbaring.

julekuler
juletrepynt
julekuler
juletradisoner og julekuler
julekuler
julekuler
juletradisjoner og julekuler
IMG_1052
julekuler

Egne juletradisjoner med julekuler fra alle verdens hjørner

I steden for å kjøpe suvernier når vi er ute å reiser, har jeg gjort det til en vane og kjøpe med en julekule/ornament hjem. Noen står det navn på, andre ikke. Det er alltid hyggelig å henge opp pynten hver jul, og mimre om turene vi har vært på. Nye kommer til etter hver reise. 

Med årene har det blitt en anselig samling og selv om ikke alle er like fine, forteller de en historie om stedene vi har besøkt. 

1869216-9-1420038213960
julekuler
julekuler
julekuler

Har du noen juletradisjoner? Julepynt, dekorering eller julen generelt?

Julekuler og juleletradisjoner

Mer om juletradisjoner

Andre artikler som kan inspirere

Categories: Reise

Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

12 Comments

frodith · 23. December 2017 at 15:46

Så koselig å vite litt om historien bak 🙂

Rundt Ekvator · 23. December 2017 at 15:50

Det er alltid artig å vite litt om bakgrunnen for ting. Takk for hyggelig tilbakemelding og riktig god jul til deg 🙂

GlobetrotterElisa · 24. December 2017 at 11:24

I min barndom hadde vi alltid norske flagg på juletreet, men jeg visste ikke historien bak. For noen år siden tenkte jeg også på at jeg alltid skulle ha en julekule fra hvert land jeg besøkte, men så slo jeg det ifra meg siden jeg aldri hadde juletre hjemme i min egen leilighet. I fjor endret jeg den tradisjonen og hadde juletre hjemme for første gang. Så nå skal jeg nok begynne å se etter julekuler når jeg er ute å reiser (eller noe annet hyggelig man kan henge på juletreet). God Jul 🙂

Rundt Ekvator · 24. December 2017 at 14:00

Ja, jeg er også vokst opp med norske flagg på treet men har av en eller annen grunn ikke videreført den trenden. Lykke til med samlingen av julekuler eller annen pynt til treet:-) Riktig god jul til deg også 🙂

OnTrip.dk · 25. December 2017 at 09:56

Sikke et spændende indlæg, Laila – der var mange ting jeg ikke vidste 😉
Rigtig god og hyggelig tradition at du køber julekugler fra hele verden. Det er meget smukke og hvor må det være hyggeligt at pynte træet og mindes alle de steder du har rejst.

Forsat god jul, Laila og tak for et god indlæg.

/Annette

Rundt Ekvator · 26. December 2017 at 01:32

Takk for hyggelig tilbakemelding, Annette. Ønsker deg og dine en fortsatt god jul 🙂

Renates Reiser · 30. December 2017 at 12:34

Så interessant å lese, og så mange flotte julekuler dere har! Det hørtes jo helt genialt ut å kjøpe slike som suvenirer fra reisene. Sikkert veldig koselig når julen kommer og dere kan mimre tilbake på turene kulene ble kjøpt på. 🙂 Håper dere har hatt en fin jul, og godt nyttår!

Rundt Ekvator · 31. December 2017 at 08:10

Takk for tilbakemelding. Det er en fin “hobby” 🙂 Etter å ha dratt med meg all verdens rare souvernier hjem fra turer i mange år, var det greit å finne på noe nytt 🙂 Riktig godt nyttår til deg også 🙂

Marco Lingbeck · 26. May 2018 at 16:32

Pretty great post. I simply stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing for your rss feed and I am hoping you write once more soon!

Rundt Ekvator · 19. June 2018 at 06:25

Many thnaks 🙂

Tina Reiser · 21. December 2019 at 15:55

Spennende å lese om historien til julekulene, mye her jeg ikke visste fra før 🙂 Og veldig gøy at dere kjøper julekuler når dere er på reise. Koselig med et tre som er helt unikt pyntet for dere.

Vi har fortsatt norske flagg som vi pynter juletreet med, men har aldri tenkt over hvorfor. Ellers setter vi etter tradisjonen ikke opp juletre før lille julaften og får julesokk 1. juledag (er vel ikke for gammel for julesokk enda? Hehe 🙂 )

Vil ønske dere en god jul og et godt nyttår!

Rundt Ekvator · 22. December 2019 at 08:07

Hei Tina. Koselig at du likte historien om julekulene. Etter å ha dratt med oss mye unødig fra turer rundt om i verden fant vi ut at julekuler var mer nyttig. Artig å ta de frem og mimre litt 😉 Flagg er koselig og muligens noe jeg bør innføre. Husker godt vi hadde det hjemme i barndommen. Juletreet kommer ofte opp tidligere her men i år er vi litt på etterskudd og planen er å få det opp i dag. Har fått pyntet litt ellers, i vertfall. Det er bra med faste tradisjoner. Det var alltid lille juleaften for juetreet i bardommen også, husker jeg. Julesokk er koselig. Fint å ha noe 1. juledag også 🙂 Det høres ut som noe man aldri blir for gammel for 🙂 🙂

Takk for julehilsen. Riktig god jul og godt nyttår til dere også 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.