Når man reiser til Nepal er  det fort gjort å fokusere på de store byer og severdigheter som Kathmandu, Pokhara og Himalaya. Ikke overse Lumbini!  Som Buddha sitt fødested er dette et av verdens store pilgrimsmål. Hvis du i tillegg er interessert i historie, åndelighet eller arkeologi, bør du absolutt legge til Lumbini på ønskelisten.

Du finner Lumbini i lavlandet ved Nepals Terai-sletter, så det er best å besøke byen i de  kaldere vintermånedene. Vi var der i juli og hadde temperaturer opp mot 40 grader. 

READ IN ENGLISH

Lumbini, Buddhas fødested

Hva kan du forvente av Lumbini?

Lumbinis globale betydning kommer fra det faktum at prins Siddharta Gautama – senere kjent som Buddha  – ble født her for 2500 år siden. Hele Lumbini er på UNESCOs verdensarvliste. En rekke buddhistiske templer, klostre, hellige hager- og trær, stupaer og plassen hvor Buddha ble født, kan besøkes. Det er ingen butikker, restauranter eller hoteller som kan bygges innenfor denne hellige sonen.

Bønnflagg, Maya Devi tempelet, Lumbini

Bønnflagg utenfor Maya Devi tempelet

Maya Devi Temple

Tempelet anses som et av de mest hellige stedene på jorden, da det refereres som Lord Buddhas fødested. Det står ved siden av et hellig basseng (kjent som Puskarni) og ved en hellig hage. Det sies at her tok den nyfødte prins sine første syv trinn og ga en fredelig melding til menneskeheten. Dette skjedde i Sal grove, som nå er fokuspunktet til Lumbini Garden. 

 De arkeologiske restene fra fødestedet er bevaret inne i bygningen, der det ikke er tillatt å ta bilder. Maya Devi tempelet, Lumbini De arkeologiske restene på områdene utenfor er datert til det tredje århundre. Maya Devi tempelet Utenfor tempelet er tusenvis av bønnflagg drapert mellom trærne. Hver farge representerer et element – luft, ild, vann, vind og jord. De henges opp høyt, så bønnene bæres av vinden. Bønnflagg utenfor Maya Devi tempelet, Lumbini

Great Lotus Stupa – Lumbini

Denne virkelige ekstragevante stupaen er basert på Buddhas lære og går tilbake til skrifter fra den store tibetanske læreren Rigzin Choskyi Drakpa. Great Lotus Stupa, Lumbini  Utforming og stil har vært i samsvar med prinsipper som går tilbake tusenvis av år, helt tilbake til Buddhas tid. Både selve stupaen og landskapsarbeidet rundt, er noe av det mest fantastiske vi har sett. Foruten hovedhallen og selve stupaen, er det innkvartering for 15 munker her. Great Lotus Stupa, Lumbini

Tempel i Nepal
Mandalas, Lumbini
Mandala i et tempel, Lumbini Nepal
Lumbini16

Utsmykning og malerier både innvendig og utvendig er utrolig vakre. Inne i tempelet er det en behagelig og rolig stemning. Great Lotus Stupa Bønnehjul, for å spre åndelige velsignelser og velvære. Mantraet – Om Mani Padme Hum – er tradisjonelt skåret ut på bønnehjul, og man kan lese bønnene ved å dreie bønnhjulet. Hagen har fire av disse bønnehjulene, ett mot hver av himmelretningene. Bønnehjul, Great Lotus Stupa Hør mantraen her: om-mani-padme-hung Meningen med stavelsene:

Om – “hail”, a sacred sound and the first uttered out loud in the newly created universe
Mani – jewel or bead
Padme – lotus flower
Hum – the embodiment of enlightenment Great Lotus Stupa

Zhong Hua Chinese Buddhist Monaster

Elegante kloster som er et av de mest imponerende bygninger i Lumbini. Bygget gjennom en inngangsport flankert av hunder av Fo, ser det elegante pagode-klosteret ut som en liten Forbudt By.

Zhong Hua Chinese Buddhist Monaster, Lumbini 

Den indre gårdsplassen er en oase av fred og harmoni og du kan se munkene gå rundt.

Zhong Hua Chinese Buddhist Monaster

Lumbini
Lumbini2527
Statue i Tempel, Lumbini
Lumbini28

World Peace Pagoda

I Lumbini finnes en av verdens fredspagodaer, og den er av de største  stupaene i verden. 

Stupaen ble bygget som en kampanje, av den japanske buddhistiske predikanten Fujing, for å konstruere verdensfredsstupas i ulike deler av verden. Det sies at svært få turister unngår å få med seg et besøk her.  Det gjorde altså vi. Både det at den ligger litt utenfor allfarvei og varmen, gjorde at vi valgte vi å se den på avstand. 

World Peace Pagoda. Lumbini

Eternal Peace Flame kan sees i forkant. Den evige flammen ble tent i 1986 for å feire det internasjonale år for fred. Det symboliserer den ubøyelige innsatsen for å skape fred og harmoni i verden og ble hentet fra USA. Fredsstupaen kan sees som en liten prikk i, enden på elven.

Det er fullt mulig å gå fra tempel til tempel, men spesielt på varme dager er det lurt å velge en Rickshaw-tur i stedet.  Lumbini

Vis respekt

Bruk klær som uttrykker respekt for områdets hellige natur. Sirkulere stupaene og andre hellige gjenstander i retning med urviseren. Bevar freden og roen, og ikke rop eller snakk høyt. Ikke klatre på statuer eller andre hellige gjenstander. Ta alltid av skoene før du går inn i templer og på hellige områder, selv om det er utendørs. Det er røyking forbudt inne på de hellige områdene.

Lumbini

Dette er kun et lite utvalg av hva man kan gjøre. I Lumbini kan man besøke over 25 internasjonale buddhistiske klostre i tillegg til å studere buddhisme og meditasjon. 


Fakta om Lumbini

Hvor: Lumbini, Nepal
Folketall: 72 000 (2011)
Hvordan reise hit:  
Bil med sjåfør (ca.5 timers kjøretur fra Pokhara) eller en kort flytur fra Kathmandu

Overnatting: Fra ca. kr. 70,- per natt i lodgene til dyrere hoteller til over 1000 kr. natten. Lumbini er en populær destinasjon for pilegrimer, så spesielt i høysesongen bør man booke rom på forhånd.  
Høyde over havet: 150 moh
Klima:
Subtropisk
Beste tidspunkt for å reise:
Oktober – mai

Buddhismen er den eneste av verdensreligionene der det ikke finnes en allmektig gud. 

Viator tilbyr mange spennende aktiviteter i Lumbini, og kan være et godt alternativ (affiliatelenke).

Likte du artikkelen? Del den gjerne ved hjelp av knappene under 🙂


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

12 Comments

annebe · 8. September 2018 at 16:17

Er jo sååå mange flotte steder dere er 🙂 Her var det mye flott og fargerikt dekorerte bygninger og skulpturer.. tipper dere tar med dere masse inspirasjon hjem fra di ulike stedene.. :))” Fine folk” ser dere ut til å være også .. God helg videre <3 Annebe

OnTrip.dk · 8. September 2018 at 16:58

Sikke dog et spændende sted, Laila og tak fordi du gav mig en viden som jeg ikke havde 🙂 40 grader puha det er varmt.
Dejlige billeder 🙂

/Annette

Rundt Ekvator · 8. September 2018 at 23:52

Takk skal du ha, Anne 🙂 Ja, det ene tempelet er noe av det flotteste jeg har sett. En kjempefin tur 🙂

Rundt Ekvator · 8. September 2018 at 23:53

Takk, Annette. Ugh.. ja, det var i det varmeste laget 🙂 Heldigvis har man air condition inne. Men det gikk tross alt greit. Det var jo så varmt her hjemme i sommer også ;.)

GlobetrotterElisa · 10. September 2018 at 10:21

Så spennende sted! Jeg er veldig fascinert av buddhismen og hit kunne jeg absolutt tenkt meg å tatt en tur. Kan jo fort bli litt utfordringer i den varmen der ja! Flotte bilder 🙂

Desirée travels · 10. September 2018 at 14:52

Lumbini, altså, det så jo bare vanvittig flott ut! Dit kunne jeg gjerne tatt meg en tur, altså. 🙂 Elsket alle detaljene og hvor forseggjort det så ut. Nå ble jeg inspirert.

Rundt Ekvator · 10. September 2018 at 22:46

Ja, det var en utrolig oppplevelse. Så mye flott å se! Jeg har også falt mer og mer for buddhismen. Liker veldig godt levesettet. Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂

Rundt Ekvator · 10. September 2018 at 22:50

Ja, det er utrolig hvor vakkert og forsegjort alt er. Av alle stedene i Nepal var det nok dette stedet som gjorde mest inntrykk 🙂 Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂

ligaya · 15. September 2018 at 10:03

veldig interessant og veldig fint sted.

Rundt Ekvator · 15. September 2018 at 14:00

Ja, det var flott. Så mange vakre templer og stupaer 😉

Reiselykke · 17. September 2018 at 06:12

Hei, Laila
Interessant og fin sak. Flotte bilder. Dit vil jeg gjerne dra!

Hilsen Mette ~ Reiselykke

Rundt Ekvator · 17. September 2018 at 06:35

Takk skal du ha, Mette! Det var utrolig fint der 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.