Kystlinjen i Risør kjennetegnes av steinete utskjæringer, små bukter og skjermede viker som gir vakker utsikt over havet og landskapet rundt. Er du på vei langs kysten og passerer Risør er det flere gjestehavner, og mange gode uthavner. 

Skjærgården består av over 200 små øyer og holmer, hvorav mange er ubebodde, og tilbyr en fredelig flukt fra bylivets kjas og mas.

På 1930-tallet ble holmer og skjær utenfor byen kjøpt opp, og skjenket kommunen. Betingelsen var at skjærgården for all fremtid skulle være tilgjengelig for allmennheten. Det gjør at øyene er lite utbygde, og sikrer god tilgjengelighet.

Uthavner, Risør

Du kan se kart over stedene som er omtalt nedenfor. Husk båtsportkart for å seile trygt!

Klikk øverst til høyre på kartet for å åpne det i google my maps.

Gjestehavner i Risør

Risør har 4 gjestehavner, hvorav Risør Gjestehavn er åpen hele året. Per nå er det kun mulig å bunkre drivstoff på østsiden på Holmen, ved Risør Fiskemottak.

Risør gjestehavn

Kommunen har satset stort på båtgjester de senere årene, og har bygget ut med flere plasser. Gjestehavna ligger sentralt i sentrum, og det er Risør Seilforening som er vertskap. Den er også bemannet med havneverter som er behjelpelig med anvisning av plass og fortøying. Det er et fint serviceanlegg på Damskipsbrygga, rett ved Akvariet. Her finner man vaskerom, dusj og toaletter. Det er fri trådløs WiFi.

Risør gjestehavn har også 6 plasser på pir 8 på Solsiden som kan forhåndreserveres ved å benytte applikasjonen “Marina Booking”.  Ved å benytte denne tjenesten er prisen kr. 450, uansett størrelse opp til 42 fot.

Gjestehavnen holder også åpent om vinteren. 
Risør gjestehavns webside

Stangholmen fyr gjestehavn

Hyggelig øy og gjestehavn med ca. 40 plasser som ligger på Stangholmen fyr, rett utenfor sentrum.

Sommerstid er det mange konserter som arrangeres ute på øya. Her er det også en god restaurant, kro og serviceannlegg med dusj og toaletter, vaskemaskin og tørketrommel. Det er kun sommeråpent, og sesongen pleier normalt å vare fra sankthans til trebåtfestivalen er over. 

Stangholmens webside

Finnøya seilsenter

Lun koselig sommeråpen gjestehavn ved innseilingen til Finnøysund, rett nord for sentrum. Gjestehavnen drivers av Risør Seilforening, og er betjent med havneverter. Stedet er veldig barnevennlig, og kan friste med strand og mulighet for å drive ballspill. Det er satt ut benker og grill for fri benyttelse, og det er Wi-Fi i høysesongen. Her finnes også en kiosk.

Det er servicebygg med toalett og dusj, og vaskerom med vaskemaskin og tørketrommel som kan leies. Strøm og vann er lagt til rette langs bryggene. Annlegget er tilrettelagt for rullestolbrukere, og har ca. 50 plasser.

I tillegg til det betjente anlegget på Finnøya kan man benytte bryggene på vestsiden, og bolter på nordsiden av øya.

Finnøya Seilsenters webside

Finnøya

Sørlandet Feriesenter gjestehavn

I Sandnesfjorden finner man Sørlandet Feriesenter som tilbyr utleie av hytter og camping. I tillegg finnes en gjestehavn med ca. 20 plasser. Som gjest har man tilgang til alle fasiliteter, på lik linje med camping- og hyttegjestene.

Av fasiliteter finner man flere oppvarmede badebasseng, toalett
, dusj, vaskemaskin, tørketrommel, butikk, kafe/restaurant, lekeplass, hoppepute, ballbinge, beachvolley, badestrand med badeflåter, renovasjon og strøm. Det er fine turmuligheter i området. Blant annet Jettegrytene på Sild.

Utenom skoleferien kan man booke plass på 37 15 40 80 eller epost til post@sorlandetferiesenter.no.

Vinteråpent: Nei

Sørlandet feriesenters webside

Risør

Uthavner i Risør

Ingen ting er vel mer avslappende enn å legge til på en av de vakre uthavnene i Risør skjærgård. Enten du er på jakt etter et fredelig tilfluktsted, en avslappende dag på stranden, vandring på øyene eller kanskje fiske? Skjærgården i Risør har mange muligheter.

Uthavner

Breibukt

Breibukt er et yndet utfartssted for lokalbefolkningen. Det er også et fint sted å ankre opp for natten. Bukta ligger på nordsiden av Store Vardøy, og du seiler inn fra nord. Breibukt består av 2 bukter, hvor den østlige er vår favoritt! Her er det barnevennlig med fin sandstrand, svaberg, grillområde og utedo. Man kan fortøye både med bolter og ved brygge. Det er grunt innover så det er lurt å fortøye godt til høyre for trebroen på midten av bildet nedenfor. 

Det er en forholdvis lun ankringsplass, men er utsatt ved vind fra nord. Noe bølger fra båter som passerer forbi i leden, må derfor forventes.

Breibukt

Perleporten

Perleporten er navnet på det nordre innløpet til sundet mellom Lille og Store Vardøya utenfor Risør. Går man gjennom her, kommer man til en liten oase. Dette er en utrolig flott bukt, og er like ved Flatholmen, der kronprinsparet har hytte. Her er det vakkert, idyllisk og barnevennlig med en fin liten strand.

Man kan ankre opp longside inntil fjellet på østsiden, eller dregge opp å gå inn mot land med bolter på vestsiden av løpet. Det er grunt fra det nordlige innløpet, så bare mindre båter kan ta seg inn fra den siden. Det er utsatt for vind både fra nordlig og sydlig retning. 

Bommen – Pjolter Bay

Bommen, eller Pjolter Bay som mange kaller dette stedet ligger på nordsiden av Lekerøy, rett øst for Risør. Det er en populær frihavn mellom noen holmer. Man kan gå inn både fra nordøst eller fra vest.  Det nord-østre løpet anbefales for seilbåter.

Du finner er kiosk og en brygge vest på Risøya, som ligger rett øst for Pjolter Bay. Her er det også fortøyningsmuligheter, dusj og toalett.

Inne i selve Pjolter Bay kan man dregge, og gå inn mot land med bolter (bilde nederst til høyre). Ved dregging er det en viss fare for å hekte seg fast i gamle moringer, så vær obs! Det er utsatt for vind fra nordlig retning.

Skibholmen (Verven) – Olavsholmen

Skibholmen, populært kalt Skallet ligger bare noen hundre meter utenfor Risør vis av vis Kastellet.  En fin bukt i Låkenesgapet.

På  sørsiden av bukta ligger en liten barnevennlig badestrand kalt “Skallet”. Her er det også stupebrett og søppelcontainer. Det finnes en utedo på nordsiden av øya. Området er populært for de lokale.

De fleste ligger med dregg og baugen inn mot svaberget. På nordsiden er det mulig å ligge longside, men sjekk kartet.  Det er utsatt for vind fra nordlig retning.

I bukta sør for Låkenesgapet mellom Skallet, Lyngholmen og Olavsholmen er det også fine ankringsmuligheter.

Skallet

Nye brygger på Brennholmen, Skibholmen og Olavsholmen

Det er hardt press på gjestebryggene i sentrum, spesielt i fellesferien. I fjor kom det opp trebrygger på Brennholmen, Skibholmen og Olavsholmen. Dette er kjempenyttig hvis du har jolle, eller har handlet det du trenger. Du sparer havneavgift, og har alikevel mulighet til å legge til rett ved sentrum.

Andre uthavner

 Blåser det mye er det flere fine viker å søke tilflukt i på nord-siden av Nordfjorden.

Med over 200 holmer og øyer er det mange fine plasser i Risørs skjærgård, og det finnes uendelige muligheter for å utforske og finne din favoritt. Et alternativ som bør nevnes er Sildholmen, like innenfor fyret når du kommer østfra. På nordsiden av holmen er det mulig å ligge longside.

Tilslutt ønsker vi å nevne Myren. Dette er en perle mot nord, når du kommer østfra, og ligger litt før fyret. Innseilingen kan være litt kronglete så det er viktig med gode sjøkart. Bukten deler seg i fire kiler vest for innløpet, og det er i den første kilen det er finest å ligge. Her får man panoramautsikt utover havet fra de flate svabergene.

Andre opplevelser i Risør


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.