PRESSETUR / Gjakova er både en by og et område i Kosovo. Gjakova by er det administrative senteret i distriktet med samme navn, Gjakova-distriktet. Distriktet dekker et større geografisk område og omfatter byen Gjakova samt omliggende landsbyer og landlige regioner.

Distriktet Gjakova er derfor et større område som inkluderer både urbane og landlige områder, noe som byr på en blanding av kulturelle, sosiale og økonomiske aktiviteter.

Hadum Mosque
Hadum-moskeen har en høy slank minaret som dominerer byens silhuett.

Gjakova by

Byen ligger i nærheten av grensen til Albania, og er en av de større byene i Kosovo med en befolkning på omtrent 94 000 innbyggere.

Historisk og kulturell betydning

Gjakova har en historie som strekker seg tilbake til middelalderen, og har vært et viktig handelssenter i regionen. Byen er kjent for sin gamle basar, “Çarshia e Madhe” (Den store basaren), som er en av de lengste ottomanske basarene på Balkan. Basaren har vært betydningsfull for byens økonomiske og sosiale liv. Det er et sjarmerende område fylt med håndverksbutikker, kafeer og tradisjonelle restauranter.

Gjakova er også kjent for sin distinkte arkitektur, med mange bygninger som reflekterer ottomansk påvirkning. Flere historiske moskeer og kirker pryder byen, inkludert Hadum-moskeen fra 1500-tallet, som er kjent for sin vakre arkitektur og rolle som et viktig religiøst senter.

Kultur

Byen har en sterk tradisjon for folklore og kultur. Det arrangeres ofte kulturelle festivaler, musikk- og danseforestillinger som viser tradisjonene i regionen. Gjakovas musikkskole er berømt i Kosovo, og mange av landets mest kjente musikere har studert der.

Natur og omgivelser

For de som er interessert i naturopplevelser, tilbyr områdene rundt Gjakova utendørsaktiviteter som fjellturer, sykling og piknik i det vakre landskapet i Kosovo. Hvis du vil melde deg på en organisert tur kan jeg anbefale reiseselskapet Vandring på Balkan.

Hadum-moskeen

Hadum-moskeen i Gjakova ble bygget i 1594, og er et arkitektonisk mesterverk med en vakker kuppel og en høy slank minaret som dominerer byens silhuett. Interiøret er minst like imponerende, med intrikate islamske kaligrafier og dekorasjoner, som gjenspeiler kunsthåndverk fra den tiden den ble bygget.

Hadum Mosque

Moskeen er et vernet nasjonalt monument, og står som et strålende eksempel på tradisjonell osmansk arkitektur. Den er i dag ansett som et nasjonalt monument, og tiltrekker seg seg besøkende fra hele verden.

I løpet av historien har Hadum-moskeen gjennomgått flere restaureringer og vedlikehold.

Vinkultur

Vindyrking i Kosovo, som strekker seg over mer enn 2000 år, deler historiske og kulturelle trekk med andre regioner på Balkan. Bevis på denne tradisjonen finner man i historiske dokumenter, stedsnavn, og arkeologiske skatter som alle vitner om en lang og betydelig vinproduksjonshistorie helt fra antikken.

I dag har Kosovo blomstret til et betydelig senter for vinproduksjon, drevet frem av geografiske fordeler som det gunstige middelhavsklimaet og fruktbart leirjord, som er ideelt for å dyrke druer av høy kvalitet. Dette har ikke bare styrket Kosovos økonomi, men også posisjonert landets vinindustri til å møte internasjonale kvalitetsstandarder.

Gjakova er kjent for sin nærhet til Rahovec, som er et av de mest fremtredende vinområdene i Kosovo. Rahovec-dalen alene står for en betydelig del av Kosovos vinproduksjon, med mange vingårder og vinproduksjonsanlegg.

Vi besøkte et vinproduksjonsanlegg og en vingård i Gjakova-distriktet.

Risons Distillery & Winery

Risons, Gjakova

Risons drives av Ylle Byci og hennes mann Butrint, og er et vinproduksjonsanlegg. Det er et forholdsvis ungt foretag som startet opp i 2020, men de har allerede rukket å vinne to priser under festivalen Wine & Stories of Berat 2023. Gullmedalje for Barda, en Riesling fra 2021, og bronsemedalje for rødvinen Kokë Kuqe 2021.

Vi fikk en fin omvisning av anlegget, og prøvesmaking av både viner, raki og likører.

I tillegg til vin produserer Risons også plummebrandy og druebrandy i tillegg til flere likører. De har ikke egne druer og frukt, så dette blir kjøpt inn til produksjonen fra andre leverandører.

Risons driver også et serveringssted. Vi fikk servert en herlig lunsj laget i stand av Ylle. Selvfølgelig med gode viner til! Et virkelig hyggelig besøk og vertskap.

 For reservasjoner: Ring +383 49 909 100 eller +383 49909 001. Risons er også på Instagram under kontoen @risons.winery

Stone Castle Vineyards and Winery

Neste stopp var Stone Castle. Dette er en anerkjent vingård i Kosovo, kjent for sin høye kvalitetsviner og vakre beliggenhet. Vingården ble bygget i 1952, og har siden 2006 vært i privat eie. Gården ligger ved foten av de majestetiske Rugova-fjellene, og vingårdens viner har vunnet anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt.

Stone castle, Gjakova

Vingården tilbyr blant annet guidet tur over to etasjer, nyte vinsmaking og utforske vingårdens område. Dessverre ble vår tid der knapp, vi rakk ikke engang en sniktitt i andre etasje. Men vi fikk smake på gode viner, og lært mer om prosessen og historien bak vingården.

Vinen fra Stone Castle er faktisk en favoritt blant de fleste restauranter og spisesteder i Kosovo, noe som gjør den svært populær blant gjestene.

Stone Castle er åpen daglig mellom 10.00 og 16.00, men kun etter avtale. Du kan booke avtale på hjemmesiden. De er også på Instagram under kontoen @stonecastlewine

Her finner du kart over stedene vi besøkte.

Også på denne delen av reisen fikk jeg nyttig informasjon fra vår guide Bekim Xhemili. Vi har lært om regionen, byen, og om severdighetene på en engasjerende måte. Bekim er sertifisert turistguide, og kan anbefales dersom du trenger en guide i Kosovo. Han har følgende kontaktinformasjon: Kosovo Local Guide

Til info var turen min sponset av Ministry of Foreign Affairs and Diaspora, Kosovo & Partners. Jeg var invitert av Kosovos ambassade i Oslo.

Andre reisetips:


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.