Prizren er den nest største byen i Kosovo, og ligger nær grensen mot Albania. Byen viser seg å være veldig sjarmerende med massevis av historie og vakker arkitektur. Når du rusler rundt i gatene, vil du legge merke til de flotte gamle bygningene fra osmansk tid.

Langs bredden til elven Lumbardhi finner man sjarmerende kafeer og restauranter hvor du kan nyte lokal mat som burek eller den tyrkiske dessertkaken baklava. Elven og de gamle broene skaper en trivelig stemning, perfekt for en avslappende dag. Guiden vår fortalte at det virkelig var kamp om plassene der hver morgen, da innbyggerne vil nyte morgenkaffen langs elvebredden.

Prizren er kjent for sitt rike mangfold, med et samfunn bestående av kosover, albanere, serbere, tyrkere og bosnjaker som lever side om side. Denne blandingen av kulturer gir byen en levende og flerkulturell atmosfære. Faktisk snakkes det hele fem språk i Prizren: albansk, serbisk, tyrkisk, bosnisk og romani!

Høydepunkter og aktiviteter i Prizren

I Prizren, guidet av dyktige Veron Tara, utforsket vi byens historiske steder, kirker, Sinan Pasha-moskeen, og flere museer. Veron har en master i arkitektur, og gav oss inngående informasjon om bygningene. Vi besøkte også en filigranskole, og fikk se håndverk i aksjon.

Er du glad i å vandre er det fine muligheter for fjellturer. Hvis det kan friste arrangerer reisebyrået Vandring på Balkan turer i flere av landene på Balkan.

Trenger du guide i Prizren kan Veron anbefales. Du finner kontaktinformasjon ved å scanne QR-koden i bildet nedenfor.

Sinan Pasha Mosque

Moskeen er et vakkert eksempel på osmansk arkitektur, og en av de mest fremtredende bygningene i byen. Den ble opprinnelig bygget på 1600-tallet under osmansk herredømme, og har en imponerende kuppel og minaret.

Både eksteriøret og interiøret av moskeen er rikt dekorert med intrikate mønstre og detaljer. Den har en fin atmosfære som tiltrekker seg troende, men er også verd et besøk for de som er interessert i historie og arkitektur.

Ett av vinduene i moskeen.

Catholic Cathedral of Our Lady of Perpetual Succour

Den katolske katedralen, bygget i nygotisk stil, er et vakkert arkitektonisk byggverk, og et tydelig symbol i byen.

Interiøret har flotte dekorative elementer, glassmalerier og nøye utformede arkitektoniske detaljer som formidler både religionen og historien til bygningen.

Den katolske kirken i Prizren

På dette stedet har det faktisk stått flere kirker gjennom århundrer, før Catholic Cathedral of Our Lady of Perpetual Succour ble reist tidlig på 1900-tallet.

Albanian League of Prizren-museet

Museet er dedikert til å bevare og formidle historien og betydningen av Albanian League of Prizren-bevegelsen. Det viser ulike artefakter, dokumenter og utstillinger relatert til bevegelsen, og den politiske betydningen den hadde for det albanske folket.

Her kan man lære mer om bakgrunnen, målene og virkningene av bevegelsen. Man får også et innblikk i den politiske situasjonen, og kampen for selvstendighet i regionen på den tiden da bevegelsen ble dannet.

Mahmet Pasha Hamam

Mahmet Pasha Hamam er et gammelt tyrkisk bad i Prizren, bygget på 1500-tallet under osmansk regjeringstid. Det er et flott eksempel på osmansk arkitektur, og tradisjonelle bad.

Nå er Mahmet Pasha Hamam et kulturelt sted som viser den gamle hammam-tradisjonen. Du kan utforske de ulike rommene, lære om historien bak badet, og delta på forskjellige arrangementer og utstillinger.

Mahmet Pasha Hamam

Prizren Forrest

En ting vi dessverre ikke fikk gjort var å dra opp til festningen. Dette er noe som er anbefalt.

Prizren Fortress, også kjent som Kalajae Prizrenit, ligger på en høyde over byen. Festningen har en lang historie som strekker seg tilbake til bysantinsk tid, og har fungert som et forsvarsverk og symbol på militær styrke gjennom århundrer.

Prizren
Festningen kan skimtes i øvre del av bildet.

Hvis du tar turen opp, blir du belønnet med en fantastisk utsikt over Prizren og det vakre landskapet rundt. Du kan traske rundt blant de gamle murene, klatre i tårnene og utforske spennende ruiner og arkeologiske funn innenfor festningsmurene.

I dag er fortet et populært sted både for turister og lokale, og det arrangeres festivaler og andre aktiviteter.

Overnatting i Prizren

Vi bodde på Tiffany hotel, et 4 stjernes hotell sentralt i gamlebyen. Rommene hadde fin størrelse, det var godt renhold, og frokosten var smakfull. Hotellet har en veldig god og annerkjent restaurant, og vi spiste både lunsj og middag der.

Rom kan bookes på Booking.com eller direkte med hotellet.

Det går busser til Prizren fra blant annet hovedstaden Pristina, og fra Albania. Fra Pristina tar det i underkant av 2 timer. En annen mulighet er å leie bil selv, eller se etter en reiseleder som tar deg rundt i kjøretøyet deres. Vi brukte kunnskapsrike Bekim Xhemili. Bekim er sertifisert turistguide, tilknyttet Guideks.

Her finner du kart over alle høydepunkter, overnattingsteder og restauranter.

Prizren var den fjerde av byene jeg besøkte på min rundreise i Kosovo. Pristina, Peja, og Gjakova kan du lese mer om i linkene nedenfor.

Til info var turen sponset av Ministry of Foreign Affairs and Diaspora, Kosovo & Partners. Jeg var invitert av Kosovos ambassade i Oslo.

Andre steder på Balkan

Categories: Prizren

Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.