Ghandruk trek er et flott alternativ hvis du er i Nepal i kortere tid, eller ønsker å kombinere en trekking med andre aktiviteter i Nepal. Turen gjøres vanligvis på 3 eller 4 dager og gir spektakulær utsikt over Himalaya, Annapurna-massivet og den frodige Annapurna dalen.

Ghandruk trek, Nepal

Dag 1  Kande – Landruk

Vi startet trekkingen fra Kande (1770 moh). Turen starter brått og brutalt for min del, med mange trapper og en gradvis oppstigning gjennom tynn skog, til vi når Australian Camp (2220 moh). På veien opp passeres små hus og samfunn, som får bostedene i NRK-programmet “Der ingen skulle tru at nokon kunne bu” ,  til å virke urbane

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu, Ghandruk trek, Nepal

Fra utsiktspunktet ved Australian Camp ser man ned til Pokhara by. Man har også en flott utsikt over de mektige snødekte fjellene i Annapurna, både herifra og underveis i trekket.

  • (7219 moh) Annapurna South 
  • (8091 moh) Annapurna I 
  • (7555 moh) Annapurna III 
  • (7525 moh) Annapurna IV 
  • (7939 moh) Annapurna II 
  • (8163 moh) Manaslu 
Ghandruk trek, Nepal - utsikt voer Pokhara

Pokhara by ligger langt nede i dalen.

Pothana

Etter pause fortsetter vi turen videre ned til Pothana (1900 moh) hvor det blir lunsj og wifi-muligheter på et av gjestehusene. En sjekk av ACAP (inngangstillatelse til nasjonalparken) og TIMS ( registreringskort for trekkers) er også lagt inn ved denne campen.

Til tross for at det var Monsun-tid holder været seg bra, med temperatur på rundt 25-30 grader. Jeg hadde ikke sett for meg at bruk av paraply på fjelltur vil være praktisk, men dette var vanlig og fungerte ypperlig til skjerming av sola. Vi vandrer videre til Deurali (2100 m) som er rutens nest høyeste punkt, før turen går til Tolka (1700 moh) i synkende terreng.

Ghandruk trek, Annapurna - Nepal

Bougenvilla i sin fulle prakt.

Opprinnelig plan var å stoppe ved Tolka for natten men vi bestemmer oss for å gå 1,5 time videre til Landruk, og overnatte der. Dette vil gi oss en kortere etappe neste dag.

Underveis har Monsunen ødelagt veien og vi må gå en omvei for å komme rundt. Når vi endelig når Landruk (1565 moh) har vi tilbakelagt 17-18 kilometer, og vi kjenner at det har vært en lang første dag. Knærne merker god påkjenningen med mye trapper og uvant terreng. 

Ghandruk trek, Annapurna, Nepal

New Peaceful Guest house

Natten tilbringes på New Peaceful Guest house. Sammen med guiden og de to bærerne våre, viser det seg at vi er de eneste gjestene. Rommene er enkle og greie, men det er ikke spesielt godt vasket. Badet virket som det aldri hadde vært rengjort, men med slippers på beina var det uansett deilig å få seg en dusj før vi fikk servert en enkel men smakfull middag. Wifién virker ikke og strømmen kommer og går. Bra at vi hadde med hodelykter.

Overnatting, Ghandruk trek, Annapurna, Nepal

Annapurna South (7219 m), Annapurna I (8091 m) og Huinchuli (6434 m) ses i bakgrunnen.

Dag 2  Landruk – Ghandruk

Vi våkner til en fantstisk utsikt. Etter en fotoshoot av vakre snødekte fjell og en god frokost, starter vi på dagens etappe. På vei ned mot elven Modi Khola, har vi vakker utsikt over den frodige Annapurna-dalen og de mektige fjellene. Vi passerer små samfunn, åkere, rismarker, dyr og mennesker. Videre går vi over hengebroen ved eleven. Jeg ser Ghandruk ligge høyt oppe i fjellsiden og vet at vi har mangehundre høydemeter foran oss.

Solen steker og paraplyen kommer godt med i dag også. Noen pauser legges inn på gjestehusene som dukker opp med jevne mellomrom. Det er uvirkelig å tenke på hvordan folk kan bo slik, bratt – bratt oppe i åsen, langt unna bilveier og enkle transportmuligheter. Oppe i åssiden passeres en skole men elevene har monsun-ferie, så den ligger for øyeblikket forlatt. En hund følger oss et stykke på veien der vi sliter oss opp, trinn for trinn i det bratte landskapet. Omsider passerer vi gaten til Ghandruk og en rast legges inn før de siste 100 meterne opp til landsbyen. 

Ghandruk trek, Annapurna Nepal

Det er bratt oppover åssidene.

Ghandruk

Landsbyen har i underkant av 5000 innbyggere og er med sine mange overnattingsmuligheter et populært stopp-sted for trekking-turister. Her finnes også et gammelt museum og det er muligheter for å se en film om byen fra tidligere tider. I tillegg har Ghandruk spektakulær utsikt over Himalaya, men fjellene var dessverre dekket av skyer denne dagen. 

Rismarker, Ghandruk trek, Nepal

Det er ingen hindring å dyrke ris selv om det er bratt.

Vi ankommer Meshroom Guest House til lunsj og jeg ser frem til en avslappende ettermiddag.  Her er det både strøm og wifi slik at sosiale medier kan ivaretas. Etter en god lunsj besiktiges de spartanske rommene men også her stilles det spørsmål ved renholdet. Badet mangler vask men en vaskebøtte løser dette problemet. Uansett skal vi sove godt. Denne kvelden får vi turens første monsunregn. Heldigvis er vi trygt under tak.

Ghandruk trek, Annapurna Nepal

 Dag 3  Ghandruk – Nayapul

Etter frokost gir vi oss i vei på den siste etappen tilbake mot Nayapul. Det starter med trapper før det går gradvis over i slak nedoverbakke til Syauli Bajar (1170 m). Videre passer vi flatt land gjennom rismarker til Birethanti (1025 m) for så å følge grusveien ned til Nayapul (totalt ca. 9 km). 

Ghandruk trek, Annapurna Nepal

Hele gjengen samlet ved turens slutt.

Oppsummert

Turen er ideell for alle som ønsker å gå kortere turer rundt Pokhara med enkle trekking-stier og enkel opp- og nedstigning. Vi brukte lokal guide og 2 bærere (på 4 personer), men denne ruten er det fullt mulig å gå uten guide og bærere. Fordelen med guide er at man får vite mer om landet, levesett og området. Vi gikk i monsuntiden (juli) men opplevde ikke regn før siste natten. Fordelen med å gå utenom sesongen er at det er lite folk, både på stiene og i lodgene.

Her finner du andre artikler fra Nepal

Ghandruk trek , Annapurna

Fakta og informasjon

Tid: 3-4 dager
Vanskelighetsgrad: Enkel
Høyde: 2 220 moh
Start/Avslutning: Kande til Nayapul
Tillatelser: 2000 rupees (ca. NOK 150,-) for ACAP-tillatelse og TIMS-kort
Overnatting: Lodger  
Beste tidspunkt for trekking: Oktober til mai

 Link til NTNC:  Informasjonsside om trekking i Annapurna

Kart over Ghandruk trek 


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

18 Comments

annebe · 29. July 2018 at 22:12

Disse reisene deres ser helt fantastiske ut ! Og moro å se di flotte bildene..og høre om stedene og spennende opplevelser.. Jeg har jo bare vært i Norge di siste åtte åra, men moro å lese om slike flotte turer som dette :)) Annebe

Rundt Ekvator · 29. July 2018 at 22:32

Takk skal du ha, Anne. Artig å oppleve nye land og kulturer men kjenner at det var godt å komme hjem 🙂

Nann Karin · 29. July 2018 at 23:16

Jeg liker så godt å bli med deg på tur, – både med tekst og bilder. Det får ryggsekken og trakkingskoene til å rope på meg. Men, jeg har en gjeng her som ikke har samme trang til å komme seg ut som meg. Gleder meg til neste oppdatering 😀

Rundt Ekvator · 29. July 2018 at 23:52

Takk for hyggelig kommentar. Du får lokke de med deg. Korte turer til å starte med 🙂

OnTripDK · 30. July 2018 at 19:42

Sikke dog en fantastisk tur du har været på Laila 🙂 Det må have være en vild oplevelse, for sikke dog en smuk natur. Der ser virklig dejligt ud. Tak fordi du delte denne oplevelse, Laila.

/Annette

Rundt Ekvator · 30. July 2018 at 21:27

Takk for hyggelig tilbakemelding, Annette. Det var utrolig spennende men mange inntrykk 🙂

Marianne - Glimt av verden · 30. July 2018 at 22:11

Det høres ut som en fin tur i flotte omgivelser! Så bra at dere slapp unna det verste monsunregnet på fjellturen!

Rundt Ekvator · 31. July 2018 at 07:00

Takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 Ja, det var bra været holdt seg. Det hadde ikke vært det samme å gå i regn 🙂

GlobetrotterElisa · 1. August 2018 at 15:31

Trekking i Nepal står høyt på ønskelisten min, så høyt at jeg tror det kanskje må bli min neste store reise. Fikk ihvertfall veldig lyst til å reise hit etter å ha lest dette innlegget.

Rundt Ekvator · 1. August 2018 at 17:56

Takk for tilbakemlding. Det var flott tur. Jeg tenker at det hadde vært fint å hatt en lengere tur en 3 dager men uansett en opplevlese 🙂

Jørn - Bilivoka · 1. August 2018 at 19:26

Dette så kjempeflott ut! Det må jo passe veldig bra for folk som er utsatt for høydesyke også, siden man går ganske lavt men fortsatt får sett de utrolig høye fjellene. Hvor langt er det å gå totalt?

Rundt Ekvator · 2. August 2018 at 06:54

Takk for tilbakemelding. Ja, det er absolutt et godt poeng. Litt vanskelig å si akkurat hvor langt det var totalt da det normalt måles i hvor mange timer det er å gå fra sted til sted og ikke i kilometer. Men ut i fra hva guiden sa og hva jeg har klart å google meg til, er det i underkant av 40 km. Ghandruk trek kan både gjøres kortere og lengere. Det blir kortere hvis man går rett fra Tolka til Ghandruk f.eks. Vil du ha en lengere tur kan man inkludere Annapurna base camp (ABC-route). Men da må man ha mye lengere tid til rådighet 🙂

Pauline Travels · 2. August 2018 at 13:11

Det såg ut som en kjempe flott opplevelse! Jeg selv dro til Patagonia i slutten av mai, og var usikker på om jeg kom til angre siden jeg reiste utenfor sesong, men det gjorde jeg ikke 🙂 Dere fikk kanskje et ekstra frodig landskap i den tiden dere reiste? Det er jo vakkert! Takk for at du delte! 🙂

SaraK · 3. August 2018 at 14:44

Wow, for noen flotte bilder! Dette så ut som en helt fantastisk fin tur! Og så utrolig kjekt med slike utfyllende innlegg 🙂

Rundt Ekvator · 5. August 2018 at 22:10

Takk skal du ha. Det var en flott men slitsom tur 🙂

Rundt Ekvator · 5. August 2018 at 22:12

Det var utrolig flott tross mange dystre spådommer om at det var feil årstid 🙂

Renates Reiser · 13. August 2018 at 11:41

For en fin tur dette så ut som! Et kjempebra tips og forslag til vandring i Nepal dersom man ikke har så altfor lang tid å avse. 😀 Jeg kjenner også at jeg blir ekstra fristet til å reise tilbake til Nepal når jeg ser bildene deres… Håper det ikke blir så altfor lenge til. 🙂

Rundt Ekvator · 15. August 2018 at 07:36

Takk for tilbakemelding. Det var utrolig fint. Det hadde så klart vært gøy å gå en lengere tur men tidsskjema tillot ikke det. Således var det det greit med Ghandruk ruta 🙂 Nepal er et utrolig spennende og kontrastfult land så jeg skjønner du vil tilbake 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.