Zanzibar er kanskje mest kjent som krydderøya men tilbyr i tillegg historie, kultur god mat og fine hvite strender.

Øygruppen, som tilhører Tanzania består av to hovedøyer, Unguja og Pemba, samt flere mindre øyer. Zanzibar har en rik historie og kulturarv, og var et viktig handelssenter i århundrer.

Øygruppen har betydelig selvstyre og har blant annet eget flagg. Øya er mest kjent for krydder og turisme. Hovedstaden er Zanzibar by. Stone Town, den gamle delen av byen, står på UNESCOS verdensarvliste.

Zanzibar har et tropisk klima, med varmt og fuktig vær året rundt. Den beste tiden å besøke er fra juni til oktober, når været er kjøligere og tørrere.

Stranden ved Sultan Sands, Zanzibar

READ IN ENGLISH

Besøk på en krydderplantasje

Zanzibar sin viktigste hovedindustri er krydder og det produseres blant annet nellik, muskatt, pepper og ingefær. En utflukt til en av de mange krydderplantasjene anbefales. Vi fikk en interessant omvisning og fikk se alt fra nelliktrær til ananasbusker. Når turen var over fikk vi fine palmekroner, og ble dekorert med slips og vesker laget av palmeblader.

Krydderplantasje, Zanzibar

Opplev Stone Town

De fleste bygningene er fra 1800-tallet. Steinbyen var tidligere et knutepunkt for handelen i India og Øst-afrika og var marked for krydderhandel og slavehandel. Slaverimotstanderen David Livingstone brukte byen som base for sin virksomhet.

Byen har også et fiskemarked og et kryddermarked.

Besøk Mercury House

I en smal gate i Stone Town finner du det som kalles Mercury House og hvor rockelegenden vokste opp med sin familie.

Freddie Mercury ble født i byen i 1946. I en alder av 8 år ble han sendt på kostskole i India men besøkte Zanzibar i alle skoleferier. Hans opprinnelige navn var Farrokh Bulsara, men i India begynte vennene å kalle han Freddie.

Da han i 1962 var ferdig med skolen returnerte han til Zanzibar og bodde der fram til revolusjonen i 1964, som styrtet Sultanen og drepte tusenvis av arabere og indere. Etter dette besluttet familien å migrere til England, for et bedre liv. Det var i England hans rocke-karriere virkelig begynte.

At han ble en superstjerne hindret han imdilertid ikke å reise på besøk til Zanzibar for å besøke venner og familie. Han bodde alltid i Mercury House når han var på Zanzibar.

Selv om barndomshjemmet ikke er åpent for publikum har fasaden et lite monument med bilder av Mercury i hele hans barndom og senere liv.

Prison Island og skilpaddereservatet

Prison Island er en vakker og sjarmerende liten øy som ligger 30 minutter med båt fra Stone Town. Dette er imidlertid ikke det opprinnelige navnet, det er også kjent som Changuu Island. Selv om den er vakker har den en mørk historie. Det er her slaver ble holdt før de ble fraktet til Europa eller Midtøsten.

Prison Islands – Foto: Istock credit: Anya Newrcha

Og den mørke historien slutter ikke der, øya ble også senere brukt som et karantenesenter for mennesker som led av gul feber.

Fengselet ble opprinnelig bygget i 1853 og drives i dag som hotell.

Øya har også et skilpaddereservat hvor det er mulig å se og mate skilpaddene. Noen av skilpaddene er over 100 år og veier 200 kilo.

Kjempestore skilpadder. Foto: Istock credit: Anya Newrcha

Det er mye marint liv utenfor øya.  Selv om det ikke er den fineste plassen å snorkle på Zanzibar, er det å være så nær Stone Town ideelt. Øya er også ypperlig for strandliv.  

Båtskyss ut til øya fra Stone Town koster $30-40. Mange operatører tilbyr halv- eller heldags opplegg. Da blir man hentet på hotellet og får guiding og inngangsbilletter inkludert.

Vi booket alle aktiviteter i forkant med Viator (affiliatelenke).

Reise og overnatting

Både Emirates og Qatar flyr fra Oslo til Zanzibar med en mellomlanding. Priser fra i underkant av NOK 6000,- t/r. 

Stranden ved Sultan Sands, Zanzibar

Når det gjelder overnatting finnes rimelige alternativer både i Stone Town og litt utenfor byen. De billigste fra NOK 150, per natt. Resortene ligger ofte litt utenfor byen og koster fra NOK 1000,- per natt.

Vi bodde på Sultan Sands Resort. Les mer her. Dette hotellet lå på østsiden av Zanzibar.

Tidevann

Hele øya er påvirket av tidevann. På østsiden er det ofte stor forskjell mellom høyvann og lavvann, men til dels også i sør og vest. Tidevannet er i stadig endring, slik at det aldri vil være lavvann hele dagen. Det er høyvann to ganger i døgnet, og når forskjellene er på sitt høyeste, kan du oppleve opp til 800 meters havbund. På noen tider av døgnet er det derfor ikke ideelt å bade i sjøen på østkysten. På nordkysten er det mindre forskjell, og man kan bade i sjøen hele dagen. Men her er det dypere, så det er ikke så ideelt for barn.

Skreddersydd reise

Vi kombinerte oppholdet vårt på Zanzibar med å bestilge toppen av Kilimanjaro.

Hvis du vil ha en skreddersydd tur med for eksempel safari i tillegg, er reiseoperatøren Awayzing Travel et godt alternativ. Da kan du planlegge din indviduelle reise til Zanzibar uten bekymringer.

Les om vår tur opp Kilimanjaro

Bybilde utenfor Stone Town

Tips for Zanzibar

Gul feber: Besøkende til Zanzibar må ha et gyldig Gul feber-sertifikat for å komme inn på øya.

Malaria: Zanzibar ligger i Malari-beltet og det anbefales å ta forebyggende medisin mot Malaria.

April: Den måneden i året hvor det regner mest.

Dress kode: Zanzibar er konservativt med et muslimsk samfunn. Besøkende – spesielt kvinner, anbefales å kle seg og oppføre seg med respekt for lokale skikker.

Fotografering: Be alltid om tillatelse før du tar bilder av lokale.

Ramadan: Under Ramadan er mange restauranter og butikker stengt. Det er derfor ofte et dårlig tidspunkt for å reise til Zanzibar.

Spør alltid om tillatelse før du fotografer lokalbefolkningen.

Hvorfor reise til Zanzibar?

Zanzibar er rik på historie og kultur, tilbyr spennende opplevelser og har et godt klima. Det resulterer i at det er en drømmedestinasjon for mange.

Tanzania som land har også mye å by på. På grunn av det velger mange å kombinere en tur til Zanzibar, med safari og opplevelser på fastlandet.

Vakker strandlinje på Zanzibar

Andre reisetips


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.