/ Pressetur med Visit Szczecin / 
Szczecin er med sine 400 000 innbyggere den syvende største byen i Polen, og hovedstaden i det Vestpommerske voivodskap. Den ligger ved bredden av elven Oder. Szczecin er kjent for sin rike historie, arkitektur og kulturelle arrangementer, og er en av de eldste byer i Polen.

Plassert på kartet finner Szczecin nordvest i Polen, ikke langt fra grensen til Tyskland. Det tyske navnet på Szczecin er Stettin. Uttalen av “Szczecin” kan være utfordrende for de som ikke er kjent med det polske språket. Szczecin uttales med en sjjjte-lyd foran en sjin-lyd. Prøver du å si noe som ligner «sj-te-sjin» så er du nære riktig uttale.

Szczecin New Old Town

Hva kan man se å gjøre i Szczecin?

Det som skiller Szczecin fra andre polske byer er at den har det aller meste. Fantastisk natur, en unik geografisk beliggenhet, spennende historie og rikelig med severdigheter.

1. City Tourist Trail – Følg den røde linjen gjennom byen

En måte å oppdage Szczecin på er å gå City Tourist Trail, som dekker de viktigste stedene i hovedstaden i Vest-Pommern. Bare følg den røde stiplede linjen på fortau i sentrum av byen. Den 7 kilometer lange stien forbinder 45 store attraksjoner i sentrum, og starter/slutter i nærheten av sentralbanestasjonen.

Den vil ta deg rundt i den berømte Chrobry-vollen med sine spektakulære bygninger på den østlige bredden av Oder, den gotiske St. Jacobs arkitektoniske basilika og det vakre Pommerske hertugslottet, som er nylig renovert.

Enkelt å finne frem ved å følge de røde stiplede linjen.

2. Mieczysław Karłowicz Philharmonic in Szczecin

En annen attraksjon underveis er den spektakulære Mieczysław Karłowicz Philharmonic Hall. Metall- og glassfasaden supplert med lysbelysning har gjort bygningen til et ikon for byen Szczecin.

Bygget ble oppkalt etter den polske komponisten Mieczysław Karłowicz. Det har en rik historie og tradisjon som går tilbake til 1948, da det ble grunnlagt. Den nåværende bygningen ble offisielt åpnet i 2014, og har en moderne og unik arkitektur. 

Den har mottatt en rekke priser, inkludert Mies van der Rohe-prisen i 2015 som Årets bygning 2016 på World Architecture Festival i Berlin. Om sommeren er det faste omvisninger. Det er også en kafé i første etasje.

Filharmonien i Szczecin arrangerer et bredt spekter av musikalske arrangementer, inkludert klassisk musikk, kammermusikk, jazzkonserter og mer. Bygningen fungerer som et viktig kulturelt senter i regionen.

3. Centre of Dialogue Upheavals

Rett ved siden av filharmonien ligger Centre of Dialogue Upheavals, som ligger under Solidaritetsplassen. Det er en gren av Nasjonalmuseet som presenterer et originalt perspektiv på den turbulente etterkrigshistorien til Szczecin og Vest-Pommern. Den ble tildelt tittelen Årets bygning 2016 på World Architecture Festival i Berlin.

Solidaritetsplassen

4. Szczecin – en flytende hage!

Szczecin er en av Polens byer med sjelden vannbeliggenhet, og det gir en spektakulær utsikt sett fra vannet. Byen skiller seg ut med sine mange marinaer, renoverte bulevarder og naturskjønne omgivelser, inkludert de uberørte “Natura 2000”-områdene, kanaler, holmer og våtmarker. Med 25 % av byens overflate dekket av vann og 20 % av grøntområder, blir Szczecin ofte omtalt som en flytende hage. Dette kan man oppleve ved å benytte seg av byens vannattraksjoner, enten det er seiling, kajakkpadling eller motorbåtkjøring. Szczecin, også kjent som “Szczecins Venezia,” tilbyr ville bakevjer langs Oder, store havneområder og vakre bypanoramaer, alt sett fra vannet.

Byens beliggenhet ved elven Oder er spesielt gunstig for utendørs seilingsarrangementer, som Tall Ships Races som tiltrekker verdens største seilskuter, og hundretusenvis av turister. I 2024 er Szczecin vertskap. Byen forvandles til den europeiske seilerhovedstaden under denne storstilte begivenheten, som arrangeres fra 2. til 5. august i 2024.

5. Lentz Villa

Villaen, oppført i 1888-1889 i eklektisk stil av Det andre imperiet. Den ble designet av Max Drechsler for August Lentz, direktøren for Szczecin Chamotte Materials Factory. Gjennom årene har villaen hatt ulike eiere. Den ble også brukt av NSDAP og hæren under andre verdenskrig, og etter krigen ble den okkupert av den sovjetiske hæren. I årene 1950–2008 tjente villaen som Youth Palace – Pomeranian Education Center.

Etter moderniseringen i 2018 tilbyr villaen nå et bredt spekter av kulturelle aktiviteter, med fokus på å bevare autentisk atmosfære fra 1800-tallet. Siden 2021 fungerer villaen som en kulturinstitusjon, og den ønsker å kreativt tolke historien og arven til Szczecins borgerlige kultur. Interesserte kan utforske det unike interiøret under en guidet omvisning.

Villa Lentz har et variert program. Alt fra konserter til teaterforestillinger og dans.

6. Pomeranian Dukes’ Castle

Slottet, en gang setet for det aristokratiske Griffin-dynastiet i Pommern, ble nøye gjenreist etter krigens ødeleggelser, og huser nå The Pomeranian Dukes’ Castle Institute. Dette slottet står som et av de viktigste kultursentrene i Vest-Pommern. Det fungerer som en arena for varierte kulturelle arrangementer, spesielt konserter med kammermusikk, klassisk musikk og korkonserter.

Sommeren bringer unike musikalske opplevelser til slottet gjennom arrangementer som Candlelit Chamber Music Concerts og Promenade Concerts. Disse holdes på de mindre gårdsplassene, mens større scenekonserter utfolder seg i den imponerende store gårdsplassen ved slottet. En rekke verdenskjente ensembler og solister har opptrådt her.

Slottet fungerer også som vert for kunstgallerier som presenterer årlige utstillinger innen foto, historie og kunst. Med et variert program og internasjonale artister er slottet et kulturelt knutepunkt som legemliggjør regionens rike historie og kunstneriske arv.

7. Julemarked i Szczecin

Er du i byen mellom 1. desember og 23. desember anbefales det en tur på julemarkedet.

Karakteristiske trehus, deilig hjemmelaget mat, utvalgte pølser, honning eller ferdige søtsaker er bare noe av det du kan forvente deg. Er du sulten kan det sikkert friste med piroger, take-away-retter, nudler eller bakte poteter.  

Du kan også finne unike gaver. Standene selger treprodukter og leker, håndlaget smykker, julepynt, klær,  bøker og brettspill. 

Markedet har også et 15 meter høyt møllehjul og flere karuseller. Har du en influencer i magen kan det sikkert slå an med bilde i ett av flere selfie-punkter.

8. Baszta Panieńska – Jomfrutårnet

Baszta Panieńska er ett av de gjenværende byporttårnene som en gang omringet Szczecin som en del av byens festningsverk. Det ble bygget på 1400-tallet som en del av byens forsvarsstruktur.

Tårnet ligger i byens historiske sentrum, og er en del av det eldste området i Szczecin. Det er et eksempel på gotisk arkitektur, og er karakteristisk for middelalderens forsvarsstrukturer. Det har overlevd gjennom århundrene, og gir et innblikk i byens historiske forsvarssystem.

Opprinnelig tjente Baszta Panieńska som en del av byportsystemet, men i senere år har det hatt forskjellige funksjoner. I dag fungerer det også som et utstillingsområde, og sted for kulturelle arrangementer.

Tårnet er en populær turistattraksjon for de som er interessert i historie og arkitektur.

Hotelltips:

Noen hotelltips inkluderer Radisson Blu Hotel, Novotel Szczecin Centrum og Hotel Zamek Centrum.

Selv bodde vi på Ibis Styles Stare Miasto i gamlebyen, og det kan absolutt anbefales. Hotellet er innredet i en stil som minner om ett sirkus – full av farger og geometriske mønstre.  Hotellet var godt vedlikeholdt, og hadde vennlig betjening. Frokosten var god, og det er også en vinbar og restauranten Winestone i tilknytning til hotellet. 

Beliggenhet er langs den populære turstien City Tourist Trail.

Maten i Szczecin

Maten i Szczecin er generelt velsmakende, og det er en god mulighet til å utforske tradisjonelle polske retter, og lokale spesialiteter. Mange restauranter og kafeer i byen tilbyr også moderne tolkninger av klassiske retter, og du vil finne et bredt utvalg av internasjonale kulinariske påvirkninger.

Tradisjonell Polsk Mat:

  1. Pierogi: Polske dumplings fylt med forskjellige ingredienser som poteter, kjøtt, sopp eller ost.
  2. Bigos: En tradisjonell polsk kålgryte med kjøtt, pølse og sopp.
  3. Żurek: En suppe laget med surdeig, ofte servert med pølse og hardkokte egg.

Lokale Delikatesser:

  1. Szczeciński Pasztecik: En lokal spesialitet – en fylt rull eller paiform med kjøtt, sopp eller fisk.
  2. Śledź w Oleju: Sursild i olje, en populær forrett.
  3. Pomorska Kiełbasa: En type pølse fra Pommern-regionen, kjent for sin smak.

Transport i og rundt Szczecin

Szczecin har et godt utviklet kollektivtransportsystem som inkluderer busser og trikker. Du kan også bruke drosjer eller leie bil for å utforske byen, og områdene rundt.

Det vi liker godt med Szczecin er at byen er ganske kompakt, og det er enkelt og ta seg rundt til fots.

Flyreise

Szczecin-Goleniów lufthavn (SZZ) betjener byen. Norwegian flyr direkte lørdager og tirsdager. Du
kan også  finne direktefly til Szczecin fra noen europeiske byer. Alternativt kan du fly til
Warszawa eller Berlin, og deretter ta tog eller buss til Szczecin.

Været

Været i Szczecin varierer gjennom året. Sommermånedene (juni-august) er vanligvis
varme, mens vintermånedene (desember-februar) kan være kalde med snø.

Dette var en sponset presseturen med Visit Szczecin. Reise og opphold ble dekket, men det er ikke lagt føringer på hva jeg skal skrive, eller hva jeg skal skrive om. Alle betraktninger 
er således mine egne.

Her finner du flere reisetips


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.