Å vandre gjennom de smale gatene i Houmt Souk på Djerba er som å tråkke inn i en tidsmaskin. Tunisia har en rik historie og kultur som strekker seg langt tilbake i tid, og blant de mange kulturelle skattene i landet skiller fondouks seg ut. Disse gamle historiske hotellene som var tradisjonelle handelsknutepunkter, og som har beholdt sin relevans gjennom århundrer.

Da jeg først trådte inn i en av Houmt Souks fondouks, ble jeg overveldet av den stemningen som omga meg. Innenfor inngangsdøren finnes en indre gårdsplass, hvor jeg følte historiens pust. 

Hotel Touring Club Marhala
Hotel Touring Club Marhal

Historisk bakgrunn

Fondouks har dype røtter i den historiske islamske handelstradisjonen. Disse bygningene ble opprinnelig brukt som overnatting for handelsreisende og karavaner som krysset Saharaørkenen. Med tiden utviklet de seg til å bli mer enn bare overnatting. De ble sentre for handel, kulturell utveksling og sosial samhørighet.

El fondouk Djerba
El-Fondouk Djerba

Arkitektur og design

Fondouks er kjent for sin særegne arkitektur, med indre gårdsrom omgitt av buede korridorer og rom. Denne utformingen skaper et harmonisk miljø som gir både ro og funksjonalitet. Gjestene kunne parkere kamelkaravanene sine i gårdsrommene, og bruke de omkringliggende rommene til oppbevaring av varer og overnatting.

Modernisering av fondouks

I dag gjennomgår fondouks en moderne renessanse. Mange av bygningene har blitt renovert og tilpasset dagens behov. De tradisjonelle funksjonene som overnatting og handel er fortsatt til stede, men mange fungerer nå også som kunstgallerier, kaféer og butikker.

El Fondouk Djerba
Cafe El-Fondouk Djerba har fått en vellykket renovering.

Turistopplevelse av autentisitet

Fondouks har også blitt en magnet for kulturinteresserte reisende som meg. De tradisjonelle håndverksbutikkene, kunstgalleriene og lokale kafeene tiltrekker seg de som søker autentiske opplevelser. Det er som å ta en bit av Tunisia med hjem.

For å sikre at disse skattene forblir intakte, har tunisiske myndigheter støttet restaureringsprosjektene. Dette initiativet har ikke bare bidratt til å bevare de historiske bygningene, men har også skapt et blomstrende lokalsamfunn ved å gi arbeidsplasser og stimulere turismen.

Avsluttende tanker om fondouks

Min opplevelse med fondouks har vært som en reise gjennom tid og kultur. Disse historiske handelsknutepunktene fortsetter å være viktige sentre for handel og samfunnsliv, og de gir besøkende en unik opplevelse av Tunisias rike fortid og levende nåtid. Jeg vil definitvt overnatte i en fondouk ved neste mulighet.

I de fleste tilfeller finner man fondouks i medinaene. Begge disse ligger rett ved inngang til Houmt Souk.

Hotel Touring Club Marhala har ingen nettside, men de er på facebook.
El-Fondouk sin nettside er under konstruksjon når dette skrives, men de er på Facebook.

Jeg besøkte Djerba og disse stedene på en pressetur i regi av Discover Tunisia.

Andre tips om Tunisia


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.