Etter å ha utforsket Lyngørs historie forestiller jeg meg atmosfæren under storhetstiden da seilskutene preget området og øyene var på sitt høydepunkt. Med hektisk aktivitet fra erfarne båtsmenn, driftige seilmakere og livlige skjenkestuer som pulserte av liv.

Uthavnen Lyngør er lokalisert i Tvedestrand kommune, og er en idyllisk perle bestående av en håndfull øyer. Her er det fullstendig bilfritt, så du kommer deg til Lyngør kun med båt. 

Innbyggertallet har falt dramatisk de siste hundre årene, og i dag er det rundt 70 fastboende på øyene. I sommerhalvåret derimot vrimler det av både båt- og hyttefolk, hvor sistnevnte inntar skipperhusene.

Lyngør

Midt i havgapet

Lyngør ligger halvveis mellom byene Risør og Tvedestrand. Kommer du sjøveien fra Risør må du beregne ca. 30-40 minutter fra Stangholmen, avhengig av fart. På veien passeres Jettegrytene på Sild hvor det anbefales å legge inn et stopp. Innseiling til Lyngør er ved Gjevingstangholmen. Deretter er det bare å følge leden inn mot sundet.

Kommer du landeveien er Gjeving stedet å parkere. Følg skilting fra Risør. Ferge eller taxibåt tar deg ut til øyene.

Lyngør

Lyngør – Europas best bevarte tettsted

At Lyngør ble kåret til Europas best bevarte tettsted i 1991 er ikke vanskelig å forstå. Langs innseilingen ligger de hvitmalte skipper- og loshusene på rekke og rad. Øyene har oppmurte betongstier og det er en fryd og spasere her blant hvite hus og vakker blomsterprakt. På Lyngøya er det dessuten ett flott utkikkspunkt med vakthus hvor man ser utover Skagerrak på den ene siden, og Lyngørøyene på den andre. 

Utsikt fra utkikkspunkt
Utsikt fra utkikkspunktet, Lyngøya.

Er du i egen båt er det mange flotte plasser å legge til for strandhugg på øyene fra innseilingen ved Gjevingstangholmen, og videre inn mot Humlehollen. Her er også mange fine ankringsplasser hvis man kommer i større båt. Vi har besøkt Lyngør i egen båt på vei nedover kysten, og ankret opp på øyene. Hva er mer sjarmerende enn å våkne opp midt på natten av den “rautende” tåkeluren?

Vi har også bodd i “Mors hus” ved noen anledninger, og virkelig fått føle på den sjarmerende stemningen. Det anbefales å bo ute på øyene.

De senere år har det gjerne blitt minst et dagsbesøk fra hytta i Risør i løpet av sesongen.

Overnatting i Lyngør

Lyngør har ikke lenger noe pensjonat men det er mulig å overnatte på Hotel Lyngørporten, som ligger på Gjeving. Da er det kun er kort ferjetur ut til Lyngør. Mange av skipperhusene, blant annet Mors Hus leies også ut. Sjekk Finn.no og Airbnb. Både Risør og Tvedestrand har i tillegg mange overnattingsmuligheter.

Drømmer du kanskje om en fyrferie har DNT overtatt driften for Lyngør fyr, og tilbyr overnatting året rundt.

Lyngør

Fasiliteter

Ute på øyene er det landhandel, post, og to kroer. Sist vi bodde på øyene var det også et bakeri/konditori på Holmen. Lenger tilbake fantes den populære restauranten “Den blå lanterne”., som serverte en herlig fiskesuppe. Denne ble dessverre nedlagt i 2005. I dag er det mat- og sjenkestedet Pers Brygge, som også har landhandel, og Seilmakerfruens Kro som tilbyr matservering. Sistnevnte har gavebutikk- og seilmakerverksted i etasjene over. Det er seilmakerverkstedet som driver den lille gjestehavnen hvor det tilbys 6 fortøyningsplasser for overnatting, og en del plasser for dagsbesøk.

Trenger du drivstoff er Agder Marina AS nærmeste mulighet. Denne ligger inne på Gjeving.

Seilmakerfruens kro, Lyngør
Seilmakerfruens Kro serverer de deiligste retter.

Dramatisk historie ved Lyngør

Lyngør har en lang historie, og både sagaer og beretninger forteller om hendelser som har funnet sted her. Den første fra tiden etter Harald Hårfagres samling av Norge, den neste fra
borgerkrigstiden i landet, deretter en hendelse under Den store nordiske krigen, og
fra hungersnøden under Napoleons-krigene.

Slaget ved Lyngør
Noen år tilbake overvar vi en dramatisering av “Slaget ved Lyngør” hvor gamle seilskip var med i rollene. Det var et syn å se hvordan de store seilbåtene kom inn i sundet. (Mors Hus til venstre i bildet).

Det kanskje mest kjente var Slaget ved Lyngør som var et sjøslag som ble utkjempet mellom den dansk-norske og den britiske flåte i Lyngør havn 6. juli 1812. Bakgrunnen for slaget var at de britiske styrkene hadde blitt sendt mot Norge for å nøytralisere den nybyggede fregatten Najaden

Najaden blir beskutt og synker senere. Når den kantrer blir skipet ble fylt med vann gjennom kanonportene. Det oppstod brann akterut, som nådde kruttmagasinet, slik at Najaden detonerte. 133 mann ble drept og 102 såret av et mannskap på 315. 

Dette slaget minnes hver olsok med et «putteslag». Vraket av Najaden ble funnet i sundet i 1957, og er et populært sted å dykke.

Kilder:
Wikipedia,
Lyngør historiegruppes og beretning av Knut Heidem Det anbefales å lese hele Heidem sin beretning.

Slaget ved Lyngør
Dramatisering av Slaget ved Lyngør.

Steder i nærheten

Likte du innlegget? Del gjerne ved hjelp av knappene nedenfor 🙂

Categories: Lyngør

Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.