Matavfall er en stor utfordring i den vestlige matindustrien. Årlig kaster hver av oss mer enn 40 kilo spiselig mat.

Vi fikk en annerledes invitasjon med fokus på matsvinn. Selve invitasjonen var en resirkulert glassflaske, og ingen av invitasjonene var derfor like. 

Det var Rest og Sirkel som inviterte til et restemåltid i restaurantens lokaler i Oslo. Maten var laget av råvarer som vanligvis ville blitt kastet og servert på servise laget av resirkulert glass. Det var også interesante foredrag, blant annet med Mette Nygård Havre, som leder folkebevegelsen “Spis opp maten”.

matsvinn
For å komme inn på arrangementet måtte man resirkulere flasken for at døren skulle åpnes.

Restaurant Rest

På Rest får du ingen À la carte. Her handler det det om at fagkunnskap, kreativitet og miljøbevisthet kan forvandle matsvinn til “fine dining”.

Med fokus på matsvinn, Restaurant Rest

Matsvinn og forbruk er en stort moralsk og miljømessig utfordring i vestlig matindustri. Kokkene på Restaurant Rest  har derfor bestemt seg for å bygge en meny på råvarer som ellers ville blitt kastet. Det trylles frem de lekreste rester av det som for andre er avfall. Det kan være krokete gulrøtter, ål, torskeskinn, hanekam, stjerten på kongereken eller kaffegrut.

Resikulert servise på restaurant rest
Noe av det vi fikk var fritert torskeskinn som omsluttet svart hvitløkskrem med torskekinn.

Fin filosofi.

Vi tviler på at alle vil at gulrøttene deres skal se ut som uniformerte soldater som marsjerer ut av et industrianlegg. Vi avskyr det faktum at høner blir brukt som ingrediens i betong når eggproduksjonen avtar. Men mest av alt forundrer vi oss over overflod av strålende ingredienser som aldri når en butikk eller en gane” .

Under arrangementet fikk vi smake et utvalg av hva restauranten lager. Menyen som normalt tilbys, er omfattende og baseres på råvarer personalet har utforsket i det siste. Menyen er priset til kr 1.450, -.

Fokus på matsvinn

Det er en åpen luke inn til kjøkkenet slik at man kan se stedets mange kokker jobbe. Alt vi fikk smake på ble grundig presentert av kjøkkensjefen Jimmy Øien, som har bakgrunn fra Palace Grill og kokkelandslaget. Sebastian Skauen Johnsen, kjent fra tv-programmet “Masterchef”, er en av lærlingene.

Alt smakte utrolig godt!

Unngå matsvinn
Skjeve gulrøtter og frittert kyllingskinn med dipp.

Restauranten ligger i Kirkegaten rett ved bankplassen.

Bærekraftig servise

Alle glass og servise er resikulert glass fra Sirkel. Sirkel og Restaurant Rest inngikk et samarbeid i 2018, for å forene krefter i kampen for et mer bærekraftig samfunn.

resisrkulert service
Glass og metall utvinnes av sand og mineraler. Produksjon av glass og metall er energikrevende, men til gjengjeld kan materialene gjenbrukes i det uendelige.

Sirkel

Å ta vare på verdier er å skape verdier“.

Sirkel glass AS mottar glass- og metallemballasje fra hele landet. Alt blir sendt til materialgjenvinning, og gjenoppstår som verdifullt råmateriale for helt nye produkter. Glass og metall er verdifulle ressurser som kan gjenvinnes i det uendelige. Sirkel jobber for å ta vare på disse verdiene på en måte som skaper nye.

Lærerike og interessante foredrag.

Kaster du mye mat? Og er du flink til å resirkulere? Det viktigste av mine nyttårsforsetter er å kaste mindre mat.

Kunne du tenkt deg å spise på Restaurant Rest? Her finner du link til restauranten.

Andre artikler du kanskje vil lese:


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

2 Comments

Mette | urbantoglandlig · 26. December 2019 at 11:56

Så flott at flere og flere gjør sitt for å tenke det beste for miljøet og oss som er satt til å forvalte jordkloden.

Rundt Ekvator · 27. December 2019 at 05:37

Ja, det er sant. Skremmende hvor mye matsvinn det er.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.