Vinterpalasset, Katter i tjeneste
Cat at Hermitage, St. Petersburg Kilde: Alamy.com

Det er den unormal arbeidsstokken katter, som sørger for å holde Vinterpalasset fritt for gnagere.

READ IN ENGLISH

Historien  begynner med  keiserinne Elizabeth Petrovna. Basert på historie er det kjent at keiserinnen visste at det ikke fantes mus i Kazan. På den tiden var katter i Kazan utmerkede musefangere, og av en spesiell rase. Sterk og aktiv, med et stort hode, en muskulær nakke, og en kort hale.

Etter en ordre den 13. oktober 1745 ble 30 Kazan-katter fraktet til St. Petersburg, for å fange mus som hadde spredd seg i det uferdige vinterpalasset. Kattene gjorde jobben sin, og palasset ble reddet fra skadelige gnagere.

Les mer om Kazan her

Siden den gang har Hermitage-katter vernet om nasjonens skatter dag og natt. De er blitt en av byens favorittlegender.

Vinterpalasset, Katter i tjeneste
Kilde: Wikipedia

I dag finnes det over 70 katter i Vinterpalasset. De har tilholdssted i kjelleren, og får mat og stell av 3 heltidsansatte dyrepassere. De har også sitt eget dyrehospital.

Museet trenger ikke en så stor firbeint hær, og gir derfor kattene sjansen til å finne sitt eget hjem. Ønsker du å overta en katt er det mulig. Du finner kattene i galleriet på facebook og instagram.

Hjemmside
instagram
youtube
Facebook

Herimitage-katter i Vinterpalasset
I galleriet på Instagram kan du gjøre deg kjent med alle kattene.

Day of the Herimitage cats

Hermitagekattenes dag har vært feiret hvert år siden siden 1999. Hermitage katter er et av symbolene på museet, og på vei til å bli en av kjennetegnene til St.Petersburg. Denne dagen kan man blant annet se kjellerne og hilse på kattene. Hvilke dato det arrangeres i år er foreløpig ikke publisert.

Vinterpalasset
Vinterpalasset – Hermitage pallace Kilde: Wikipedia

Andre katter i tjeneste

Det er ikke bare Vinterpalasset som voktes av firbeinte. Opp igjennom årene er det flere bygninger som er eller har vært voktet av katter.

Kattekolonien i Parliament Hill, Ottawa

I 1924 ble det ansatt katter i parlamentet, for å håndtere rotter og mus. Antallet gnagere falt raskt, men da kattene formerte seg ble de forvist utendørs. Stell og mating av kattene ble utført av frivillige, og finansiert av donasjoner. Kolonien ble stengt i januar 2013, etter at de gjenværende kattene ble adoptert i egne hjem.

 Katter i tjeneste
Snowball, en av kattene. Kilde tekst og bilde: Wikipedia

Sjefsmusefanger – Downing Street

Chief Mouser for Cabinet Office er tittelen på den offisielle bosatte katten til statsministeren i Storbritannia. Det har vært bosatt katter i den engelske regjeringen, ansatt som mouser og kjæledyr siden 1500-tallet. Selv om andre katter har jobbet i Downing Street, er Larry den første som ble gitt den offisielle tittelen Chief Mouser av HM Government.

 Katter i tjeneste
Kilde tekst og bilde: wikipedia

Tibs the Great – Katter i tjeneste

Tibs den store (november 1950 – desember 1964) var det britiske postkontorets “katt nummer én”. Den holdt postkontorets hovedkontor fullstendig musfritt i løpet av 14 år i tjeneste. Han var sønn av Minnie, og ved hans død skrev flere aviser en nekrolog. Senere har det vært flere andre katter som har tjenestegjort her.

Kilde tekst og bilde: Wikipedia

Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

2 Comments

Renates Reiser · 1. April 2020 at 18:44

Så gøy innlegg! Gledelig lesing i disse tider. Digger dessuten tittelen “Chief Mouser for Cabinet Office”. Haha!

Rundt Ekvator · 11. April 2020 at 08:14

hehe 🙂 Ja, artig dette her. En skikkelig drøm er å besøke St.petersburg på den åpne kattedagen 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.