Irkutsk er en av de sentrale byene langs den transsibirske jernbane. Med sin nærhet til Bajkalsjøen er det verdt å gjøre et stopp.  

Irkutsk er vårt femte stopp og sjette reportasje om byene langs den transsibirske jernbane.

Bakgrunn og historie

Irkutsk har spilt en avgjørende rolle i store deler av Russlands historie, fra sin tidlige rolle i sibirsk handel til et eksilsted for mange russiske adelige og intellektuelle. Byen har også vært senter for mange sammenstøt under den russiske borgerkrigen

At the railway station, Irkutsk

Etter Decembrist-opprøret i 1825 hvor mange russiske intellektuelle, adelige og kunstnere ble sendt i sibirsk eksil, utviklet Irkutsk et kulturelt sentrum. Byen ble senere beskrevet som ‘Paris of Siberia’ og er fortsatt et av Sibirias viktigste sentere for kunst og kultur.

Den har også vunnet popularitet på grunn av sin nærhet til UNESCOs verdensarvliste, Bajkal-sjøen.

Church of the Savior og Memorial`nyy park

Church of the Savior of the Holy Face

Vakker russisk-ortodoks kirke som ligger like nord for Kirov-parken og nær Angara-elven. Kirken ligger i et område fullt av attraksjoner. På baksiden av kirken er det et lite kapell, et minnesmerke over kosakkefolket. Det er også verdt å se freskomalerier på baksiden av kirken.

fresko outside the church

Memorial`nyy park ligger i tilknytning til kirken.

Sobor Bogoyavlensky – Epifanias katedral

Katedralen i sin nåværende form ble påstartet i 1624 og ferdigstilt i 1696. Katedralen har en lang og dramatisk historie. Den har vært brukt som både kloster med egne staller og smie, akademi, campus og brødfabrikk, under sovjet-tiden.

Sobor Bogoyavlensky cathedral

I dag er alt som er igjen av bygningene selve Epiphany-katedralen. Katedralen er vakker både innvendig og ikke minst utvendig. Den er designet med noen russiske tradisjonelle mønstre og datidens mongolske stiler. Innsiden har vakre fresker malt rett på veggen, buer og gamle ikoner. Hvis du går opp i tårnet kan du slå på klokken samtidig som du har flott utsikt.

Sobor Bogoyavlensky cathedral

Sobor Bogoyavlensky cathedral

Tjenester utføres hver dag og katedralen er åpen fra morgen til kveld. Selv om du ikke er veldig troende er det en fin katedral å besøke.

Vi opplevde å bli kastet ut, da vi tok bilder inne i katedralen.

Gammel trehusbebyggelse

Irkutsk er kjent for de vakre historiske trehusene som finnes i hele byen. Noen er i perfekt stand, andre har nesten smuldret bort.

Byen jobber med å restaurere mange av disse trehusene til sin tidligere prakt. Bygningene har stor historisk verdi og det ville være synd hvis de gikk tapt. De to mest kjente trehusene er Volkonsky House og Trubetskoy House, som begge er museer der du kan lære mer om decembrist.

Volkonsky House
Volkonsky House

Volkonsky House og decembrist-opprørert

Huset til Prins Volkonsky, som i dag huser en museumsutstilling, ble bygget i 1838 i landsbyen Urik. Da ble generalmajor Volkonsky, som deltaker i den revolusjonære sammensvergelsen og en av lederne for det sørlige hemmelige samfunn, arrestert 14. desember 1825 og sendt i eksil til Sibir.

Volkonsky House Museeum

Opprøret ble kjent som Decembrist-opprøret.

Prinsesse Maria Nikolaevna Volkonskaya (1804–1863) fulgte ektemannen til Sibir og bodde sammen med ham i frivillig eksil i tjueåtte år. Flere av de andre berørte konene flyttet inn i huset og det ble et samlingssted for sang, musikk og undeholdning blant sositeten.

Prins Volkonsky flyttet senere huset fra Ulrik til Irkusk.

Volkonsky House

Volkonsky-huset er i dag kjent som et av de mest interessante minnemuseene i Russland. Under vårt besøk fikk vi både omvisning og underholdning.

Det er en fasinerende historie som ligger bak og det anbefales en tur innom dette museet.

Taltsy museum

Friluftsmuseet Taltsy ligger underveis mellom Irkutsk og Listvyanka. Utstillingen inneholder eldre trebygninger som var typiske for noen århundrer siden, hentet fra hele Sibir.

Taltsy museum, Irkutsk

Området ser ut som en gammel landsby med lange gater, trehus, vannmøller og til og med en liten skole. Du kan gå inn i noen av husene og se innsiden av en russisk “izba” og landsbyskolen. Det er også utstillinger i noen hus. Da vi var der var det et musikalsk innslag i kirken.

Museet er absolutt verdt et besøk og er ingen “bussfelle”, men et forsøk på å bevare gammel sibirsk russisk arkitektur. Det gir et bilde av hvordan folk pleide å bo og overleve i Sibir.

Det er kafeteria og souvernir boder inne på området.

Taltsy museum

130 Kvartal – Irkutsk turisthjørne

130 Kvartal er en gågate i Irkutsk. Det er mange butikker, restauranter og kafeer, som ligger i vakre, for det meste gjenskapte trebygninger. Hver bygning er individuell og unik. Fin atmosfære. Legg gjerne lunsjen eller middagen hit.

Oppsummert

Irkutsk er en by det anbefales å stoppe ved. Det er mye spennende historie å høre om, men også Baikalsjøens nærhet gjør byen attraktiv. 

Togbilletter til Irkutsk kan du finne her.

Les våre andre artikler langs den transsibirske jernbane

Neste reportasje vil være fra Baikalsjøen og Circum Baikal Railway. Denne strekning anses som den vakreste delen av Trans-Siberian Railway.


Rundt Ekvator

Om artikkelforfatteren Laila Moltzau: Jeg heter Laila og er etablerer av nettstedet Rundt Ekvator. Her kan du få tips om reiser fra fjernt og nær. Jeg har alltid vært glad i å reise og har besøkt nærmere 80 land alene eller sammen med familien. Jeg håper at jeg kan inspirere deg til reiser og opplevelser. Følg oss gjerne på facebook og instagram

2 Comments

Annette Seier Johansen · 2. February 2020 at 18:50

Sikke dog en fin og spændende by. Den er så meget anderledes end byer man ellers ser. Kirken er virklig flot. Tak fordi du tog mig med til Rusland og jeg fik en masse ny viden, Laila.

/Annette

Rundt Ekvator · 3. February 2020 at 05:15

Takk for hyggelig tilbakemelding, Annette 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.